Λονδίνο: Dead man walking ο τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τους δύο δημοσιογράφους

«Θα έχει την τύχη του Μπιν Λάντεν» προβλέπει υπουργός και πρώην αρχηγός του βρετανικού στόλου - Μπάιντεν: Θα κυνηγήσουμε τους υπευθύνους «μέχρι τις πύλες της Κολάσεως» - Κάμερον: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία, δεν θα καταβάλουμε λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων

Ο τζιχάντι Τζον, ο βρετανικής καταγωγής εκτελεστής των δύο αμερικανών δημοσιογράφων, είναι «μελλοθάνατος» (dead man walking) και «θα έχει την τύχη του Μπιν Λάντεν».

Το μήνυμα αυτό έστειλε στον μαυροφορεμένο εκτελεστή που αποκεφάλισε τον Τζέιμς Φόλεϊ και τον Στίβεν Σότλοφ ο πρώην αρχηγός του  βρετανικού πολεμικού ναυτικού και πρώην υπουργός Λόρδος Γουέστ.

 «Πιθανότατα γνωρίζουμε ήδη ποιος είναι, σε λίγο θα είμαστε απόλυτα σίγουροι» είπε ο Γουέστ εκφράζοντας την επιθυμία του να τον δει να δικάζεται στο δικαστήριο της Χάγης αλλά εκτιμώντας ότι η πιθανότερη κατάληξή που του επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ είναι αυτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Είναι ένας μελλοθάνατος και θα πρέπει να το σκεφτεί αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουέστ.

Ενδεικτικό των προθέσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν οι δηλώσεις τόσο του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι «θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος» αλλά και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τους υπευθύνους για τη δολοφονία αμερικανών «μέχρι και στις πύλες της Κολάσεως μέχρι να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και δεύτερη επιχείρηση για την απελευθέρωση του 44χρονου βρετανού ομήρου των τζιχαντιστών που εμφανίζεται στο τέλος του σοκαριστικού βίντεο του αποκεφαλισμού του Σότλοφ.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra «το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει κάθε πιθανή επιλογή για να προστατέψει τον βρετανό όμηρο».

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων  έστειλε το μήνυμα ότι «η χώρα μας δεν θα υποκύψει ποτέ στην τρομοκρατία. Ο αγώνας μας κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχίσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

«Μια χώρα σαν τη δική μας δεν θα τρομοκρατηθεί από αυτούς τους βάρβαρους φονιάδες. Αν πιστεύουν ότι θα λιγοψυχήσουμε από αυτές τις απειλές τους, κάνουν λάθος. Θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε σε μια προσπάθεια να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας.

Ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο καταβολής λύτρων καλώντας και άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια θέση «να κρατήσουν το λόγο τους» και να μην πληρώσουν χρήματα στο ΙΚ για να απελευθέρωοσυν ομήρους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr