Σερβία: Έρευνες για τη δημιουργία σελίδας «Στρατός του Σαντζάκ» στο Facebook

Υπάρχουν φόβοι ότι έχει αρχίσει ένα είδος διαδικτυακού πολέμου μεταξύ ακραίων ομάδων

Η σερβική εισαγγελία για εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας παρήγγειλε στην αστυνομία τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, με αφορμή την εμφάνιση σελίδας στο Facebook, μέσω της οποίας απευθύνεται κάλεσμα για συγκρότηση «Στρατού του Σαντζάκ».

Μέσω της ιστοσελίδας, με τίτλο «Απελευθερωτικός Στρατός του Σαντζάκ», απευθύνεται έκκληση προς τους νέους μουσουλμάνους της περιοχής της νοτιοδυτικής Σερβίας «να προετοιμαστούν για δημιουργία Στρατού του Σαντζάκ». «Εμείς θέλουμε το Σαντζάκ να γίνει Δημοκρατία. Τίγρεις του Σαντζάκ ενωθείτε» είναι μερικά από συνθήματα που δημοσιεύονται στη συγκεκριμένη σελίδα.

Ο εισαγγελέας για τα εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, Μπράνκο Σταμένκοβιτς είπε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ότι άνοιξε φάκελος προανάκρισης, ότι η σερβική αστυνομία συλλέγει πληροφορίες και ότι όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία, θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ο λόγος συγκρότησης «Στρατού του Σαντζάκ», σύμφωνα με όσα γράφονται στη σελίδα, είναι η υπεράσπιση της ασφάλειας της βοσνιακής μουσουλμανικής πλειοψηφίας (Μπόσνιακ) και της περιοχής του Σαντζάκ ως απάντηση στις προειδοποιήσεις εθνικιστών -ομάδας τσέτνικ- οι οποίοι επίσης μέσω του διαδικτύου ανήγγειλαν ότι θα μεταβούν στο Νόβι Πάζαρ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του σερβικού Τύπου, υπάρχουν φόβοι ότι έχει αρχίσει ένα είδος διαδικτυακού πολέμου μεταξύ ακραίων ομάδων.

Η ένταση στο διαδίκτυο, αλλά και στο Νόβι Πάζαρ ξεκίνησε μετά την παρέλαση στις αρχές Σεπτεμβρίου νεαρών ντυμένων με πράσινες στολές που συνόδευαν τον μουφτή, επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας, Μουαμέρ Ζούκορλιτς, την ημέρα της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη μαζική εκτέλεση Βόσνιων μουσουλμάνων την περίοδο του κομμουνισμού.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ισλαμική Κοινότητα στη Σερβία και η Πολιτιστική Κοινότητα των Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Η λεγόμενη «Πορεία στο Χατζέτ», η οποία ήταν εκδήλωση «ιστορικής μνήμης», σύμφωνα με τους διοργανωτές προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων πολιτικών της Σερβίας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον μουφτή ότι εκμεταλλεύεται τη νεολαία για πολιτικούς σκοπούς.

«Μετά από αυτές τις εικόνες στην «καρδιά» της Ευρώπης, τη στιγμή που αυξάνεται ο φόβος για τον ακραίο ισλαμισμό, ούτε το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να ωθήσει πιθανούς επενδυτές να επενδύσουν στο Σαντζάκ» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ρασίμ Λιάγιτς στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Οι οργανωτές ανέφεραν ότι οι νεαροί δεν ήταν ντυμένοι με παραστρατιωτικές στολές, αλλά με παραδοσιακές φορεσιές. Οι νέοι της ισλαμικής κοινότητας φορούσαν πράσινα, επειδή το χρώμα αυτό συμβολίζει το Ισλάμ και φέσι στο κεφάλι, την παραδοσιακή φορεσιά των Βόσνιων Μουσουλμάνων" ανέφεραν στην «Μπλιτς».

Ο Ρασίμ Λιάγιτς, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βόσνιος μουσουλμάνος από το Νόβι Πάζαρ, τόνισε σε δηλώσεις του στον σερβικό Τύπο ότι ο Μουαμέρ Ζούρκορλις, ο οργανωτής της πορείας, πήρε αυτό που ήθελε, δημοσιότητα, αλλά δεν επίλυσε ένα σοβαρό πρόβλημα, την ανεργία που ωθεί σε μαζική αποχώρηση Σέρβων και Βόσνιων Μουσουλμάνων από την περιοχή του Νόβι Πάζαρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr