Γαλλία: Υπεραμύνεται της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αίγυπτο

Γαλλία: Υπεραμύνεται της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αίγυπτο

Είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος υπουργός έκανε δηλώσεις σχετικά με αυτήν την πώληση 24 μαχητικών Rafale στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις Κάννες (νοτιοανατολικά) στο εργοστάσιο συναρμολόγησης των δορυφόρων Thales Alenia Space

Γαλλία: Υπεραμύνεται της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αίγυπτο
O υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αίγυπτο, που έχουν κυρίως εκφράσει μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες καταγγέλλουν «μία καταστολή χωρίς προηγούμενο εδώ και 30 χρόνια» στην χώρα αυτή.

«Εξ όσων γνωρίζω, ο πρόεδρος Σίσι εξελέγη από το λαό και επιπλέον θα διεξαχθούν σύντομα βουλευτικές εκλογές στην χώρα», δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Λε Ντριάν, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με την κριτική που ασκείται.

Προτού καν ανακοινωθεί η σύναψη της συμφωνίας, η Διεθνής Αμνηστία της Γαλλίας είχε καλέσει το Παρίσι να «ματαιώσει κάθε μεταφορά όπλων» προς την Αίγυπτο λόγω της «καταστολής χωρίς προηγούμενο εδώ και 30 χρόνια» που συμβαίνει με τον απολογισμό να είναι «ανησυχητικός» σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος υπουργός έκανε δηλώσεις σχετικά με αυτήν την πώληση 24 μαχητικών Rafale στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις Κάννες (νοτιοανατολικά) στο εργοστάσιο συναρμολόγησης των δορυφόρων Thales Alenia Space.

Τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να υπογράψει την πρώτη σύμβαση πώλησης Rafale σε χώρα του εξωτερικού. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και μία φρεγάτα FREMM ενώ το ύψος της πώλησης των οπλικών συστημάτων ανέρχεται σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κλείσιμο

Περισσότεροι από 1.400 υποστηρικτές του πρώην ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν σκοτωθεί στην Αίγυπτο από το καλοκαίρι του 2013, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και εκατοντάδες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στις μαζικές δίκες που διεξήχθησαν σε λίγα μόλις λεπτά και χαρακτηρίστηκαν από τον ΟΗΕ διαδικασίες «χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη Ιστορία».

Το Παρίσι επέλεξε «να ρίξει ένα δημόσιο πέπλο (καλύπτοντας) τα πραγματικά ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο του προέδρου Σίσι. Πρόκειται για μία πολιτική επιλογή» είπε ο Καμίλ Γραν, διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών.

«Υπάρχει μία έλλειψη συνοχής, μία στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ντιντιέ Μπιλιό, του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Ερευνών, αναφέροντας ως παράδειγμα την ακύρωση της σύμβασης (ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την πώληση πολεμικών πλοίων τύπου Μιστράλ στη Ρωσία, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Κλείνουμε τα μάτια στην κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, αλλά δε μπορούμε να το κάνουμε με τη Ρωσία διότι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διεθνούς μπρα-ντε-φερ» προσέθεσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης