Δύση εναντίον Πούτιν για το μαλαισιανό Boeing
Ομπάμα, Μέρκελ και διεθνείς εμπειρογνώμονες «δείχνουν» ως «ενόχους» για την κατάρριψη της πτήσης MH17 τους φιλορώσους αυτονομιστές - Για ουκρανική προπαγάνδα κάνει λόγο η Μόσχα - Επετράπη στους ειδικούς η πρόσβαση στον τόπο της τραγωδίας - Δραματικές εικόνες: Στοιβάζουν τα πτώματα σε ανοιχτά φορτηγά
Οι κίτρινοι ήλιοι, όμως και τα στάχυα που χορεύουν νωχελικά σε κάθε φύσημα του ανέμου, έμελλαν να μετατραπούν σε τόπο οδύνης και διαμάχης ανάμεσα σε δύο πλευρές που παίζουν ένα ανατριχιαστικό παιχνίδι εξουσίας.
Τα άψυχα κορμιά των 298 επιβαινόντων του μοιραίου Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών παρέμειναν για αρκετές ώρες κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, ενώ γύρω τους ογκώδεις ένστολοι άνδρες απαγόρευαν τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, στον οποιονδήποτε να τα πλησιάσει.
Τρεις ημέρες μετά την αεροπορική τραγωδία που έχει βυθίσει στο πένθος τη Μαλαισία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και άλλες έξι χώρες, ο τόπος όπου έπεσαν άδοξα οι τίτλοι τέλους για εκατοντάδες ζωές έχει μετατραπεί σε σκηνικό αντιδικίας και αλληλοκατηγοριών.
Από τη μία πλευρά η Ουκρανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες «δείχνουν» τους φιλορώσους αυτονομιστές ως υπεύθυνους για την πτώση του αεροσκάφους, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι πυροδότησαν το αντιαεροπορικό σύστημα που το κατέρριψε και από την άλλη η Ρωσία κάνει λόγο για προβοκάτσια και επιρρίπτει ευθύνες στις ουκρανικές δυνάμεις.
Παρά τις προσπάθειες, όμως, του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, να ενοχοποιήσει την Ουκρανία, η Δύση δείχνει να μην πείθεται, κατηγορώντας τον ανοιχτά και απειλώντας τον με περαιτέρω κυρώσεις αν δεν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές και αν δε σταματήσει να εξοπλίζει τους αντάρτες με οπλισμό.
Εξάλλου, το σύστημα Μπουκ το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους πιθανολογείται ότι παραχωρήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στους ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του και δήλωσε σοκαρισμένος από τον τρόπο μεταχείρισης των σορών των επιβαινόντων από τους ρωσόφωνους που βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας.
Παρόλα αυτά, η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων για κατάρριψη του Boeing με τον υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, να δηλώνει ότι οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν «μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία».
Ο υφυπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι η αμερικανική κυβέρνηση «συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να βιάζεται να δώσει τη δική του εκδοχή, καθώς με αυτό τον τρόπο επηρεάζει τον τρόπο εξέλιξης της έρευνας.
Προς υπεράσπιση των ρωσόφωνων ένας Ρώσος εμπειρογνώμονες εξήγησε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.
«Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;» διερωτήθηκε.
Ζήτησε επίσης από την ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες της χρήσης από το στρατό της των πυραύλων εδάφους- αέρος Μπουκ στην ανατολική Ουκρανία και να εξηγήσει γιατί βρίσκονται εκεί παρά το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν αεροπορία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, 27 πυραυλικά συστήματα Μπουκ που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι «τα μάτια ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα στη Ρωσία», ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα σταλούν οι σοροί των επιβαινόντων στις χώρες καταγωγής τους.
Ωστόσο, μέχρι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους κάποιες σοροί μεταφέρονται ασεβώς σε ανοιχτά φορτηγά μέσα σε μαύρες πλαστικές σακούλες και κατευθύνονται σε νεκροτομείο της περιοχής. Εντούτοις, δεκάδες είναι ακόμα τα άψυχα κορμιά που παραμένουν στην έκταση με τους ηλίανθους, περιμένοντας τους αρμόδιους να τα παραλάβουν.
Παράλληλα, κι έπειτα από την αρχική απαγόρευση των ανταρτών, δόθηκε η άδεια πρόσβασης σε ειδικούς του ΟΑΣΕ και των συνεργείων να πλησιάσουν στον τόπο του δυστυχήματος ώστε να ερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας.
Μέσα στο πλαίσιο του χάους που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι θεωρίες συνωμοσίας με τον υπουργό Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, να κάνει λόγο για προβοκάτσια της ουκρανικής πλευράς, υποστηρίζοντας πως μέσα στο αεροσκάφος είχαν τοποθετηθεί νεκροί άνθρωποι και στη συνέχεια οι Ουκρανοί το κατέρριψαν για να επιρρίψουν την ευθύνη στους αποσχιστές. Σύμφωνα με τον Γκίρκιν, μάλιστα, το αίμα κάποιων από τους επιβάτες είχε στραγγίσει και τα σώματα μερικών εξ αυτών βρίσκονταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.
Σε αυτό το παραλήρημα, προστίθεται και ο διαδικτυακός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς μετά την πρώτη καταχώρηση σε ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια από τους Ουκρανούς ότι η πτήση MH17 κατερρίφθη από ρωσόφωνους, οι Ρώσοι επενέβησαν αλλάζοντας την ανάρτηση και γράφοντας ότι το αεροσκάφος έπληξαν πυρά Ουκρανών.
Όλα αυτά, ενώ εκατοντάδες ανθρώπων περιμένουν με αγωνία και δάκρυα στα μάτια να μάθουν το «γιατί» πίσω από την αυτή την ανεξήγητη ιστορία πόνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr