Ροχανί: Έτοιμη η Τεχεράνη να βοηθήσει το Ιράκ, ίσως σε συνεργασία με τις ΗΠΑ

«Η επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε» με την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, σημείωσε ο Iρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί

Το Ιράn δε θα ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει μέρος της χώρας, όμως είναι έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του στην κυβέρνηση της Βαγδάτης, δήλωσε σήμερα ο Iρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος δεν απέκλεισε υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο συνεργασίας της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.

«Η επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε» με την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, σημείωσε ο Ροχανί. 

Το Ιράν προς το παρόν «δεν έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο αίτημα» από το Ιράκ να το βοηθήσει να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), διευκρίνισε ο Ιρανός πρόεδρος. 

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας το ζητήσουν, στη βάση των διεθνών κανονισμών και της θέλησης του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνοι τους».

«Δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό μετά την Ισλαμική Επανάσταση που οι δυνάμεις μας να έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση σε ξένη χώρα», υπογράμμισε επίσης ο Ροχανί. «Είναι πιθανό να έχουμε δώσει συμβουλές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «διαφορά μεταξύ της βοήθειας και της επέμβασης».

Με αυτό τον τρόπο αναφέρθηκε στις κατηγορίες των εξεγερμένων στη Συρία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η Τεχεράνη, σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει στείλει στη Συρία στρατεύματα για να πολεμήσουν εναντίον τους. 

Το Ιράν δηλώνει ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση Άσαντ μέσω της παροχής πληροφοριών, εξοπλισμού και στρατιωτικών συμβουλών.

Εξάλλου ο Ροχανί σημείωσε ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ, αν δει ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού». 

«Μπορούμε να το σκεφτούμε, αν δούμε ότι η Αμερική αρχίζει να αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού», απάντησε ο Ροχανί όταν ρωτήθηκε αν η Τεχεράνη θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ. 

«Πρέπει όλοι πρακτικά και λεκτικά να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε ο ίδιος. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr