Ανέβηκε 21 μονάδες σε 15 μέρες η δημοτικότητα του Ολάντ μετά τις επιθέσεις

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί τέτοια άνοδος δημοτικότητας πολιτικού», δήλωσε ο διευθυντής του Ifop, Φρεντερί Νταμπί

Το φάντασμα της τρομοκρατίας που πλανάται πάνω από την Ευρώπη είναι το κυρίαρχο θέμα στην «ατζέντα» των υπουργών Εξωτερικών των «28» που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας σε Βέλγιο και Γαλλία παραμένουν δρακόντεια υπό το φόβο νέων επιθέσεων από τους τζιχαντιστές, τον Φρανσουά Ολάντ να πανηγυρίζει για το ιστορικό άλμα της δημοτικότητάς του και τον μουσουλμανικό κόσμο να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ από την σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo». 

H διεύθυνση της σατιρικής εφημερίδας ανακοίνωσε πάντως ότι, θα εκτυπωθούν συνολικά 7 εκατομμύρια αντίτυπα για να καλυφθεί η ζήτηση. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος από την ενίσχυση του φόβου της ισλαμικής τρομοκρατίας στην πατρίδα του καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν την χώρα του, ενίσχυσαν κατά 21 μονάδες την λαοφιλία του. Με την δημοτικότητά του να καταρρέει επικίνδυνα, ο Γάλλος Σοσιαλιστής πρόεδρος ήλπιζε σε ένα θαύμα. Πού να σκεφθεί ότι ο ισλαμικός κίνδυνος θα του έδινε μέσα σε 15 ημέρες 21 μονάδες. Πλέον, η δημοτικότητά του ανέρχεται στο ίδιο επίπεδο με αυτή του Φεβρουάριου του 2013.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του περιοδικού «Paris Match» και του ερευνητικού ινστιτούτου Ifop, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου εκτοξεύτηκε στο 40 % ενώ η δημοτικότητά του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς σκαρφάλωσε στο 61%. Ο μέχρι πρόσφατα πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας, κατέγραψε ένα ιστορικό άλμα δημοτικότητας - 21 μονάδες, γράφει σήμερα σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος. 

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί τέτοια άνοδος δημοτικότητας πολιτικού», δήλωσε ο διευθυντής του Ifop, Φρεντερί Νταμπί. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κερδίζει 17 ποσοστιαίες μονάδες, με την δημοτικότητά του να διαμορφώνεται στο 61%, υπερβαίνοντας το σκορ που είχε καταγράψει τον Απρίλιο 2014, κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. 

Κι ενώ στη Γηραιά Ήπειρο οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, η Ιταλία απέλασε εννέα υπόπτους για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα. Δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, πως, από τον Δεκέμβριο έχουν απελαθεί εννέα άτομα για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα. Επρόκειτο για πέντε Τυνήσιους, έναν Τούρκο, έναν Αιγύπτιο, έναν Μαροκινό και έναν Πακιστανό. «Η Ρώμη, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι σε υψηλή επιφυλακή και ήδη βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση «πάνω από 100» ύποπτοι. 

Στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται στη δημιουργία μίας κοινής βάσης δεδομένων όπως και της κατάρτισης του πλαισίου βάση του οποίου θα αποθηκεύονται δεδομένα για τους ύποπτους ισλαμιστές τρομοκράτες. 

Δραστικές αποφάσεις από την σημερινή συνεδρίαση των «28» δεν αναμένονται άμεσα, καθώς πολλά μέτρα αφορούν πεδία εθνικών πολιτικών παρά ευρωπαϊκού πλαισίου. 

Tην ίδια ώρα, στο μουσουλμανικό κόσμο, συνεχίζονται οι πορείες οργής για την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ από την Charlie Hebdo. Στο Νίγηρα και το Πακιστάν τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα τα τελευταία 24ωρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr