«Απολογείται» στον γαλλικό λαό ο Σαρκοζί

«Πολιτική η δίωξη εναντίον μου, δεν πρόδωσα ποτέ τους Γάλλους πολίτες», λέει στην πρώτη συνέντευξη από τότε που εγκατέλειψε τα προεδρικά του καθήκοντα - Αφέθηκε ελεύθερος τα ξημερώματα - Όλο το χρονικό από τη σύλληψή του ως την απόφαση του δικαστηρίου να τον αφήσει ελεύθερο - Η δήλωση «στήριξης» από τον Ολάντ

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Νικολά Σαρκοζί διαβεβαιώνει τους Γάλλους πολίτες ότι δεν τους πρόδωσε ποτέ, ότι υπάρχει πρόθεση για να τον εξευτελίσουν κι ότι η γαλλική δικαιοσύνη χρησιμοποιείται «για πολιτικούς σκοπούς» στην υπόθεση εναντίον του.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκε στις 10 το βράδυ της Τετάρτης -ώρα Ελλάδας- στον ραδιοσταθμό Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Σαρκοζί αρνείται ότι διέπραξε κάποια παράνομη πράξη και κατήγγειλε την «πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος».

«Η υπόθεση εναντίον μου έχει στόχο να βλάψει την εικόνα μου», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Στη χώρα μας, που είναι η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου, υπάρχουν πράγματα που σχεδιάζονται. Οι Γάλλοι πρέπει να τα γνωρίζουν και, βάσει της συνείδησής τους και ελεύθερα, πρέπει να τα κρίνουν για αυτό που είναι», πρόσθεσε ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων.

«Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για να πω στον γαλλικό λαό που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος», επεσήμανε και τόνισε: «Λέω σε όλους όσοι ακούν ή παρακολουθούν ότι δεν τους πρόδωσα ποτέ και ότι δεν διέπραξα κάποια ενέργεια σε βάρος των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο Σαρκοζί τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος για άσκηση αθέμιτης επιρροής προκειμένου να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή. Την Τρίτη τέθηκε σχεδόν επί 15 ώρες υπό κράτηση για ανάκριση από τις αρχές στην πόλη Ναντέρ και σε βάρος του ξεκίνησε δικαστική έρευνα.

Η νέα δικαστική περιπέτεια του Σαρκοζί απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προεδρικές του φιλοδοξίες,αν και οι ένθερμοι υποστηρικτές θεωρούν ότι ως Terminator της Γαλλίας, επιβιώνει ότι κι αν γίνει και πάντα βγαίνει νικητής.



Εν τω μεταξύ, για την υπόθεση Σαρκοζί τοποθετήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναφέρθηκε στο κριτήριο αθωότητας που ισχύει σε κάθε περίπτωση, όπως και στην συγκεκριμένη, ενώ υπενθύμισε και την αρχή «της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια στάση κράτησε και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος αφού τόνισε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Σαρκοζί είναι σοβαρές, αναφέρθηκε στις αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και στο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Το χρονικό

Το μαρτύριο του Σαρκοζί διήρκεσε δεκαοκτώ ώρες καθώς, μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία των γαλλικών αστυνομικών αρχών στην πόλη Ναντέρ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, μεταφέρθηκε σε δικαστήριο όπου εκεί άκουσε από τα τα χείλη των δικαστών τα κακά μαντάτα: ότι δηλαδή ξεκινάει σε βάρος του δικαστική έρευνα καθώς κρίθηκε ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκία.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον τέως Πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας να μεταβαίνει από τη Ναντέρ στο δικαστήριο με κατεβασμένο το κεφάλι και φανερά προβληματισμένος.

Τα γαλλικά ΜΜΕ πλέον αναφέρουν ότι με την έναρξη της δικαστικής έρευνας, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας ενδέχεται να παραπεμφθεί σε δίκη, όμως ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Εισαγγελέα αναφέρει: «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και φέρεται να επωφελήθηκε από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων».



Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε και επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή. H κίνηση αυτή οδηγεί συχνά, αλλά όχι πάντα, σε δίκη και αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή στην πολιτική μετά την ήττα του 2012 από τον ελάχιστα δημοφική πλέον Φρανσουά Ολάντ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Από την πλευρά της, η Δικαιοσύνη ξεκινά επίσημη έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε δικαστήριο. Στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Γαλλίας, επέστρεψε στην οικία του κι αυτό θεωρείται πραγματικός θρίαμβος για τους δικηγόρους του, οι οποίοι προσπάθησαν από την ώρα της κράτησής του (δηλαδή από τις οκτώ το πρωί της Τρίτης, ώρα Γαλλίας) να αποφύγουν την παραμονή του τη νύχτα - και τελικά το κατάφεραν καθώς δεν ήθελαν να ξεπέσει και άλλο στα μάτια των Γάλλων. Ο Σαρκοζί επέστρεψε στην οικία του μετά τις 2 τα ξημερώματα, ώρα Γαλλίας, όπου εκεί τον περίμενε η τρίτη σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι και η μονάκριβη κόρη τους, Ζουλιά.

Πλην του ιδίου σύσσωμο το «σύστημα Σαρκοζί», όπως αποκαλούν τους συνεργάτες του πρώην προέδρου πολλά γαλλικά ΜΜΕ, δηλαδή τον δικηγόρο του και δύο ανώτατους δικαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση, τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής.

Εφόσον, πάντως, η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια, τότε σε περίπτωση καταδίκης του ο Νικολά Σαρκοζί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη. Μόνον η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ ενώ για την δεύτερη κατηγορία την οποία επίσης αντιμετωπίζει ο Σαρκοζί , η δωροδοκία δικαστικού, ομοίως επισείει φυλάκιση πέντε ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους «σαρκοζιστές», τους ένθερμους υποστηρικτές του,ο Σαρκοζί είναι ο Terminator της Γαλλίας. Δεν το βάζει κάτω και πάντα είναι ο νικητής. Οτι κι αν γίνει, δεν πρόκειται να του αλλάξει την ατζέντα. Απλά θα του δυσκολέψει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπως υποστηρίζουν. Οι ίδιοι, πάντως, μπορεί να έγιναν τηλεοπτικοί...
«μαϊντανοί» τις τελευταίες ώρες πλέκοντας το εγκώμιο του τέως προέδρου από κανάλι σε κανάλι και να του έστελναν μηνύματα συμπαράστασης στο Twitter και σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όμως κανείς δεν προσήλθε έξω από το κτίριο στη Νταντέρ όπου κρατείτο επί σχεδόν 15 ώρες, σχολιάζει πικρόχολα η εφημερίδα «Liberation».



"Μπορεί να επιστρέψει;", αναρωτιέται η αριστερή εφημερίδα "Liberation" στο σημερινό εξώφυλλό της, αναφερόμενη στα σχέδια του Νικολά Σαρκοζί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της χώρας διεκδικώντας το προεδρικό χρίσμα,ως υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος, στις εκλογές του 2017 .Η νέα δικαστική περιπέτεια θα φρενάρει τις προεδρικές φιλοδοξίες του;  

H «Le Monde», πάντως υποστηρίζει ότι ο Σαρκοζί είναι συνηθισμένος σε τέτοιες περιπέτειες.

Είναι η δεύτερη φορά που ο τέως πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. Η πρώτη ήταν το 2013 για την υπόθεση "Μπετανκούρ" κατά την οποία ο Σαρκοζί βρέθηκε απολογούμενος για τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του από την γηραιά πολυεκατομμυριούχο της εταιρείας L' Oreal , αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», οι «Φίλοι του Σαρκοζί», ομάδα υποστηρικτών που ζητούν διακαώς την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος - εκτός από τους αντιπάλους του - έσπευσαν να δηλώνουν σε γαλλικά ΜΜΕ πως η δικαστική αυτή περιπέτεια του «κύριου μπλινγκ-μπλινγκ» (παρατσούκλι από τα γυαλιά καθρέφτες που φορούσε στην διάρκεια της προεδρικής του θητείας), δεν πρόκειται για να του αλλάξουν το πρόγραμμα.

Μέχρι το Φιθνόπωρο, ο Σαρκοζί έχει χρόνο για να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr