Η Ροζέτα «έδεσε» στον κομήτη

Ποιες απαντήσεις περιμένουν οι επιστήμονες από την έρευνα του ρομπότ - Μέχρι πότε θα βρίσκεται στον κομήτη το Philae

Σχεδόν μία δεκαετία προσεκτικής μελέτης, αγωνίας και ελπίδας η πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη έγινε πραγματικότητα ανοίγοντας ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στην έρευνα του Διαστήματος.

Μπορεί το πρώτο βήμα να σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν η αποστολή το οχήματος Rosetta, που ξεκίνησε το 2004, προσέγγισε τον κομήτη 67P, αφού πρώτα είχε καλύψει 6,4 δισ. χιλιόμετρα και αφού δαπανήθηκαν πάνω από ένα δισ. δολάρια, ωστόσο η «μαγική» στιγμή για τους επιστήμονες στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας σημειώθηκε όταν το ρομπότ που μετέφερε το σκάφος αποκολλήθηκε.



Στις 18.02 (ώρα Ελλάδος) ο κομήτης 67P, ο οποίος είναι γνωστός ως ο κομήτης που μυρίζει άσχημα και τραγουδάει, άρχισε να κάνει… καντάδα στο ρομπότ Philae (Φίλαι) που διαχωρίστηκε επιτυχώς από το Rosetta της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, πραγματοποιώντας την ιστορική προσεδάφιση.



Ο προσεδαφιστής Philae έκανε τους επιστήμονες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, αλλά και όλους τους λάτρεις της έρευνας του διαστήματος, να τρέμουν από αγωνία, μέχρι να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο, ο οποίος απελευθερώνει δύσοσμα αέρια και εκπέμπει ένα «τραγούδι» υπό τη μορφή ταλαντώσεων στο μαγνητικό περιβάλλον του.



Μόλις τα στοιχεία που έστειλε το 100 κιλών ρομπότ στη Γη επιβεβαίωσαν πως προσεδαφίστηκε ομαλά στον 67P, οι επιστήμονες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και εναγκαλισμούς εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ενθουσιασμό και την ανακούφιση που το έργο τόσων ετών σημείωσε επιτυχία.



Άλλωστε, η χθεσινή άφιξη επιτεύχθηκε έπειτα από το δεκαετές ταξίδι του ευρωπαϊκού σκάφος Rosetta, το οποίο έχοντας κάνει βόλτα γύρω από τον Ήλιο έφτασε στον προορισμό του.
Από την «αγκαλιά» του… ξέφυγε το ρομπότ το οποίο με τη σειρά του προσεδαφίστηκε σε μία από τις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές του κομήτη σε σχήμα πάπιας, την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν «Αγκιλκία».



Παρόλα αυτά τις στιγμές ευθυμίας «πάγωσε» η διαπίστωση πως τα «πόδια» του Philae αντιμετώπιζαν πρόβλημα, καθώς δεν απελευθερώθηκαν τα άγκιστρά του. Αυτό οδήγησε τους ειδικούς στο να φοβούνται ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δε θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.



Με την επαναφορά, όμως, της επικοινωνίας και τη διασφάλιση ότι τα άγκιστρα έχουν γαντζώσει καλά το έδαφος του κομήτη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εξερεύνηση του Διαστήματος και εφόσον όλα λειτουργήσουν ομαλά, το Philae θα στέλνει για τέσσερις μήνες πληροφορίες στη Γη, μέχρι να καταστραφεί τον ερχόμενο Μάρτιο, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο. Παρά την καταστροφή του, πάντως, το Rosetta θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη ως τον Αύγουστο του 2015 και θα συνεχίσει το έργο του συμβάλλοντας σε αυτό που  ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος είπε «μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό».


 
Τι περιμένουν οι επιστήμονες από το ταξίδι του Philae
 
Στόχος των ειδικών με την άφιξη του ρομπότ στον κομήτη είναι να αποκρυπτογραφήσουν τους κομήτες, τους αστέρες, αλλά και τους πλανήτες και να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από την προέλευση του ηλιακού συστήματος, ενώ τα συμπεράσματα από το συναρπαστικό ταξίδι αναμένεται να γνωστοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες.



Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, το ρομπότ που στέλνει φωτογραφίες από την επιφάνεια του κομήτη, θα επιχειρήσει διάτρηση του εδάφους του 67P ώστε να χαρίσει στους ειδικούς μία εσωτερική ματιά της σύστασής του.



Εξάλλου, ο επιστήμονας Ματ Τέιλορ, που ήταν τόσο σίγουρος για την προσεδάφιση στον κομήτη ώστε να κάνει τατουάζ στο μηρό του το Philae να αποχωρίζεται το Rosetta, είχε δηλώσει πως η αποστολή είναι πρωτοποριακή για την έρευνα του Διαστήματος και τη μελέτη των κομητών. 



Στο μεταξύ, στον κομήτη που έχει το μέγεθος ενός μικρού χωριού, θα διενεργηθεί έρευνα από το ρομπότ, χάρη σε πειράματα που θα διεξαχθούν στη βραχώδη επιφάνειά του, με την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη γέννηση του Σύμπαντος.






















 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr