Αποστολή «Ροζέτα»: Δείτε την πρώτη φωτογραφία του κομήτη 67P από το «Philae»

Η ειρωνική ανακοίνωση της αμερικανικής NASA - Tα ραντάρ της συσκευής Philae -που έχει μέγεθος πλυντηρίου ρούχων- ανίχνευσαν θερμότητα, είναι άγνωστο όμως από που προέρχεται - Στέλνει και «tweets» το ρομποτάκι της ESA

Σχεδόν μία ημέρα μετά την ιστορική προσεδάφιση της συσκευής Philae στον κομήτη 67P, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ξεπέρασε το εμπόδιο που ενέσκηψε, καθώς, έπειτα από ένα 24ωρο από την προσεδάφισή της στο έδαφος του "Τσουριούμοφ Γκερασιμένκο, (το επιστημονικό όνομα του κομήτη), η συσκευή έχει σταθεροποιηθεί, όπως μετέδωσε το BBC.

Μάλιστα, το ρομποτικό όχημα Philae όχι μόνο... σταθεροποιήθηκε, αλλά ανεβάζει τα... κατορθώματά του και στο Twitter!

Tα "τιτιβίσματα" που στέλνει η συσκευή, εξηγούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε χθες, κατά την ιστορική προσεδάφισή του στον κομήτη 67P.  


  
"Τώρα που έχω σταθεροποιηθεί στο έδαφος του κομήτη, αυτό είναι το νέο μου σπίτι...", είναι το τελευταίο μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.  




Η συσκευή έστειλε το μήνυμα, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία της για τον κομήτη.



Ένα άλλο, χθεσινό μήνυμα του Philae ανέβηκε σήμερα στο Τwitter, αφότου η συσκευή σταθεροποιήθηκε στο έδαφος, στο οποίο το ρομποτικό όχημα περιγράφει την πρώτη, περιπετειώδη μέρα του στον 67P.
  
"Ένα καθυστερημένο μήνυμα από τον κομήτη 67P. Xθες, ήταν εξοντωτικά. Συνολικά έκανα τρεις προσεδαφίσεις...".






Η Ευρώπη έγραψε την δική της ιστορία στο Διάστημα, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ με τη NASA να επικροτεί με ειρωνικό τρόπο την διαστημική επιτυχία της γηραιάς ηπείρου αγνοώντας τις μέχρι τώρα διαστημικές ευρωπαικές αποστολές: «Έγινε το πρώτο βήμα για να εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πλανήτη Γη και να κατακτήσει το Ηλιακό Σύστημα», ήταν η σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.  



Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", το πιο ενδιαφέρον στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι τα ραντάρ της συσκευής Philae ανίχνευσαν θερμότητα, άγνωστο όμως από που προέρχεται δεδομένο ότι οι επιστήμονες το μόνο που ξέρουν για το συγκεκριμένο κομήτη είναι ότι πρόκειται για μία χιονόμπαλα, έναν παγωμένο κομήτη. Αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της θερμότητας και την ίδια ώρα αναρωτιούνται τους λόγους για τους οποίους το Philae απέτυχε να ενεργοποιήσει τα δύο άγκιστρα που θα το συγκρατούσαν σταθερό στην επιφάνεια. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι η συσκευή έχει βυθιστεί σε βάθος τεσσάρων εκατοστών, μέσα σε κάποιο σχετικά μαλακό υλικό, και παραμένει σταθερό και υγιές, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, ό,τι  συμβαίνει στην αποστολή γίνεται γνωστό με καθυστέρηση μισής ώρας.







Το πάνω "χέρι" της αποστολής το έχουν οι Γερμανοί. Το συνολικό κόστος της ευρωπαικής διαστημικής Rosetta αγγίζει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συσκευή Philae που απελευθερώθηκε από το σκάφος είναι κατασκευασμένη από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία "DLR¨". Η συσκευή Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων. Τις επόμενες ημέρες, τα όργανα του Philae θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο. 







 
























 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr