Στις 10 θα χτυπά το πρώτο κουδούνι στα βρετανικά σχολεία

Το πείραμα στο οποίο θα υποβληθούν οι μαθητές σε 106 σχολεία για να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα μαθήματά τους και να μην κοιμούνται στα θρανία...

Στις 10 το πρωί αντί για τις 9, θα κτυπά το κουδούνι σε 106 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βρετανία προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα μαθήματά τους, αφού δεν θα κοιμούνται στα θρανία...

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Ταμείο Wellcome Trust και το βρετανικό Ίδρυμα Επιχορηγήσεων Εκπαίδευσης (ΕEF).

Το πείραμα, που πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ράσελ Φόστερ, βασίζεται πάνω σε μια έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, με μία ώρα παραπάνω ύπνου το πρωί, οι μαθητές θα προσέχουν περισσότερο στη σχολική αίθουσα, αλλά και θα αποδίδουν καλύτερα στις εξετάσεις.

Ο Βρετανός επιστήμονας παρατήρησε αυτό που ξέρουν σχεδόν όλοι οι γονείς ότι, οι έφηβοι έχουν βιολογική... προδιάθεση να πηγαίνουν για ύπνο αργά το βράδυ και να ξυπνούν αργά το πρωί, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να τεθούν σε πνευματική εγρήγορση.

"Για τους καθηγητές, τα παιδιά είναι στην καλύτερη στιγμή τους νωρίς το πρωί, όμως αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι καθηγητές νιώθουν ιδιαίτερα ενεργοί στις 9 το πρωί, ενώ οι μαθητές ακόμα μισοκοιμούνται, με αποτέλεσμα το μάθημα να διεξάγεται πιο ελεγχόμενα, και άρα ευκολότερα μόνο όμως από την πλευρά των καθηγητών", επισημαίνει ο Ράσελ Φόστερ, δικαιολογώντας ως ένα βαθμό τους αργοπορημένους και τους υπναράδες.

Με βάση το πιλοτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, περίπου 31.800 μαθητές, σε συνολικά 106 δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Βρετανίας, θα ξυπνάνε μια ώρα αργότερα από τους συνομηλίκους τους.

Με την αλλαγή του σχολικού ωραρίου, όμως, δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα που αφορά όχι μόνο την ασφάλεια των παιδιών. Στις δέκα το πρωί, είναι μία ώρα που οι γονείς έχουν ήδη φύγει για τις δουλειές τους, με το παιδί να αναγκάζεται να μεταβεί μόνο του στο σχολείο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν δεν υπάρχει σχολικό λεωφορείο να το μεταφέρει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr