Αποκλείει κάθε συνεργασία με τον Άσαντ η Γερμανία

Παρά το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές θεωρούνται «χειρότεροι» - «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Άσαντ είναι ο υπαίτιος για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν» λέει ο Κρίστοφ Χόισγκεν

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ο βασικός υπαίτιος του εμφυλίου πολέμου ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα αυτή και η Δύση δεν οφείλει να ανοίξει έναν διάλογο μαζί του απλώς και μόνον επειδή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι «ακόμη χειρότερη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής σύμβουλος της καγκελαρίας της Γερμανίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ, ενώ ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έχει εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον των μαχητών της, γεγονός το οποίο εμμέσως ανακουφίζει εν μέρει τις δυνάμεις του Άσαντ κι έχει οδηγήσει ορισμένες πλευρές να αναμένουν μια ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση της διεθνούς κοινότητας με τον πρόεδρο της Συρίας.

Παρά «το γεγονός ότι πιθανόν τώρα υπάρχει μια οργάνωση —το ΙΚΙΛ— η οποία όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ακόμη χειρότερη από τον Άσαντ, δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε πλέον τον Άσαντ κάποιον που μπορεί να είναι συνομιλητής μας, κάποιον με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργαστούμε», είπε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο επικεφαλής της ομάδας η οποία συμβουλεύει την Άγγελα Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Ο Χόισγκεν χρησιμοποίησε το ακρωνύμιο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Άσαντ είναι ο υπαίτιος για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι εκτοπίστηκαν», δήλωσε ο Χόισγκεν μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο Χόισγκεν είπε ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, σε συνεννόηση με τις σημαντικότερες δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, ενώ κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Σύρο πρόεδρο για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ξέσπασε το 2011.

«Βλέπω τον Ρώσο πρεσβευτή εδώ (στην εκδήλωση) και η Ρωσία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με τον Άσαντ, τον εφοδιάζει με όπλα, και νομίζω πως υπάρχει κάποιος (σ.σ. στη Ρωσία) που θα μπορούσε να μιλήσει μαζί του και να τον επαναφέρει στη λογική», υποστήριξε ο Χόισγκεν.

Η Ρωσία, ο βασικός υποστηρικτής του προέδρου Άσαντ, έχει καλέσει τις κυβερνήσεις δυτικών και αραβικών χωρών να συνεργαστούν μαζί του για να αντιμετωπιστεί το ΙΚ. Η Μόσχα αντιτάχθηκε έντονα στην επέκταση της αεροπορικής εκστρατείας του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, καθώς θεωρεί ότι πριν διεξαχθούν πλήγματα, θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση της Δαμασκού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr