Σκληρό πόκερ μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων για το Κομπανί με το αμερικανικό Πεντάγωνο να απορρίπτει την τουρκική πρόταση για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως οφείλει να αναλάβει δράση και την τουρκική κυβέρνηση να τηρεί στάση αναμονής.
"Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
"Διεξάγουμε συνομιλίες... Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία θα διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται "ακόμη" στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου", Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας συνολική στρατηγική για την πτώση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ζητά εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας αλλά η Ουάσινγκτον δεν είναι πρόθυμη να το αποδεχθεί, προτιμώντας να αποφύγει πλήρη εμπλοκή στη συριακή εμφύλια σύρραξη.
Σύμφωνα με την "Wall Street Journal", oι στόχοι ΗΠΑ και Τουρκίας διαφέρουν καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, ενώ η Άγκυρα θέτει σε προτεραιότητα την πτώση της συριακής κυβέρνησης και την αποτροπή ενίσχυσης των Κούρδων στα νότια σύνορά της.
Το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι η πόλη Κομπανί δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από τους τζιχαντιστές μόνο με αεροπορικές επιδρομές κι ότι είναι αναγκαία η χερσαία επέμβαση.
«Οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν αρκούν. Δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν θα σώσουν την πόλη, το γνωρίζουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι.
Για τον ίδιο, η πόλη θα μπορούσε να σωθεί μόνο με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα μόνα «όπλα» απέναντι στους τζιχαντιστές είναι οι Κούρδοι και οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.
Η στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είναι τα αεροπορικά πλήγματα «χωρίς να πατήσουν αμερικανικές μπότες στο έδαφος», όπως επαναλαμβάνεται στην Ουάσινγκτον, με παράλληλη ενίσχυση τοπικών ομάδων στο έδαφος που θα ανακόψουν και θα εκδιώξουν τους τζιχαντιστές. Εάν στο Ιράκ οι ομάδες αυτές υπάρχουν, στη Συρία η μετριοπαθής αντιπολίτευση είναι σχεδόν απούσα και η εκπαίδευση και στήριξή της από τις ΗΠΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον μήνες μέχρι να δώσει αποτελέσματα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, επανέλαβε ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να στερήσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πρόσβαση σε υποδομές και σημαντικά κέντρα ελέγχου, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποφασίσει άμεσα («τις επόμενες ώρες ή μέρες») τι ρόλο θέλει να παίξει στην υπόθεση της μάχης κατά των τζιχαντιστών.