Σταματούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Η σύσταση ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες - Ποιες εταιρείες διακόπτουν τα δρομολόγιά τους - Καταφύγιο σε ελληνορθόδοξη εκκλησία αναζήτησαν 1.000 Παλαιστίνιοι

Σταματούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ
Στην ακύρωση των πτήσεων τους για λόγους ασφαλείας  στο Ισραήλ ανακοίνωσαν την Τρίτη οι περισσότερες ευρωπαϊκές, αλλά και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προκαλώντας προβληματισμό στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητεί την μεσολάβηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως σκοπεύει να εκδώσει μια «θερμή σύσταση» προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες αερομεταφορών που θα αναφέρει να αποφεύγουν το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας (EASA) σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι πρόκειται να εκδοθεί μέχρι την Τετάρτη μια ανακοίνωση που θα συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. «Η σύσταση ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» ακύρωσης των πτήσεων, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας μεταφέροντας τις δηλώσεις του.

«Ο υπουργός Ισραέλ Κατζ κάλεσε απόψε τις αμερικανικές εταιρείες για να τους εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας, ούτε για τα αεροσκάφη, ούτε για τους επιβάτες, κατά την απογείωση ή την προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ακυρώσουν τις πτήσεις τους οι αμερικανικές εταιρείες».

Ποιες εταιρείες διακόπτουν τα δρομολόγιά τους

Η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγιά της από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ήταν η αμερικανική Delta. Ακολούθησαν άλλες δύο αμερικανικές εταιρείες, η United Airlines και η US Airways και πολλοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς, η γερμανική εταιρεία Lufthansa και οι θυγατρικές της σε Αυστρία και Ελβετία, η ολλανδική KLM, η γαλλική Air France και η βελγική Brussels Airlines.

Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι και οι εταιρείες EasyJet, Air Canada και οι Κυπριακές Αερογραμμές ακύρωσαν τις πτήσεις τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το διεθνές αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ένα σπίτι υπέστη ζημιές από ρουκέτα στην περιοχή Κίριατ Όνο Γεχούντ που απέχει «μερικά χιλιόμετρα βορείως του αεροδρομίου».

Καταφύγιο σε ελληνορθόδοξη εκκλησία αναζήτησαν 1.000 Παλαιστίνιοι

Τις ίδιες ώρες, περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αναζήτησαν καταφύγιο σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα. Εξάλλου, περίπου 1.400 χριστιανοί, ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες, ζουν μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου μουσουλμάνων στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών, δεν είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο καθώς λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία και να προκληθούν ζημιές σε τάφους. Κάποια από τα παιδιά που προέρχονται από τη συνοικία Σετζάγια -όπου τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς- έπαιζαν σήμερα ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας. Οι μητέρες τους τα παρακολουθούσαν καθισμένες σε στρώματα και πλαστικές καρέκλες που τους έχει προσφέρει η εκκλησία, όπως και τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια.

Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος: «Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε»

«Ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στην περιοχή και πρόσθεσε: «Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έφτασαν τους χίλιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι (ηλικίας) μόλις μίας εβδομάδας. Το κοντινό τέμενος και οι γείτονες της εκκλησίας, όλοι βοηθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα και κυρίως πετρέλαιο, υποφέρουμε από τις διακοπές ρεύματος. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε και νερό».

Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σετζάγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε. «Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε; Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε», είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σετζάγια με τα παιδιά της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr