Γάζα: Ποιος είναι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ που ξέσπασε σε λυγμούς
Από την εισβολή του Χουσεΐν στο Κουβέιτ, στη γιουγκοσλαβική κρίση, στην αιματοχυσία της Λωρίδας της Γάζας - Η διαδρομή και η ειλικρινής αντίδραση του Κρις Γκάνες για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα
«Υπάρχουν στιγμές που τα δάκρυα μιλούν καλύτερα από τις λέξεις», με αυτή τη φράση ο Κρις Γκάνες σχολίασε τη συγκλονιστική εμφάνισή του στο δίκτυο Al Jazeera, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου. Ο λόγος; Το ειλικρινές ξέσπασμά του μπροστά στην κάμερα ενώ προσπαθεί να εξηγήσει τη δραματική κατάσταση, την οποία ζουν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγη ώρα πριν, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρώην δημοσιογράφος του
BBC είχε επιχειρήσει δίχως επιτυχία να μιλήσει για την τραγωδία και την αιματοχυσία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση από τις ισραηλινές δυνάμεις.«Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ακόμα και των παιδιών, καταπατώνται και αυτό είναι φρικτό», ήταν η φράση που κατάφερε να ξεστομίσει ο Γκάνες λίγο πριν αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και βάλει τα κλάματα μπροστά στην κάμερα του Al Jazeera.
Ο Γκάνες λίγο μετά το ξέσπασμά του ανήρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter φωτογραφίες από παιδιά μπροστά σε συντρίμμια, ερειπωμένα κτίρια, πρόχειρα καταλύματα, ακόμα και παιδιά σε αναπηρικά αμαξίδια με τη λεζάντα του να αναφέρει: «Σκεφτείτε να είστε ανάπηρο παιδί σε μία εγκατάσταση του ΟΗΕ, η οποία πλήττεται από ισραηλινά πυρά».
Ο Γκάνες που εργάστηκε ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ακόμα και πριν τη συγκινησιακά φορτισμένη παρέμβασή του περνούσε το μήνυμά του για τα παιδιά στην περιοχή, μέσω αναρτήσεών του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, ενώ από τη στιγμή που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες έχει φιλοξενηθεί από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.
Το 1979 κέρδισε υποτροφία για την Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία, ενώ το 1982 άρχισε να συνεργάζεται με το BBC ως εκπαιδευόμενος. Άλλωστε, η «επαφή» του με το δίκτυο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν οι γονείς του που ζούσαν στο Τρινιντάντ άκουγαν σε καθημερινή βάση το διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. Το 1990 εστάλη από το βρετανικό δίκτυο ως ανταποκριτής στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη της θέσης, ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Κουβέιτ, με αποτέλεσμα ο Γκάνες να καλύψει τον πόλεμο.
Μετά την εμπειρία του στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε ως ανταποκριτής για το ραδιόφωνο του BBC, ενώ κάλυψε και την γιουγκοσλαβική κρίση.
Έπειτα από την επιστροφή του από τα Βαλκάνια, παρουσίασε καθημερινό πρόγραμμα για το και πάλι στο ραδιόφωνο του βρετανικού δικτύου, ενώ έχει βραβευθεί για πολλά ρεπορτάζ του.
Λίγο μετά την παρέμβασή του στο Al Jazeera, ο Γκάνες δήλωσε στον Independent: «Υπάρχουν στιγμές που τα δάκρυα μιλούν καλύτερα από τις λέξεις. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, ειδικά στα παιδιά, είναι προσβλητικό για όλους μας. Αν αυτό συνέβαινε στη Μεγάλη Βρετανία το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφάσιζε έκτακτη σύνοδο. Η αδικία αυτή είναι αρκετή για να κάνει όλων τις καρδιές να ραγίσουν».
Αργότερα, δήλωσε πως η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες UNRWA «καταδικάζει τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις» και πρόσθεσε πως η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε οριακό σημείο, τονίζοντας πως ακόμα και προσωπικό του ΟΗΕ έχει χάσει τη ζωή του στα καταφύγια της υπηρεσίας. «Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;», διερωτήθηκε ο Γκάνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr