Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
Τα κύρια σημεία της «σφριγηλής» εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα περιγράψει η Χίλαρι Κλίντον στο Συμβούλιο
Η Κλίντον θα αναφερθεί στην «ανελέητη διεθνή ατζέντα» με τις ΗΠΑ που μάχονται σε δύο
Τα κύρια σημεία της «σφριγηλής» εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα περιγράψει η Χίλαρι Κλίντον στο Συμβούλιο
Η Κλίντον θα αναφερθεί στην «ανελέητη διεθνή ατζέντα» με τις ΗΠΑ που μάχονται σε δύο πολέμους να αντιμετωπίζουν επίσης τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή, τις απειλές του βίαιου εξτρεμισμού, τη διάδοση των πυρηνικών, την παγκόσμια ύφεση, τις κλιματικές αλλαγές, την πείνα, τις ασθένειες και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
«Όλες αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν την ασφάλεια και την ευημερία της Αμερικής και όλα απειλούν τη σταθερότητα και την παγκόσμια πρόοδο», θα πει η υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ.
Η Χίλαρι Κλίντον θα υπερασπιστεί τις αναγγελθείσες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του ιρανικού καθεστώτος για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων μετά τις κατηγορίες για εκλογική νοθεία.
Οι συντηρητικοί έχουν καταλογίσει στον Μπαράκ Ομπάμα αργά αντανακλαστικά για καταδίκη της ιρανικής κυβέρνησης, μια κατηγορία την οποία ο Λ. Οίκος αρνείται.
Στην ομιλία της Κλίντον θα παρευρίσκονται όλοι οι ειδικοί εκπρόσωποι ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων του Τζ. Μίτσελ (Μ. Ανατολή) και του Ρ. Χόλμπρουκ (Αφγανιστάν/Πακιστάν).
Παρά την αρχηγική εμφάνιση που θα πραγματοποιήσει η Χίλαρι Κλίντον συνεργάστηκε στενά στη φάση της προετοιμασίας της με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τ. Ντόνιλον, τον επί της Στρατηγικής Επικοινωνίας Ν. Μακντόνοχ, τον συγγραφέα των ομιλιών του Ομπάμα Μπεν Ρόουντς και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνική Ασφάλειας Τζ. Τζονς.
Επίσης συνομίλησε με τον υπουργό Άμυνας Ρ. Γκέϊτς και τον στρατηγό Πετρέους, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Τζ. Μπάϊντεν.
Με την ομιλία θα τεθεί ένα φιλόδοξο και ευρύ πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής από τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέχρι την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, την προσέγγιση των Μουσουλμάνων και την ενθάρρυνση μιας συνολικής ειρήνης στη Μ. Ανατολή, για μια παγκόσμια οικονομία με «ελεύθερο και δίκαιο» εμπόριο, για καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και μια «καθαρή ενέργεια» με ευημερία για το μέλλον.
Με παράδειγμα την περίπτωση της Λιβύης που παραιτήθηκε από τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, η Κλίντον θα απευθυνθεί στο Ιράν καλώντας το να πράξει το ίδιο και να κερδίσει ξανά την αποδοχή της διεθνούς κοινότητας.
Σε άμεσο μήνυμα προς εχθρούς και προς ενδεχόμενους εχθρούς η υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ θα δηλώσει ότι η θέληση της Αμερικής για διάλογο και διπλωματία δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία άσκησης άλλων μέσων και θα θυμήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και με όλο τους το οπλοστάσιο την εθνική τους ασφάλεια και τους συμμάχους τους.
Ειδικά για το Ιράν θα αναφερθεί ξανά στη δήλωση Ομπάμα για το τελεσίγραφο που ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο για την έναρξη συνομιλιών, ώστε να μη βρεθεί η Τεχεράνη στη δύσκολη θέση των συνεπειών που θα υπάρξουν στο τέλος της χρονιάς και με την υποστήριξη της Ρωσίας.
Τέλος, η προειδοποίηση θα γίνει σαφέστερη με τη δήλωση της Κλίντον προς την Τεχεράνη, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν άμεσα και ότι η «ευκαιρία που δίνουν δεν θα παραμείνει επ’ αόριστον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr