Αμερικανοί και Βρετανοί κομάντος σε ειδική αποστολή στο Ιράκ

«Σαρώνουν» την περιοχή για είναι έτοιμοι Ουάσιγκτον και Λονδίνο σε περίπτωση αεροπορικών βομβαρδισμών


Oρατός είναι πλέον ο κίνδυνος τριχοτόμησης του Ιράκ ενώ προελαύνουν οι σουνίτες τζιχαντιστές από τα βόρεια προς τη Βαγδάτη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να προετοιμάζουν το έδαφος για αεροπορικά κτυπήματα στην πατρίδα του Σαντάμ Χουσείν, όπως υποστηρίζουν βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους "Sunday Times", Λονδίνο και Ουάσινγκτον έχουν ήδη αποστείλει στο Ιράκ κοινή ομάδα ειδικών δυνάμεων προκειμένου να προβούν σε αναγνώριση του εδάφους και να καθορίσουν τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών, αν τελικά ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Μέλη της SAS (Special Air Services) είναι ήδη στο.. δρόμο προς την Βαγδάτη από την Παρασκευή, για να προετοιμάσουν τις πιθανές αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε,μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και ο Αμερικανός ομόλογός του, υποστηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέλη της ομάδας SAS θα χρησιμοποιήσουν ειδικά λέιζερ τα οποία θα κατευθύνουν τους πυραύλους από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες σε σημαντικούς στόχους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ακρίβεια των αεροπορικών επιδρομών. Την ίδια ώρα, η βρετανική "Financial Times" και τα αραβόφωνα δίκτυα,επικαλούμενα ειδικούς,θεωρούν ότι, πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος της τριχοτόμησης της πατρίδας του Σαντάμ Χουσείμ. Το Ιράκ κινδυνεύει να χωριστεί σε τρεις εθνικές και σεχταριστικές περιοχές: τους σουνίτες τους σιίτες και τους Κούρδους Πεσμεργκά -τις ένοπλες δυνάμεις της αυτόνομης κουρδικής τοπικής κυβέρνησης στο Ιράκ), αναφέρει η εφημερίδα."Το Ιράκ κύλησε ακόμα πιο βαθιά σε έναν αιματηρό σεχταριστικό πόλεμο καθώς οι κουρδικές δυνάμεις ανέφεραν πως ήδη έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ, μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μετά την κατάρρευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως έγινε και στην Μοσούλη, οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, βγήκαν από την περιοχή τους στο βορρά για να καταλάβουν το Κιρκούκ, μια κίνηση που πολλοί βλέπουν σαν προμήνυμα του κατακερματισμού του Ιράκ.

Επίσης, η Τεχεράνη έστειλε δύο χιλιάδες στρατιώτες στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό να αντιμετωπίσει τους σουνίτες τζιχαντιστές, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Guardian".

Σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα, ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος, που δεν αποκαλύπτει το όνομά του, υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη ενισχύει το "μέτωπο" των σιιτών στο Ιράκ μετά την δήλωση του μετριοπαθούς σιίτη προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ότι η πατρίδα του είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βαγδάτη για να εξουδετερώσει τη "θανάσιμη απειλή" που συνιστούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε".  

Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός, Νουρί αλ-Μαλίκι απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία ενός εθελοντικού στρατού που θα πολεμήσει τις ισλαμικές ομάδες που εισβάλλουν στην χώρα.Σύμφωνα όμως με τα αραβόφωνα δίκτυα, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Ο ιρακινός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Δύση,δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους των πόλεων που ελέγχονται από τους αντάρτες να μείνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθήσουν αεροπορικές επιθέσεις.

Στο μεταξύ, οι αγορές εκφράζουν φόβους ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράκ μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμπντούλ Καριμ Λουαίμπι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα,επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας στο Μπατζί, παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στο Ιράκ μετά την κατάληψη της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ και της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές. Για το λόγο αυτό, οι ιρακινές αρχές δημιουργούν σώμα εθελοντών μαχητών στον σιιτικό Νότο για την ενίσχυση των δυνάμεων του τακτικού στρατού, μία κίνηση που αντιγράφει τη στρατηγική του γειτονικού καθεστώτος της Συρίας που πολεμάει ενάντια στη εξέγερση των σουνιτών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr