Πώς η ομπρέλα έγινε σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ

Πώς η ομπρέλα έγινε σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ

Χρήσιμη επίσης για την προστασία από τα δακρυγόνα, έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων

Πώς η ομπρέλα έγινε σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ
Στο Χονγκ Κονγκ συνήθως χρησιμεύει για να προφυλάσσει από τον ήλιο και σπανιότερα από τη βροχή: η ομπρέλα, χρήσιμη επίσης για την προστασία από τα δακρυγόνα, έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Οι κάτοικοι της πρώην βρετανικής αποικίας, που πέρασε υπό κινεζική κηδεμονία, είναι συνηθισμένοι στις ξαφνικές αλλαγές του καιρού και σπάνια βγαίνουν χωρίς ομπρέλα.

Αυτό το τυπικό αξεσουάρ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δίνει τώρα το όνομά του στο κίνημα των πολιτών που ζητούν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες.

Η έκφραση «επανάσταση των ομπρελών» κάνει θραύση σήμερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ένα πανό με σύνθημα για την εν λόγω επανάσταση εθεάθη επίσης πάνω σε ένα οδόφραγμα το οποίο υψώθηκε μπροστά από ένα σταθμό του μετρό.

Κλείσιμο


Οι διαδηλώσεις, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, πήραν βίαιη τροπή την Κυριακή, όταν η αστυνομία έκανε άφθονη χρήση αερίου πιπεριού και δακρυγόνων για να προσπαθήσει να τις διαλύσει.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων είναι πολλοί φοιτητές και μαθητές, βρέθηκαν με μοναδικό μέσο άμυνας τις ομπρέλες ή σχεδόν μοναδικό, αφού οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο, χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως.



«Η ομπρέλα είναι πιθανόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων», λέει η Κλόντια Μο, μια βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας.

«Οι διαδηλώσεις μας ήταν άλλοτε τόσο ειρηνικές. Σήμερα το σπρέι πιπεριού έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε πρέπει να προφυλαγόμαστε απ' αυτό με τις ομπρέλες», υπογραμμίζει.

«Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ομπρέλες», λέει η Κέιλι Λάου, μια 25χρονη νοσηλεύτρια που πέρασε τη νύκτα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης, εξοπλισμένη με το ροζ αξεσουάρ της.



Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο όταν η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Οι διαδηλωτές ζητούν τώρα την «απόσυρση» της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης