Έμπολα στην Ισπανία: Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μεταδοθεί ο ιός!

Μόνο από κουρτίνες χωριζόταν το κρεβάτι της Ισπανίδας από τους υπόλοιπους ασθενείς - Βαριές παραλείψεις στην περίθαλψη της νοσηλεύτριας που προσεβλήθη από Έμπολα - Τρόμο προκαλεί η έλλειψη των κατάλληλων δομών για την αντιμετώπιση μιας τόσο θανατηφόρας επιδημίας

 Τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η εξάπλωση του ιού Έμπολα πέραν της Δυτικής Αφρικής αποτελεί δείγμα πως η επιδημία μπορεί να μεταδοθεί ταχύτερα από ό,τι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες, σε αγωνία ζουν η νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο Ράμος και ο σύζυγός της που βρίσκονται σε απομόνωση στον έκτο όροφο του νοσοκομείου Κάρολος ΙΙΙ στη Μαδρίτη.




Στο μεταξύ, ο διεθνής Τύπος διερωτάται με ποιον τρόπο μπορεί να προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό, καθώς μεταδίδεται από σωματικά υγρά του ασθενούς, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο πως η προστατευτική στολή που φορούσε δεν τηρούσε τις προδιαγραφές του Οργανισμού Υγείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορές του βιβλίου καταγραφής περιστατικών, η νοσηλεύτρια δε μεταφέρθηκε αμέσως σε ειδικό χώρο απομόνωσης, αλλά σε έναν χώρο που χωριζόταν μόνο από κουρτίνες στο νοσοκομείο Αλκορκόν.


Η 44χρονη παρέμεινε, μάλιστα, για ώρες στον χώρο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν άλλοι ασθενείς και προσωπικό. Παράλληλα, προκύπτει πως οι νοσηλευτές που την υπέβαλαν σε εξετάσεις δεν φορούσαν ειδική προστατευτική στολή.

Η Έλενα Μοράλ, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Ένωσης Υπαλλήλων (CSI-F), δήλωσε πως η μεταφορά του ιεραπόστολου που έπασχε από Εμπολα ήταν «πρόχειρη» και τόνισε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για μία επιδημία αυτού του μεγέθους.


Η ίδια η ασθενής, πάντως, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα El Pais προσπάθησε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο προσεβλήθη από τον θανατηφόρο ιό, λέγοντας ότι είναι πιθανό να μην καθάρισε σωστά τη στολή της έπειτα από την απολύμανση που πραγματοποίησε στο δωμάτιο του ιεραπόστολου, μετά το θάνατό του.

«Πιστεύω πως το πρόβλημα ήταν στην αφαίρεση της στολής μου. Είναι ίσως η πιο πιθανή στιγμή, αλλά δεν είμαι σίγουρη», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεράσει γρήγορα την ασθένεια και να επιστρέψει στο σπίτι της.

Οι γιατροί πάντως εκτιμούν πως πιθανώς προσεβλήθη από τον ιό από τα γάντια που φορούσε για να απολυμάνει το δωμάτιο του ιεραπόστολου, με τα οποία άγγιξε το πρόσωπό της όταν προσπάθησε να βγάλει τη στολή της.

Χαμηλόφωνα και κουρασμένη, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, η Ρομέρο Ράμος, που έχει 15ετή εμπειρία ως νοσηλεύτρια, συμπλήρωσε: «Δεν έχω πυρετό σήμερα, νιώθω καλύτερα».

Στο μεταξύ, περιμένει με υπομονή στο κρεβάτι της κοιτάζοντας το κινητό της, χωρίς ωστόσο να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν έξω από την ειδική μονάδα στην οποία νοσηλεύεται.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση του ιού, δηλώνοντας πως δημιουργήθηκε μία αρμόδια επιτροπή που παρακολουθεί τα γεγονότα σχετικά με την επιδημία ώστε να ερευνήσουν και να εξηγήσουν οι αρμόδιοι στους πολίτες όσα συμβαίνουν.

300.000 υπογραφές για να μη θανατωθεί ο σκύλος της ασθενούς

Παράλληλα, μετά την είδηση ότι ο σκύλος της 44χρονης νοσηλεύτριας πρόκειται να θανατωθεί καθώς υπάρχει φόβος πως μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εκατοντάδες χιλιάδες είναι όσοι υπογράφουν στην εκστρατεία «Σώστε τον Εξκάλιμπερ» για να γλιτώσουν το συμπαθές τετράποδο από την ευθανασία. Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 300.000 υπογραφές, ενώ σημειώθηκε και ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά της ευθανασίας του σκύλου με αστυνομικούς έξω από την κατοικία της νοσηλεύτριας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα El Mundo ο μικρός Εξκάλιμπερ θανατώθηκε σε κτηνιατρική κλινική της Μαδρίτης, παρά τις προσπάθειες των διαδηλωτών, παρόλα αυτά νεότερα δημοσιεύματα διέψευσαν την είδηση.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μικρός ο κίνδυνος του Έμπολα στην Ευρώπη

Έπειτα από τα σενάρια τρόμου που είχαν κυκλοφορήσει σχετικά με πιθανή μετάλλαξη του Έμπολα και τη μετάδοσή του από αέρος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Σε ανακοίνωσή του, λοιπόν, επισημαίνεται πως μπορεί τα μεμονωμένα κρούσματα του να είναι «αναπόφευκτα» στην Ευρώπη, όμως, ο κίνδυνος εξάπλωσής του στις ευρωπαϊκές χώρες είναι «εξαιρετικά μικρός».

Όπως εξηγεί η Σουσάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, τα κρούσματα στην Ευρώπη που ενδέχεται να εμφανιστούν θα οφείλονται στις μετακινήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία στη Δυτική Αφρική.

«Πάντως ο κίνδυνος μιας διάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί και είναι εξαιρετικά μικρός», τονίζει η Γιάκαμπ και συμπληρώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι παγκοσμίως ανάμεσα στις καλύτερα προετοιμασμένες για να απαντήσουν σ' έναν ιογενή αιμορραγικό πυρετό, του Έμπολα περιλαμβανομένου.

Υπάρχει πιθανόν κίνδυνος τυχαίας μόλυνσης για τα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελεγχθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων κατά της μόλυνσης, διευκρινίζει η Γιάκαμπ.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως ένας διεθνής ιατρικός αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στην Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία, είναι θετικός στον ιό του Έμπολα και του χορηγείται θεραπεία.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr