Είναι αυτές οι τελευταίες ώρες «ζωής» για το ρομπότ της Rosetta;

Οι επιστήμονες θα χρειαστεί να μετακινήσουν το ρομποτικό όχημα Philae που κρέμεται στην άβυσσο και κινδυνεύει να μείνει από μπαταρία, γιατί δεν έχει επαφή με τις ηλιακές ακτίνες - Χωρίς επαναφόρτιση, η διάρκεια ζωής του ρομπότ δεν ξεπερνά τις 50 ώρες

Σπαζοκεφαλιά είναι για τους αξιωματούχους της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) το αν θα προσπαθήσουν μέσα στις επόμενες ώρες να μετακινήσουν το ρομποτικό όχημα Philae, που βρίσκεται σταθεροποιημένο μεν, εγκλωβισμένο δε, σε μία απόκρημνη, βραχώδη περιοχή του κομήτη 67P κινδυνεύοντας να ξεμείνει από μπαταρία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", το γεγονός ότι η συσκευή βρίσκεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη σκιά, προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι , εντός των επόμενων ωρών, πιστεύουν πως θα έχουν εντοπίσει το ακριβές στίγμα της. Στο μεταξύ, το ρομποτικό όχημα διαθέτει πάνω από 50 ώρες διάρκεια ζωής χωρίς να εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία, επισημαίνουν αξιωματούχοι της ESA.

"Η συσκευή προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη "Tchouri", "λειτουργεί καλά", αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία "σε μία απότομη πλαγιά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη. "Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια. Έχουμε τη δυνατότητα να του στέλνουμε εντολές και μας στέλνει δεδομένα. Όλα τα επιστημονικά όργανα στα οποία στείλαμε εντολές, λειτούργησαν σωστά", πρόσθεσε.

Ωστόσο, με βάση τις φωτογραφίες που στέλνει η συσκευή, "βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση". Το ρομποτικό όχημα διαθέτει έξι φωτογραφικές μηχανές και παίρνει φωτογραφίες προς διάφορες κατευθύνσεις. Στη μία φαίνεται ο ουρανός, στην άλλη το έδαφος και σε μία τρίτη ένας βράχος. Μετά την προσεδάφισή του στην προγραμματισμένη τοποθεσία επί της επιφάνειας του κομήτη Tchouri , το ρομπότ έκανε δύο αναπηδήσεις, διότι δεν λειτούργησαν τα άγκιστρα. Κατά συνέπεια, το Philae έχει απομακρυνθεί κατά ένα χιλιόμετρο από το σημείο της αρχικής του προσεδάφισης, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ESA.

Στην αποστολή Rosetta, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας συμμετέχουν επιστημονικές και τεχνικές ομάδες από περισσότερες από 14 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η όλη αποστολή ελέγχεται από τα κέντρα στο Ντάρμσταντ της Κολωνίας, στη Γερμανία και στην Τουλούζη, της Γαλλίας. Το ρομποτικό όχημα , που μοιάζει με μικρό ψυγείο και έχει βάρος περίπου 100 κιλά, είναι εξοπλισμένο με κάμερες , υπερσύγχρονα όργανα μέτρησης, τρυπάνια και ποικίλους αισθητήρες. Οι τρεις επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συλλογή πολύτιμου υλικού, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι το Philae μετά θα σταματήσει τη δουλειά. Εφοδιασμένο με ηλιακή μπαταρία, η συσκευή έχει αποστολή να πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πειράματα πάνω στα δεδομένα που συνέλεξε και να στείλει αναλύσεις στη Γη μέσω του μητρικού σκάφους Rosetta που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και λειτουργεί ως αναμεταδότης.

Το γεγονός είναι ότι η συσκευή Philae, που, με την προσεδάφισή της στον κομήτη 67P, έκανε υπερήφανους τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί από αύριο.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν μόλις ένα 24ωρο για να φέρουν το ρομποτικό όχημα στη σωστή θέση.

Αν δεν συμβεί αυτό, η επικοινωνία που θα έχουν με το Philae, σήμερα το βράδυ, θα είναι η τελευταία αν δεν υπάρχει λύση. 

Για την τύχη της συσκευής , η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.
 
Για τη σωτηρία της αποστολής, οι αξιωματούχοι της ESA αναμένεται να δώσουν εντολή στο ρομπότ να κάνει μία ελαφριά στροφή πάνω στους τροχούς προσεδάφισης, προκειμένου να στρέψει προς τον ήλιο το μεγαλύτερο ηλιακό συλλέκτη του.

Επιπλέον, θα δώσουν εντολή στη συσκευή να ενεργοποιήσει το τρυπάνι της, το οποίο μπορεί να σκάψει σε βάθος 20 εκατοστών, σε μια προσπάθεια να εξετάσουν δείγματα της επιφάνειας, όσο προλαβαίνουν.

Θα είναι όμως μια ριψοκίνδυνη απόπειρα, καθώς το ρομπότ δεν έχει αγκιστρωθεί στο έδαφος και κινδυνεύει να εκτοξευτεί στο Διάστημα, όταν πιέσει το έδαφος με το τρυπάνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr