Γαλλία: Ώρα μηδέν για το «νόμο Μακρόν»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δηλώνει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι δεν περνά ο νόμος για τα εργασιακά 

«Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάω, δεν περνά ο  "νόμος Μακρόν"», δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη ψηφοφορία στη γαλλική εθνοσυνέλευση (πέντε το απόγευμα, ώρα Γαλλίας). 

Το νομοσχέδιο που φέρει το όνομα του 37χρονου Γάλλου υπουργού Οικονομίας περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως περισσότερη δουλειά τις Κυριακές και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικαστών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων). 

Ο νόμος Μακρόν, για τον οποίο έχουν κατατεθεί συνολικά πάνω από  2.800 αιτήσεις για τροπολογίες, δεν προβλέπει ριζοσπαστικές αλλαγές για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Ούτε η εβδομάδα των 35 ωρών, ούτε η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης, ούτε ο κατώτατος μισθός απειλούνται στη χώρα του Φρανσουά Ολάντ. Στόχος του νόμου είναι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προκειμένου να αναζωογονηθεί η γαλλική οικονομία. 

Μέχρι τώρα, στη Γαλλία πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να περάσουν παρόμοια μέτρα, μάταια όμως. Ο Ζακ Σιράκ, για παράδειγμα, τη δεκαετία του '80, ο Αλέν Ζιπέ τη δεκαετία του '90 και στη συνέχεια ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ωστόσο, ο σημερινός Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομίας φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες. Η πλειοψηφία των βουλευτών της Δεξιάς αντιπολίτευσης και του Μετώπου της Αριστεράς αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», πολλοί βουλευτές της Κεντροδεξιάς αναμένεται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο ή να απόσχουν της ψηφοφορίας. Όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», σε περίπτωση που υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία. Για τη γαλλική κυβέρνηση, το «νομοσχέδιο Μακρόν» είναι η βιτρίνα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που προβάλλεται προς το εσωτερικό, αλλά και προς τις Βρυξέλλες και συναντά την σφοδρή αντίθεση της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Με λίγα λόγια, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των «ανταρτών» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ. Αναλυτικά, ο «νόμος Μακρόν» αυξάνει από 5 σε 12 ετησίως τις Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων με απόφαση του δημάρχου, εκτός των τουριστικών περιοχών όπου η λειτουργία των καταστημάτων θα καθορίζεται με κυβερνητικά διατάγματα.  Αυτή η ρύθμιση επικρίθηκε σφοδρά από την Σοσιαλίστρια δήμαρχο των Παρισίων, Αν Ινταλγκό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr