Ομπάμα σε Μέρκελ: Συνεργαστείτε για να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Οι τρεις θεσμοί της Τρόικας έχουν συμφωνήσει σε προγράμματα. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση κάθε συνομιλίας» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος

Ουκρανική και ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και άρωμα Ελλάδας κυριάρχησαν στη συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρέθηκε στον Λευκό Οίκο.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, σε μία προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου να αποτρέψει την αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο, όπως σκοπεύει η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και το ελληνικό ζήτημα.

Στην αρχή της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συγχαρητήρια στην Γερμανίδα καγκελάριο για την επανεκλογή της και τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες της χώρας.

Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και πάντα συνομιλούμε σχετικά με θέματα ασφαλείας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες του με την καγκελάριο συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα να ανακάμψει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης» τόνισε ο Ομπάμα και συμπλήρωσε πως πρέπει να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα.

«Αναμένω με ανυπομονησία να ακούσω την εκτίμηση της Άνγκελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία παραλίγο να ξεχάσει να απαντήσει, δήλωσε: «Α, ξέχασα για την Ελλάδα... Την Τετάρτη θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup ή τις ερχόμενες ημέρες. Η γερμανική πολιτική από το 2010 έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: Θα πρέπει να καταβάλλεις τις προσπάθειές σου και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη ως αντάλλαγμα. Οι τρεις θεσμοί της Τρόικα, η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, έχουν συμφωνήσει σε προγράμματα. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση κάθε συνομιλίας. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμη πρόταση και θα το συζητήσουμε».

Σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, ο Ομπάμα είπε πως εξακολουθεί να επιθυμεί μία διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παραβίασε κάθε δέσμευση που σημειώθηκε στην συμφωνία του Μινσκ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως με την Μέρκελ συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σχετικά με την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η αμερικανική και η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν ενωμένες στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην έκτακτη κατάσταση της επιδημίας του Έμπολα, επισημαίνοντας πως πρέπει η διεθνής κοινότητα να είναι πιο γρήγορη στην αντίδρασή της.

Σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, η Μέρκελ τόνισε πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μιας διπλωματικής λύσης, συμπληρώνοντας πως «αν παραιτηθούμε από την εθνική κυριαρχία των χωρών, τότε δε θα είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την ειρήνη».

Ερωτηθείς σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα απάντησε ότι ο ίδιος και η Μέρκελ συμφωνούν στο ότι η πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης είναι χαμηλή.

Ωστόσο, επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να συνεργαστεί ώστε να υπάρξει διπλωματική επίλυση της κρίσης. Αν, όμως, οι συνομιλίες δεν επιτύχουν τότε οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται στη Μόσχα. «Αν η διπλωματία αποτύχει, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο Ομπάμα και ανάμεσα σε αυτές είναι ο εξοπλισμός του Κιέβου με βαρύ οπλισμό. Τόνισε δε, ότι η καλύτερη λύση είναι η βοήθεια στο Κίεβο ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά.

Από την άλλη η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως επιχείρησε μαζί με τον Ομπάμα να βρεθεί μία διπλωματική λύση.

«Προσπαθούμε ώστε να σημειωθεί εκεχειρία και να υπάρξουν συνθήκες ώστε να μην σημειώνονται καθημερινά θάνατοι αμάχων. Εγώ η ίδια δε θα μπορώ να συνεχίσω να ζω αν δεν γίνουν αυτές οι προσπάθειες. Αν κάποια στιγμή η επιτυχία δεν είναι δυνατή, ακόμα και αν προσπαθήσουμε όλοι, τότε οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει επιπλέον πιθανότητες ώστε να δούμε τι θα γίνει. Εκπλήσσομαι κάποιες φορές, όπως για την υπόθεση του Ιράν όπου επιβλήθηκαν κυρώσεις και έφεραν επιτυχία.  Ήταν καλό λοιπόν να επιβληθούν και στη Ρωσία, γιατί μοιάζει να επηρεάζεται από αυτές η χώρα. Άρα, στηρίζω την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε η Μέρκελ.



Επομένως, αυτό που επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι μόνο η εκεχειρία στην περιοχή αλλά και η τήρηση ορισμένων κανόνων, όπως είπε. Όσο για την τρομοκρατία τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και διάλογος για την ασφάλεια.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι στηρίζουμε την Ουκρανία και στόχος μας δεν είναι να εξοπλιστεί το Κίεβο ώστε να εξαπολύσει επιθέσεις, αλλά να μπορεί να αμυνθεί, δήλωσε από την άλλη ο Ομπάμα.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, θέλει να γίνονται σεβαστά τα σύνορα της χώρας του, επομένως «δε θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που θα μπορεί κανείς να πει ότι τα όπλα είναι απαραίτητα», αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η Ρωσία να εισβάλει σε ουκρανικά εδάφη.



«Δε θέλουμε να αποτύχει η Ρωσία, ούτε να περικυκλωθεί και να γίνει αδύναμη. Θέλουμε να είναι μία σίγουρη Ρωσία και να είναι εταίρος μας. Δυστυχώς, η Ρωσία πήρε λάθος αποφάσεις για τον κόσμο και την Ευρώπη. Μπροστά σε αυτή την επίθεση και τις κακές αποφάσεις δε μπορούμε απλώς να προσπαθήσουμε να τους μεταπείσουμε αλλά να τους δείξουμε ότι ο κόσμος είναι ενωμένος απέναντι σε αυτή την επίθεση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στην υπόθεση Σνόουντεν, επισημαίνοντας πως έβλαψε την εικόνα των ΗΠΑ στη Γερμανία, καθώς νωρίτερα η Μέρκελ είχε αναφερθεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ομπάμα είπε ότι θα ήθελε να ακούσει ένα «ναι» για συνομιλίες από την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις έδωσαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν πολλά ζητήματα, επισημαίνοντας πως και σε αυτή την περίπτωση το ιδανικό είναι η κρίση να επιλυθεί η κατάσταση διπλωματικά.





Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος αναμένεται να είναι και το ελληνικό, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.



Σχετικά με την στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με δηλώσεις του επισήμανε πως ο Πούτιν δεν αφήνει καμία επιλογή στη διεθνή κοινότητα από το να εξακολουθήσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα ή να παράσχει επιπλέον βοήθεια στο Κίεβο.

«Ας ελπίσουμε να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα συνειδητοποιήσει ότι η ζημιά που προκαλεί δεν είναι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά προκαλεί τεράστια ζημιά στην ίδια τη Ρωσία», τόνισε ο Κέρι.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr