Ποια είναι η εκθαμβωτική πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν

Από την Ιατρική, στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, στο κοινοβούλιο της χώρας - Η άνοδος της Μεχριμπάν Αλίεβα και η εμμονή της με τις αισθητικές επεμβάσεις

Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της πρώτη κυρίας του Αζερμπαϊτζάν, Μεχριμπάν Αλίεβα, θα βρεθεί μπροστά σε μία σειρά φωτογραφιών από τις δεκάδες επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει σε ιδρύματα για παιδιά, φεστιβάλ τέχνης, εγκαίνια ιατρικών κέντρων, μέχρι και από τη συνάντησή της με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Αλίεβα δείχνει να απολαμβάνει και να επιζητά την προβολή, ενώ φωτογραφίζεται αφού πρώτα έχει φροντίσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια την εμφάνισή της, από τα ρούχα της, για τα οποία δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά, μέχρι το μακιγιάζ της που παραπέμπει σε τηλεοπτική προσωπικότητα, αλλά και την φροντίδα του προσώπου της.



Οι αισθητικές επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί, μάλιστα, έχουν αναφερθεί ακόμα και σε έγγραφα των Wikileaks, σύμφωνα με τα οποία η Αλίεβα δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει εκφράσεις του προσώπου εξαιτίας του μπότοξ.



«Στην τηλεόραση, τις φωτογραφίες αλλά και από κοντά, μοιάζει να μη μπορεί να κινήσει πλήρως το πρόσωπό της», τονίζει έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών που διέρρευσε από τα περίφημα Wikileaks.



Γεννημένη από οικογένεια διανοούμενων, από πατέρα μαθηματικό που κατείχε διευθυντική θέση στην Εθνική Ακαδημία Αεροπλοϊας στο Μπακού και μητέρα, η οποία ήταν από τις πρώτες γυναίκες στη χώρα που ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στις Ανατολίτικες Σπουδές, η 50χρονη σύζυγος του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, ακολούθησε ανάλογη ακαδημαϊκή πορεία με τους γονείς της.



Αφού, λοιπόν, σπούδασε Ιατρική όπου διακρίθηκε με τιμές, συνέχισε τις σπουδές της και πάλι στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, από όπου πήρε ειδικότητα οφθαλμιατρικής.

Στο μεταξύ, είχε προλάβει να παντρευτεί με τον Αλίεφ, είχε αποκτήσει τις δύο κόρες της, Λέιλα και Αρζού και είχε ξεκινήσει να εκδίδει έντυπα και είχε αρχίσει να διευθύνει ιδρύματα για την τέχνη, τον πολιτισμό και την παιδεία.

Το 2004 έγινε πρέσβειρα καλής θελήσεως για την UNESCO, ενώ ένα χρόνο αργότερα εξελέγη βουλευτής με το συντριπτικό ποσοστό του 94%.



Μετά την εκλογική της επιτυχία, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για πιθανή «μετατόπιση» της εξουσίας στο πρόσωπο της Αλίεβα, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι προέβλεψαν ότι θα στοχεύσει στην προεδρία της χώρας.

Την ίδια ώρα, η Αλίεβα έδωσε μάχη για την διεξαγωγή του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision, όχι μόνο για την προβολή της χώρας, αλλά και προς ίδιον όφελος όπως αποδείχθηκε.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκε ότι η «πρώτη» οικογένεια της χώρας επωφελήθηκε από την κατασκευή του Crystal Hall όπου πραγματοποιήθηκε ο μουσικός θεσμός, για την οποία δαπανήθηκαν 134 εκατ. δολάρια.



Στο μεταξύ, ένα νέο σκάνδαλο που αφορούσε στην οικογένεια Αλίεφ είδε το φως της δημοσιότητας, όταν η δημοσιογράφος Χαντίγια Ισμαίλι αποκάλυψε ότι η πρώτη οικογένεια παρακολουθούσε τα τηλεφωνήματά της, μέσω της τηλεφωνικής εταιρίας Azerfon, ιδιοκτησίας του Αλίεφ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λοιπόν, και όπως ανέφερε η Ισμαίλι, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν παρακολουθούσε τις κλήσεις της και είχε κρύψει κάμερα στην κρεβατοκάμαρά της σε μία προσπάθεια να εκφοβίσει την δημοσιογράφο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr