«Πανστρατιά» στην Αγγλία για να μην αποσχιστεί η Σκωτία

Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ μεταβαίνουν εκτάκτως στη Σκωτία για να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

 

Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μετατρέπονται σε πραγματικό εφιάλτη για τη κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας με την ημέρα του κρίσιμου δημοψηφίσματος να πλησιάζει, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μεταβαίνουν εκτάκτως στη Σκωτία για να κάνουν δυναμική εκστρατεία υπέρ του «όχι».

Το «ντέρμπι» που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι θα σημειωθεί στην Σκωτία, αναγκάζει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να απουσιάσει από τη Ώρα του Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ενώ μαζί του στο ταξίδι «σωτηρίας» θα βρεθούν ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, όσο και ο ηγέτης του Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ.

«Αύριο το σωστό μέρος δε θα είναι το Γουεστμίνστερ για τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά στην Σκωτία, να ακούσω και να μιλήσω στον κόσμο. Με διαφορετικό τρόπο, ξεχωριστά ο καθένας θα πει γιατί είναι καλύτερο να μείνουμε μαζί. Αλλά ένα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι όλοι θα πούμε πως ναι μεν η απόφαση ανήκει στο λαό της Σκωτίας, αλλά η Μεγάλη Βρετανία και εγώ ως πρωθυπουργός θέλουμε να μείνετε (μαζί μας)», δήλωσε ο Κάμερον σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το στρατόπεδο του «όχι».


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πρόκειται να έχει συνομιλίες και με τη βασίλισσα Ελισάβετ επιχειρώντας να την πείσει να κάνει δηλώσεις υπέρ του «όχι», ενώ η ίδια σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα τρομάζει στην ιδέα της απόσχισης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του αποσχιστικού κινήματος και πρωθυπουργός της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, δήλωσε πως θα ήταν χαρούμενος αν η Ελισάβετ γινόταν «η βασίλισσα των Σκωτσέζων», προσθέτοντας πόσο υπερήφανη θα είναι αν επικρατήσει το «ναι».

Όλα αυτά ενώ η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει ελαφρύ προβάδισμα 51% για πρώτη φορά στους υποστηρικτές της απόσχισης της Σκωτίας έναντι 49% του «όχι», προκαλώντας σεισμό πολλών Ρίχτερ στη βρετανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, σε έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο «NS Scotland» σε δείγμα 900 συμμετεχόντων έδειξε ότι οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας ανέρχονται στο 38% των ψήφων ενώ στο 39% υπολογίζονται οι ψήφοι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, στην ερώτηση που δεν βάζει όρους απλά καλεί τους Σκωτσέζους να απαντήσουν με ένα «ναι ή όχι στην ανεξαρτησία», υπάρχει απόλυτη ισοψηφία 41%.

«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου «TNS», Τομ Κόστλι, υπενθυμίζοντας πως πριν από ένα μήνα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το «όχι» έχει γερό προβάδισμα.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις αλλά και οι δύο πλευρές κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, τόνισε πως οι υποστηρικτές της καμπάνιας κατά της απόσχισης βλέπουν τη διάλυση να πλησιάζει και επιχειρούν να ανασυνταχθούν την τελευταία στιγμή καθώς βλέπουν ότι θα χάσουν στο δημοψήφισμα.

«Είμαστε σίγουροι για τη νίκη», πρόσθεσε ο Σάλμοντ αλλά επισήμανε πως δεν πρόκειται αυτή η σιγουριά να τους αποτρέψει από τη σκληρή δουλειά.

Βέβαια, στο παιχνίδι σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αγγίζουν το 23%, ενώ ο Κάμερον διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του ακόμα και αν επικρατήσει το «ναι».

Ωστόσο, αν πράγματι οι αποσχιστές βγουν νικητές, θεωρείται αναμενόμενο να ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr