Τα πιο δρακόντεια μέτρα κατά του Έμπολα εφαρμόζονται στη... Βόρεια Κορέα!

Μπορεί να απέχει εκατοντάδες χιλιάδες μίλια από τη Δυτική Αφρική αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν - Εφαρμόζουν την «πετυχημένη» συνταγή κατά του Σαρς και της νόσου των πτηνών

Η Βόρεια Κορέα απέχει εκατοντάδες χιλιάδες μίλια από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής στις οποίες έχει εκδηλωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων του φονικού ιού Έμπολα.

Αυτό όμως δεν φαίνεται ότι εμποδίζει την Πιονγιάνγκ από το να εφαρμόσει τους πιο δρακόντειους νόμους κατά της εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος του ιού.

Δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian βρέθηκε στη χώρα λίγο πριν την εφαρμογή της πλήρους καραντίνας για όλους όσοι την επισκέπτονται από χώρες του εξωτερικού καθώς τότε ήταν σε ισχύ μόνο η απαγόρευση ομαδικών επισκέψεων στη Βόρεια Κορέα.

Κάθε βράδυ, περιγράφει η Τάνια Μπράνιγκαν τα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης περιλαμβάνουν έναν μεγάλο ρεπορτάζ για τον ιό «ντύνοντας» τις πληροφορίες με εικόνες από συγγενείς θυμάτων να κλαίνε και από νοσηλευτές με τις ειδικές προστατευτικές στολές συμπεριλαμβάνοντας και εικόνες από τα μέτρα που λαμβάνονται στα βορειοοκορεάτικα νοσοκομεία.

Την Παρασκευή, δε, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανακοίνωσε ότι «δημιουργήθηκε μια υπηρεσία άμεσης υγειονομικής ενημέρωσης προκειμένου να αποτραπεί το ξέσπασμα του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».

Αντί όμως να καθησυχάσουν τους βορειοκορεάτες, όλες αυτές οι πληροφορίες φαίνεται ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. «Οι κάτοικοι ζητούν πληροφορίες από τους ξένους: Δεν καταλαβαίνουν τι είναι ο Έμπολα και πραγματικά δεν ξέρουν τι είναι» περιέγραψε την κατάσταση στη βρετανική εφημερίδα ένας από τους δυτικούς που ζούν στη Βόρεια Κορέα.

Ορισμένοι ωστόσο εκτιμούν ότι τα αυστηρά αυτά μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο απο ένα ακόμα επεισόδιο της καχυποψίας που διακρίνει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ κατά της Δύσης. Άλλοι πάλι τα αποδίδουν στο ελλειπές σύστημα υγεία της χώρας και στην επανάληψη του καλού παραδείγματος με τον ιό Σαρς το 2003. Όπως λέει η ειδική σε θέματα Βόρειας Κορέας Χέιζελ Σμιθ «είναι πλέον γι' αυτούς συνηθισμένη διαδικασία όπως συνέβη με τον Σαρς ή την γρίπη των πτηνών. Αν υπήρχε ένα κρούσμα Έμπολα δεν θα μπορούσαν να το διαχειριστούν λόγω των προβληματικών υποδομών».

Εκτός από την επιβολή απαγόρευσης άφιξης σε ομάδες τουριστών - από τις 23 Οκτωβρίου - η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορέψει και την είσοδο και σε μεμονωμένους επισκέπτες που έρχονται από χώρες με περιστατικά Έμπολα όπως ένας ισπανός εικονολήπτης από το Πεκίνο.

Από την Πέμπτη, δε, όλοι οι ξένοι επισκέπτες μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα τριών εβδομάδων ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης ενώ για όσους μπήκαν στη χώρα πριν την εφαρμογή του μέτρου, η καθημερινή θερμομέτρηση έγινε πλέον υποχρεωτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr