G7: Επί τάπητος η ανεργία

Η ανεπίσημη ομάδα εργασίας συνεδριάζει για πρώτη φορά ύστερα από 17 χρόνια, χωρίς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν

Υπό την άκρως νωχελική καλοκαιρινή βροχή των Βρυξελλών συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις επαφές τους οι αρχηγοί των επτά πιο ισχυρών, βιομηχανικά, κρατών (G7).

Η ανεπίσημη ομάδα εργασίας συνεδριάζει για πρώτη φορά ύστερα από 17 χρόνια, χωρίς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συζητήσεις λαμβάνουν τόπο στις Βρυξέλλες και όχι στο Σότσι, που ήταν και η αρχική τοποθεσία της συνάντησης, πριν τεθούν σε κίνηση οι εξελίξεις στην πολυτάραχη Ουκρανία.

Η χθεσινή συνάντηση έληξε με την καθολική καταδίκη των ρωσικών δράσεων και βλέψεων στην Ουκρανία, καθώς και την ανοιχτή απειλή για ολική κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας -το λεγόμενο «τρίτο επίπεδο», όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αν και η ακριβής φύση των κυρώσεων δεν έχει ξεκαθαριστεί, έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σοβαρές και στόχος τους θα είναι όχι η επιβολή μονομερών κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα, αλλά σε βιομηχανικούς κλάδους εναντίον της Ρωσίας.

Η δεύτερη ημέρα διεργασιών αναμένεται πλήρης, καθώς στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους επτά ηγέτες βρίσκονται ανεργία και ανάπτυξη, διεθνής οικονομία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή και παγκόσμια ανάπτυξη.

Η υψηλή ανεργία είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στις συζητήσεις, χάρη στην εμπειρία που της «χάρισε» η πρόσφατη οικονομική κρίση, ο αντίκτυπος της οποίας είναι ακόμη αισθητός στην Ελλάδα και την καθημερινότητα των πολιτών της.

Οι δημοσιονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν εκτενώς από τα μέλη και στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για εμπορικές συμφωνίες σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ του συνόλου.

Το ζήτημα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής θα απασχολήσει τους ηγέτες σε δύο... δόσεις. Αρχικά, θα συζητηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κρίση και το πάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια την Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη του G7, καθώς η Ρωσία κινείται σε διαφοροποίηση των εξαγωγών της -παρομοίως με την Ευρώπη και τις εισαγωγές της- με την πρόσφατη συμφωνία παροχής φυσικού αερίου στην Κίνα.

Ο στόχος του Συμβουλίου είναι να βρεθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές για την οικοδόμηση μιας πιο σταθερής ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ των επτά κρατών. Στο θέμα της ενεργειακής αλλαγής, οι αρχηγοί δεν προβλέπεται να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική ενέργεια, πέραν της επαναβεβαίωσης των δεσμεύσεων τους για μείωση των ρύπων, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον έλεγχο της αύξησης της θερμοκρασίας.

Τέλος, θα υπάρξει γεύμα εργασίας για την κατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με κύρια ζητήματα την παιδική υγεία, την παροχή κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής αγωγής παγκοσμίως και την ποιοτική ασφάλεια τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως και θα έχει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των συζητήσεων.

Τέλος, ανησυχία και αμηχανία προκαλούν τα γεγονότα στην Ελλάδα με την παραίτηση Θεοχάρη και τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έπειτα από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr