Υπέργηρο έθνος η Ελλάδα - Δύο στους δέκα πολίτες άνω των 65 ετών

Mέχρι το 2020 τουλάχιστον 13 χώρες του πλανήτη, θα «γεμίσουν» με ηλικιωμένους ανθρώπους - Στην Ελλάδα πολίτες άνω των 65 ετών θα αποτελούν το 20% του πληθυσμού - Ποιες άλλες χώρες δέχονται «σοβαρές πιέσεις γήρανσης»

Γερνάει ο ανθρώπινος πληθυσμός χρονιά με τη χρονιά και όπως δείχνουν ολοένα και περισσότερες έρευνες, το φαινόμενο αυτό δεν είναι πια μόνο ευρωπαϊκό.

Έκθεση της Moody's καταγράφει τη ραγδαία αύξηση της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τονίζοντας ότι μέχρι το 2020 τουλάχιστον 13 χώρες του πλανήτη, θα «γεμίσουν» με ηλικιωμένους ανθρώπους, αφού τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού τους. Εκτιμάται μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό θα μεγεθυνθεί μέχρι το 2030.

Πιο απογοητευτική εκτιμάται η κατάσταση για τη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών είναι το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Το κομμάτι αυτό αναμένεται να «εκτοξευθεί» αριθμητικά τον επόμενο χρόνο.

Μέχρι το 2020, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναφέρονται ως χώρες υπερηλίκων, ενώ στον... κατάλογο ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και ο Καναδάς.

«Σοβαρές πιέσεις γήρανσης» πρόκειται να δεχθούν και οι ασιατικές χώρες, με την Κίνα, την Κορέα και τη Σιγκαπούρη να «φιλοξενούν» συνταξιούχους πολίτες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας πληθυσμός που γερνάει μπορεί να προκαλέσει σημαντικές - αρνητικές- επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Το εργατικό δυναμικό μειώνεται, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών συρρικνώνονται και οι παγκόσμιες επενδύσεις ελαχιστοποιούνται. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr