Ιράκ: Στα «χέρια» των τζιχαντιστών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου

Εκρυθμη η κατάσταση - Mαρτυρίες κάνουν λόγο για απαγωγές δεκάδων εργαζομένων - Απομακρύνονται από τις διαφιλονικούμενες ζώνες οι ξένοι εργάτες της Exxon Mobil και της BP

Στα «χέρια» των σουνιτών τζιχαντιστών βρίσκεται πλέον το 75% του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου του Ιράκ «Μπαϊτζί», δήλωσε αξιωματούχος του διυλιστηρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε έχουν αναλάβει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του Μπαϊτζί, στο βόρειο Ιράκ. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι, αυτή την ώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των φανατικών ισλαμιστών και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα αραβόφωνα δίκτυα, οι σουνίτες τζιχαντιστές έχουν βάλει εδώ και καιρό στο...μάτι την πόλη Μπαϊτζί του Ιράκ, εκεί όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, το οποίο παράγει ημερησίως 300 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου.

Στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Μπαϊτζί, εκτός του διυλιστηρίου, περιλαμβάνεται κι ένας μεγάλος σταθμός ενέργειας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για απαγωγή δεκάδων εργαζομένων.

Μετά την καρατόμηση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων από το σιιτικό καθεστώς με το επιχείρημα ότι δεν κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των φανατικών ισλαμιστών από τα βόρεια προς τη Βαγδάτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι, προς το παρόν, βάζει σε δεύτερη μοίρα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, την ώρα που το αγαπημένο του «thinκ tank» θεωρεί ότι, στην παρούσα φάση, θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Από την πλευρά τους σιίτες, σουνίτες και κούρδοι ηγέτες απηύθυναν κοινό διάγγελμα για ενότητα. Ο σιίτης πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, οι σουνίτες και οι Κούρδοι ηγέτες ήταν εμφανώς άβολοι και φαινόταν σαν να είχαν «εξαναγκαστεί» σε συνάντηση λίγες ώρες πριν το διάγγελμά τους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, πίσω από την ψυχρότητα στο τηλεοπτικό διάγγελμα φαίνεται η όλο και ενισχυόμενη απογοήτευση των ΗΠΑ με την ιρακινή κυβέρνηση. Κι ενώ οι τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε βρίσκονται περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, η κυβέρνηση έσπευσε να κατηγορήσει τη Σαουηδική Αραβία ότι ενθαρρύνει την "γενοκτονία" στο Ιράκ στηρίζοντας ,όπως είπε, οικονομικά τους εξεγερμένους.

Με την Ουάσινγκτον να ζυγίζει τις πιθανότητες αν θα πρέπει να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην πατρίδα του Σαντάμ Χουσεΐν, το αγαπημένο «think tank» του Αμερικανού προέδρου, το «The Center for American Progress», υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οικος θα πρέπει να προετοιμαστεί για περιορισμένης κλίμακας αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβομένων και αεροπορικών επιθέσεων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, του προεδρικού επιτελείου εθνικής ασφάλειας και υψηλόβαθμων μελών του Κογκρέσου είναι συνεχείς για το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα το πρωί φαίνεται ότι απομακρύνεται σε αυτήν την φάση η επιλογή των αεροπορικών επιδρομών καθώς, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι σε πρακτορεία και εφημερίδες, οι «σίγουροι στόχοι» θέσεων τζιχαντιστών είναι ελάχιστοι.

Μεταξύ των επιλογών στο τράπεζι είναι η αποστολή μικρής αποστολής ομάδων από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για «οργανωτική συνδρομή» προς τις ιρακινές ομάδες. Άλλο ενδεχόμενο είναι η ενίσχυση του επιπέδου συλλογής πληροφορίων των ιρακινών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα πιέζει τον Ιρακινό πρωθυπουργό να κάνει βήματα προς «ευρύτερου» χαρακτήρα κυβέρνηση, η οποία θα εκφράζει τόσο τους σιίτες όσο και τους σουνίτες.

Η μέχρι τώρα στάση του σιίτη Νούρι αλ Μαλίκι θεωρείται ότι συνέβαλε αρκετά στην αίσθηση περιθωριοποίησης του σουνιτικού πληθυσμού.

Αυτήν την ώρα, πάντως, ο ιρακινός στρατός επιχειρεί να απελευθερώσει την στρατηγικής σημασίας σιιτική πόλη Ταλ Άφαρ, ενδεχομένως και εντός των επόμενων ωρών.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θέλουν να επιτύχουν «την απελευθέρωση ολόκληρης της πόλης πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης», σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του θα κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τα ανατολικά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Παράλληλα, ο Ντίγια Τζάφαρ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας του Ιράκ, South Oil Company, δήλωσε ότι η Exxon Mobil προχώρησε σε μια «ευρεία απομάκρυνση» του προσωπικού της και ότι η BP έχει απομακρύνει από τη χώρα το 20% του προσωπικού της.

Ο Τζάφαρ πρόσθεσε ότι οι εταιρείες ENI, Sclumberger, Weatherford και Baker Hughes δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια απομάκρυνσης των ξένων εργαζόμενών τους από το Ιράκ, μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr