Σκληρή κριτική για την απελευθέρωση του Λίβυου

Συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Λόκερμπυ ασκούν σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης της Σκωτίας για την απελευθέρωση του Λίβυου Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκραχί που καταδικάστηκε ως υπεύθυνος για την ανατίναξη του αεροπλάνου της Pan Am to 1988.

Ο Λίβυος που κρίθηκε ένοχος για το θάνατο 270 ανθρώπων αφέθηκε από τις σκωτικές αρχές να επιστρέψει στην πατρίδα του και η κυβέρνηση του Άλεξ Σάλμοντ επικαλέστηκε «ανθρωπιστικούς λόγ

Συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Λόκερμπυ ασκούν σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης της Σκωτίας για την απελευθέρωση του Λίβυου Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκραχί που καταδικάστηκε ως υπεύθυνος για την ανατίναξη του αεροπλάνου της Pan Am to 1988.

Ο Λίβυος που κρίθηκε ένοχος για το θάνατο 270 ανθρώπων αφέθηκε από τις σκωτικές αρχές να επιστρέψει στην πατρίδα του και η κυβέρνηση του Άλεξ Σάλμοντ επικαλέστηκε «ανθρωπιστικούς λόγους» επειδή ο Μεγκραχί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου στον προστάτη.

Μετά την πανηγυρική υποδοχή του Μεγκραχί στη Λιβύη ενοχλημένη εμφανίζεται και η Ουάσινγκτον και ο επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Σκωτίας γράφοντας ότι «η πράξη αυτή εξυπηρετεί τους τρομοκράτες», ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ΗΠΑ, Μάϊκ Μάλεν, δήλωσε ότι «η απελευθέρωση του βομβιστή ήταν εμφανώς μια πολιτική απόφαση».

Πολιτικοί της Σκωτίας επικρίνουν την εθνικιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάλμοντ και ορισμένοι καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κένυ Μακ Άσκιλ, σε παραίτηση.

Ο Μακ Άσκιλ ισχυρίζεται ότι έλαβε τη σχετική απόφαση μόνος του ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία  του σκωτικού νόμου και ότι δεν επηρεάστηκε από πολιτικές κρίσεις.

Απάντηση στον Μιούλερ έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χένρι Μακ Λάϊς, που είπε ότι «η κριτική εναντίον του ποινικού συστήματος της χώρας είναι τελείως λανθασμένη» και ότι ο επικεφαλής του FBI «θα έπρεπε να κρατήσει τις σκέψεις του για τον εαυτό του».

Ο ίδιος ο Σάλμοντ δήλωσε ότι κατανοεί τη λύπη των αμερικανικών οικογενειών των θυμάτων, όμως επισήμανε ότι οικογένειες θυμάτων στη Βρετανία έχουν διαφορετική άποψη και θεωρούν ότι η απόφαση ήταν σωστή.

Τα σχόλια για «μπίζνες πετρελαίων» ανάμεσα σε Βρετανία-Λιβύη φούντωσαν μετά τις ευχαριστίες του Μουαμάρ Καντάφι προς τον Γκόρντον Μπράουν και τη Βασίλισσα Ελισάβετ για την «εθάρρυνση» που έκαναν προς τη σκωτική κυβέρνηση για την απελευθέρωση του Μεγκραχί.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνείται να λάβει δημόσια θέση επί του θέματος και εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Λίβυου ήταν μια «ευαίσθητη και δύσκολη απόφαση».

Ο Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκραχί εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι είναι τελείως αθώος και υποσχέθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία της αθωότητάς του στη διάρκεια των λίγων μηνών ζωής  που του απομένουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr