Βραζιλία: Στο στόχαστρο δεκάδες πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο στην Petrobras


Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι μέλη του Κογκρέσου αλλά και της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας αναμένεται να ασκήσει τις επόμενες ημέρες διώξεις σε βάρος πολλών πολιτικών οι οποίοι ενέχονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της χώρας, την Petrobras, κάτι που θα μπορούσε να έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες καθώς πιθανόν ανάμεσα στους κατηγορουμένους θα είναι μέλη του Κογκρέσου αλλά και της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Βάσει του νόμου στη Βραζιλία βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης μπορούν να δικαστούν μόνον από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο εισαγγελέας Ροντρίγκου Ζανό έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ασκήσει διώξεις ως τα τέλη του μήνα εναντίον πολιτικών οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές διεφθαρμένα στελέχη της Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι η επίσημη ονομασία της επιχείρησης, συνωμότησαν με συμβασιούχους της επιχείρησης με σκοπό τη διασπάθιση ποσών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος των κεφαλαίων αυτών διοχετεύθηκε σε πολιτικούς και σε πολιτικά κόμματα, τονίζουν οι εισαγγελείς.

Το ερώτημα ποιοι θα είναι στη λίστα του Ζανό απασχολεί την όλο και πιο νευρική το τελευταίο διάστημα πολιτική τάξη της Βραζιλίας.

«Οι πολιτικοί είναι ανάστατοι. Προετοιμάζουν την υπεράσπισή τους», σχολίασε ο Τιάγκου ντε Αραγκάου, εταίρος στην εταιρεία Arko Advice, η οποία ειδικεύεται στις πολιτικές αναλύσεις και εδρεύει στην Μπραζίλια.

Ένας εκπρόσωπος του Ζανό επισήμανε πάντως ότι ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει μερικές διώξεις, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει άδεια για να συνεχιστούν οι έρευνες και να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία.

Ορισμένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση έχουν κατονομάσει στις καταθέσεις τους πάνω από 40 πολιτικούς που πήραν χρήματα, συμπεριλαμβανομένων γερουσιαστών κι ενός πρώην κυβερνήτη πολιτείας, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των καταθέσεων αυτών που έχουν διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας.

Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο είναι μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) ή σύμμαχοι της Ρουσέφ στην κυβέρνηση, αλλά ανάμεσά τους είναι και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, που επίσης φέρονται να καταχράστηκαν χρήματα που τους δόθηκαν σε αντάλλαγμα για συμβάσεις που είχαν υπερτιμηθεί.

Το σκάνδαλο αυτό έχει ήδη πλήξει την επιχειρηματική τάξη της Βραζιλίας. Η έρευνα που συνεχίζεται έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 39 διώξεις για εκβίαση, δωροδοκία ή δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι πρώην κορυφαία στελέχη της Petrobras, καθώς και 23 ανώτερα στελέχη έξι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευών της Βραζιλίας.

Το σκάνδαλο πιθανότατα θα κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στη Ρουσέφ και τους συμμάχους της στο Κογκρέσο και πιθανόν θα περιπλέξει τις προσπάθειές της να προωθήσει νομοθετήματα και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησής της να αποφύγει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βραζιλίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ρουσέφ, η οποία είχε διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Petrobras από το 2003 μέχρι το 2010, όταν είχαν σημειωθεί πολλές από τις δοσοληψίες που ερευνώνται, έχει διαψεύσει πως γνώριζε ο,τιδήποτε σχετικά με το κύκλωμα των καταχραστών εκείνη την περίοδο. Όμως μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως οι τρεις στους τέσσερις Βραζιλιάνους πιστεύουν ότι η πρόεδρος της χώρας γνώριζε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr