Απορρίπτει η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας - Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ

Απορρίπτει η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας - Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την εκτόνωση της κρίσης - Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ

Απορρίπτει η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας - Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την εκτόνωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε εξέλιξη με το Κάιρο να αναλαμβάνει... πυροσβεστικό ρόλο, προτείνοντας κατάπαυση του πυρός, την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση και την Χαμάς να την απορρίπτει, απειλώντας μάλιστα με κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πριν από λίγο ότι αν η Χαμάς απορρίψει την πρόταση του Καΐρου, εμείς θα επεκτείνουμε την στρατιωτική μας επιχείρηση.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, σειρά ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ,λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση. Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε σε... απευθείας σύνδεση την αναχαίτιση από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» δέκα ρουκετών πάνω από την ισραηλινή πόλη Ασντόντ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ.Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επλήγη εργοστάσιο στην πόλη Ασντόντ,ωστόσο,μέχρι στιγμής,δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.  

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση, η οποία είχε προταθεί να τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί με την Χαμάς να την απορρίπτει με το επιχείρημα ότι δεν περιλαμβάνει συμφωνία για εκεχειρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εφαρμογής της στις 9 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Εκτός από την Χαμάς, την αιγυπτιακή πρόταση απέρριψε και η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ», απειλώντας με κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι ακριβές,πρόκειται για παράδοση και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Η μάχη μας κατά του εχθρού θα ενταθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Ωστόσο, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν αεροπορικά πλήγματα και από τις δύο πλευρές, αν και περιορισμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός, με παράλληλη έναρξη διαβουλεύσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων (και Χαμάς) για συνολική συμφωνία εκεχειρίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης από την πλευρά του Ισραήλ έφερε στην επιφάνεια κόντρες που μαίνονται εντός της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ήταν θετικός στην πρόταση του Καΐρου, άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπερεθνικιστής υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ, ήταν αντίθετα. Ο Αμός Γκιλάντ, ανώτατος αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας υποστήριξε την αιγυπτιακή πρόταση, βλέποντας πως οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις έχουν αποδυναμώσει τη Χαμάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης