CNBC: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για την Ελλάδα

Το άρθρο αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης, υποδεικνύοντας και τις αντιδράσεις των αγορών

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες 48 ώρες για την Ελλάδα, σύμφωνα με νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC, την ώρα που «φίλοι κι εχθροί της χώρας, γνωστοποιούν τα αισθήματά τους αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» στο έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών με θέμα συζήτησης «το ετοιμοθάνατο πρόγραμμα» της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα τεσσάρων πυλώνων, κατά τη συνάντησή του με τους οικονομικούς ηγέτες της Ευρωζώνης την Τετάρτη. «Είναι πιθανό, να προτείνει νέες μεταρρυθμίσεις -ώστε να επανορθώσει γι' αυτές που πρόκειται να ακυρωθούν από τη νέα κυβέρνηση- και να ζητήσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα, που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, μέσω μιας νέας δανειακής σύμβασης», λέει η συντάκτης του άρθρου.

Παρά το γεγονός πως η αναμονή πλεονάσματος, ανέρχεται στο 3%, ο κ. Βαρουφάκης θα αντιτείνει μια προσδοκία πλεονάσματος της τάξης του 1,49% και ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους Έλληνες, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί έχει χαρακτηρίσει την έκτακτη συνεδρίαση ως «εξαιρετικά σημαντική».

Μετά την παράθεση των λεγομένων Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε, πως το έκτακτο Eurogroup, είναι η ευκαιρία του Γιάνη Βαρουφάκη να εκθέσει λεπτομερώς και με σαφήνεια τις ελληνικές προτάσεις, και πως οι όποιες αλλαγές στο υπάρχον πρόγραμμα, πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού με γνώμονα τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, τονίζεται η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε την Τρίτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, που δηλώνει πως «η πλειοψηφία των πολιτικών της χώρας, υποστηρίζουν τη στρατηγική μετατροπής του υπάρχοντος προγράμματος».

Γερμανική αντίσταση

Εν συνεχεία παρουσιάζεται η σθεναρή αντίσταση που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά από την πλευρά της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους υφιστάμενους όρους, την ώρα που «οι αγορές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, αφήνοντας υπόνοιες για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών».

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει το άρθρο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε όποια παράταση προς την Ελλάδα ή κάποιο πρόγραμμα βοήθειας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο η ίδια η χώρα ευθύνεται για τις οικονομικές της συμφορές, κάτι που έκανε τις αγορές να παραμείνουν σταθερές την Τετάρτη.

«Παρά τη χθεσινή αισιοδοξία για μια συμφωνία με την Ελλάδα, εν όψει του έκτακτου Eurogroup σήμερα, δεν υπάρχει σιγουριά για κάποια συμφωνία μέχρι ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» γράφει ένα σημείωμα από αναλυτές της Deutsche Bank και συνεχίζει: «Επίσης δεν φαίνεται πως οι αγορές είναι αρκετά ανήσυχες αυτή τη στιγμή. Μας φαίνεται πως πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ένταση, πριν υπάρξει κάποια συμφωνία, αν είναι τελικά να υπάρξει κάποια».

Από τη Ρωσία με αγάπη;

Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ αρνήθηκε το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την ελληνική πλευρά, αν πρώτα αυτή δεν δηλώσει πως θα τηρήσει τους όρους του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα πάντα με την αρθρογράφο του CNBC, έκανε τις αγορές να εικάσουν πως η Ελλάδα θα στραφεί προς την Κίνα ή τη Ρωσία για χρηματοδότηση, κάτι το οποίο δεν έσπευσε να διαψεύσει η ελληνική πλευρά, «προκαλώντας κατηγορίες πως προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη, σχετικά με τις παραχωρήσεις που θέλει να γίνουν στο πρόγραμμα διάσωσης».

Η Κίνα από την πλευρά της, δήλωσε πως «δεν γνωρίζει κάτι» για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε πως δεν του ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση από τον παλιό του σύμμαχο, αστειευόμενος επ' αυτού, λέγοντας πως αν ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα, θα μπορέσει να δοθεί μόνο σε ρούβλια, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη Ρωσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr