Η πιο ακριβοπληρωμένη CEO των ΗΠΑ... γεννήθηκε άντρας!

Η τρανσέξουαλ CEO που έγινε εξώφυλλο στο New York Magazine και όλη της η ζωή σε ένα τεράστιο 12σέλιδο αφιέρωμα του δημοφιλούς αμερικανικού περιοδικού

Μια όμορφη πανύψηλη γυναίκα κάθεται αναπαυτικά σε μια καρέκλα. Φοράει ένα μπλε σκούρο ριγέ κοστούμι και έχει ελαφρώς ανοιχτό το γαλάζιο πουκάμισο της. Φοράει ανδρικές μπότες, κάθεται με έναν ανεπιτήδευτο τρόπο και μειδιά. Η επιτυχία είναι δική της. Είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα διευθύντρια στις ΗΠΑ. 

Ένα από τα μεγαλύτερα «κεφάλια» της φαρμακοβιομηχανίας, φουτουρίστρια, φιλόσοφος και άλλα είναι τα επίθετα, με τα οποία συστήνει το New York Magazine την Martine Rothblatt, την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στέλεχος των ΗΠΑ, η οποία γεννήθηκε άνδρας. Αλλά αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες πράγματα που την καθορίζουν, προειδοποιεί το περιοδικό.

Έχει σύζυγο (γυναίκα), την οποία υπεραγαπά, και για το λόγο αυτό έχει φτιάξει και ένα ρομπότ-κλώνο της συζύγου της -ναι, καλά ακούσατε-, ενώ έχει βαλθεί να εξισώσει τους γυναικείους μισθούς με τους ανδρικούς, καθώς μόνο 5% των εταιρειών που έχουν μπει στο περιοδικό Fortune, έχουν ως επικεφαλής γυναίκες.

Οι αποζημιώσεις τους, επίσης, είναι χαμηλότερες των ανδρών. Από τους 200 πιο ακριβοπληρωμένους CEO των ΗΠΑ, μόνο 11 είναι γυναίκες και ο μέσος όρος μισθού τους είναι 1,6 εκατομμύριο χαμηλότερος από τους άνδρες συναδέλφους τους. 

Κάποιες από αυτές οι γυναίκες είναι πάρα πολύ γνωστές παγκοσμίως στους κύκλους των πολυεθνικών: από τη Yahoo η Marissa Mayer, που κέρδισε 25 εκατομμύρια δολάρια πέρσι, ή η Meg Whitman της Hewlett-Packard, που κέριδσε 17 εκατομμύρια.

Η πιο ακριβοπληρωμένη όμως δεν είναι τόσο γνωστή. Η 59χρονη ιδρύτρια της United Therapeutics, μια φαρμακοβιομηχανία που έχει βάση στο Meryland, κερδίζει 38 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και έχει γεννηθεί άνδρας.

Πως ένιωσε, όταν ανακοινώθηκε πρώτη; «Σαν να κέρδισα το λαχείο. Μπορώ να λέω ότι έχω καταφέρει το έχει καταφέρει μια γυναίκα παρ' όλο που τα πρώτα 30 κάτι χρόνια της ζωής μου ήμουν άνδρας».

Η δημοσιογράφος περιγράφει τη Martine, ως «καταπληκτική, σαν ένας ψηλός έφηβος με στήθος». 

Δεν φοράει make-up, δεν φοράει κοσμήματα, ντύνεται πολύ απλά -με τζιν, κοντομάνικο, ένα ζακετάκι- και έχει κάτι το πολύ νεανικό στον «αέρα» της. Είναι μια γυναίκα transgendered, μια δυναμική trans, ένα πάρα πολύ σπάνιο είδος στη... ζούγκλα του corporate βασιλείου. Είναι ένα πολύ... εξωτικό πουλί, ακόμα πιο εξωτικό από μια γυναίκα CEO. Αυτή η ενδιάμεση κατάσταση της αρέσει. Παλιότερα ντυνόταν πολύ πιο θηλυκά -έβαζε κραγιόν, έκανε μπούκλες-, ενώ τώρα έχει ένα unisex στιλ. 

Το φύλο της την απασχολεί τόσο, ώστε να κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου, αλλά όχι τόσο ώστε να θυμώνει αν κάποιος την φωνάζει «αυτός» ή «αυτή», ειδικά με την 83χρονη μητέρα της, που ακόμα μπερδεύεται.

Η ζωή με τη σύζυγό της

Η σύζυγός της είναι η Bina Aspen και είναι παντρεμένες 33 χρόνια, απ' όταν η Martine ήταν άνδρας και παραμένει αφοσιωμένη σύζυγος, η οποία δηλώνει όχι straight ή gay, αλλά Martine-sexual. Η Martine και η Bina έχουν τέσσερα παιδιά και πολλά εγγόνια, ενώ στο σπίτι τα παιδιά φωνάζουν τη Martine... «μπαμπά». 



Το 1995, μετά την επέμβασή της, έγραψε το πρώτο της βιβλίο για τη σεξουαλική ταυτότητα, λέγοντας ανάμεσα σε πολλά ότι «υπάρχουν τόσες σεξουαλικές κατευθύνσεις όσοι άνθρωποι. Δηλαδή περίπου 5 δισεκατομμύρια. Τα γεννητικά όργανα είναι άσχετα με τον ρόλο του ατόμου στην κοινωνία».

Η ίδια βλέπει τον εαυτό της σαν ένα άτομο που έχει μεταβεί από ένα στάδιο σε άλλο. Θεωρεί ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και το φύλο δεν θα πρέπει να περιορίζει κανέναν. 


Η Martine, ως Martin με τον γιο του στην Αφρική το 1981.


Τα ρομπότ-κλώνοι των αγαπημένων μας

Στον ελεύθερο της χρόνο, όταν δεν τρέχει μια επιχείρηση 5 δισεκατομμυρίων ή όταν δεν πετάει το ελικόπτερο της ή δεν είναι με τη μεγάλη της οικογένεια και τα τρία της σκυλιά, ασχολείται με την επιστήμη της ρομποτικής, προσπαθώντας να φτιάξει ρομπότ που θα κρατούν τις πληροφορίες των ανθρώπων που αγαπάμε και, αν πεθάνουν, θα έχουμε στη θέση τους ένα «κατασκευασμένο» εαυτό των αγαπημένων μας. 

Η Martine μεγάλωσε σε μια τυπική αμερικανοεβραϊκή οικογένεια, στο San Diego της California. O πατέρας της ήταν οδοντίατρος η μητέρα της πάντα πίστευε ότι ο πρωτότοκος γιος της θα διαπρέψει. Και όντως διέπρεψε.

Σπούδασε ως αγόρι στο UCLA λογοτεχνία, αλλά την βαρέθηκε σύντομα και ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες, για να ζήσει κάτι διαφορετικό. Σε μια επίσκεψή του σε ένα σταθμό της ΝASA εκεί, η επιστήμη τον κέρδισε και επέστρεψε στο UCLA. 

Την σύζυγό του/της την γνώρισε σε ένα εργασιακό event το 1979. «Την είδα από μακριά και την πλησίασα... Μιλήσαμε, χορέψαμε και είμαστε μαζί από τότε» λέει. 

Ο Martin που έγινε Martine

O Martin ξεκίνησε μια εταιρεία που εμπορεύεται κεραίες που βρίσκονται από την γη ως το διάστημα χωρίς να χάνει κανείς το «σήμα» τους. Περίπου στα μέσα του '90, όταν ο Martin ανακοίνωσε στην γυναίκα του πως θέλει να αλλάξει φύλο, σοκαρίστηκε: «Περίμενα πολλά χρόνια για να της το πω, ώστε να μην με αφήσει» δηλώνει η Martine. Η Bina του απάντησε ότι «σε αγαπώ για την ψυχή σου, όχι για το δέρμα σου». 

Μια περίπου δεκαετία με ορμόνες, ραντεβού με ψυχολόγους για να σιγουρευτεί ότι αυτό είναι όντως αυτό που θέλει και δειλές εμφανίσεις ντυμένη γυναίκα με τη σύζυγό της, έκαναν τη Martine γυναίκα. Τα παιδιά της που μιλούν στο ρεπορτάζ λένε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολα για όλους τους, τα κορόιδευαν στο σχολείο και είχαν προβλήματα. 

Η Martine λέει πως φανταζόταν τον εαυτό της ως γυναίκα από τα 15 της, αλλά ότι πάντοτε τις άρεσαν οι γυναίκες και ως άνδρας. «Παρ' όλα αυτά, μου άρεσε το πέος μου πάρα πολύ» είχε πει σε μια συνέντευξη της στον Howard Stern. 

Ο γιος της θυμάται την ημέρα που ο μπαμπάς του δήλωσε πως θα γίνει γυναίκα: «Τον ρώτησα αν θα είναι μπαμπάς μου και μου είπε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση». 

Η κόρη της, Jenesis, περιγράφει έναν... σούπερ-μπαμπά που έγινε μαμά. Όταν το κοριτσάκι το 1991 διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια της καρδιάς, ο πατέρας της ξεκίνησε μια εταιρεία για να βρει τη θεραπεία για το παιδί του (ενώ παράλληλα μεταμορφωνόταν σε γυναίκα). 

Έτσι ξεκίνησε την εταιρεία που έχει σήμερα με φάρμακα που βοηθούν παιδιά με καρδιακές ανεπάρκειες και άλλες ασθένειες. Πολλοί δισεκατομμυριούχοι την στήριξαν μέσα στα χρόνια. Η Patricia Kluge, πρώην σύζυγος του John Kluge, βοήθησε πολύ και δηλώνει στο περιοδικό «οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μιλάνε για αυτά τα πράγματα. Το σώμα δεν είναι παρά ένα δοχείο. Η καρδιά και το μυαλό μετράνε».

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εργασιακής της ζωής όμως είναι η εταιρεία της Terasem, μια οργάνωση που προσπαθεί να δώσει αθανασία και «διαδικτυακή συνείδηση» με την κρυογένεση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Το πρώτο δείγμα είναι ένα ρομπότ με όνομα Bina48, που μιλάει σαν τη γυναίκα της Martine, την Bina, αλλά και της μοιάζει. Η έρευνα για την επιχείρηση αυτή έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από πολλούς άλλους πολύ πετυχημένους ανθρώπους όπως ο ιδρυτής του  PayPal, που έδωσε 3,5 εκατομμύρια δολάρια από τα προσωπικά του χρήματα για να βοηθήσει την εταιρεία. 

Ο λόγος για την εξερεύνηση αυτού του τομέα της επιστήμης; Η αγάπη. «Πολλοί λένε αυτόν θα τον βαρεθώ ή θα την βαρεθώ. Εγώ την Bina την αγαπάω περισσότερο τώρα απ' ότι 20 χρόνια πριν. Δεν την έχω βαρεθεί καθόλου» λέει η Martine για την Bina.

«Το ανθρώπινο ον είναι ελεύθερο πνεύμα. Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν εκφραζόμαστε με τον τρόπο που είναι αληθινός στην ψυχή μας» λέει, εξηγώντας τη σημερινή της κατάσταση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr