Σερβία: Απολύσεις έως και 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέσα στο 2015

Το προανήγγειλε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης - Σε ανησυχητικά επίπεδα το δημόσιο χρέος προειδοποιεί το ΔΝΤ

Απολύσεις έως και 15.000 δημόσιων υπαλλήλων το 2015, προανήγγειλε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σερβίας Κόρι Ουντοβίτσκι, στο περιθώριο των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κοπαόνικ. 

Το πρόγραμμα για τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα θα υιοθετηθεί, πιθανότατα τον Απρίλιο, και ο αριθμός των εργαζομένων κυμαίνεται από 7.000 μέχρι και 15.000, το 2015, είπε η υπουργός. 

Το πρόγραμμα, που προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, θα καθορίσει με ακρίβεια τον αριθμό (των υπαλλήλων) από όλο το "φάσμα" του δημόσιου τομέα, επισήμανε. 

Στόχος είναι να ανανεωθεί ο δημόσιος τομέας και να προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, πρόσθεσε. 

"Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει αποφάσεις που αφορούν πολλούς ανθρώπους, μεταξύ 7.000 και 15.000" σημείωσε η κ. Ουντοβίτσκι.


Σε ανησυχητικά επίπεδα το δημόσιο χρέος προειδοποιεί το ΔΝΤ
Σε ανησυχητικά επίπεδα αυξήθηκε το δημόσιο χρέος, προειδοποίησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Σερβία Ντάενγκ Κιμ, από το βήμα των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κοπαόνικ. 

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την υλοποίηση σκληρών μεταρρυθμίσεων και επιδεικνύει ετοιμότητα για να προχωρήσει στην φάση εφαρμογής τους. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη σερβική οικονομία και αποτελούν έναν από τους τρεις πυλώνες της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ (στις 23 Φεβρουαρίου). 

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Κιμ τόνισε ότι αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μερίδιο του συνολικού αριθμού των τραπεζικών δανείων και αυτό προκαλεί "αδυναμία" στο τραπεζικό σύστημα, και κατά συνέπεια προκαλεί μείωση της ζήτησης για νέες πιστώσεις. 

Για τον τρίτο πυλώνα της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο κ. Κιμ τόνισε ότι σχετίζεται με περικοπές σε συντάξεις, σε μισθούς του δημόσιου τομέα και επιχορηγήσεις, που - όπως υπογράμμισε - είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Για το "πεδίο" της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Κιμ επισήμανε ότι η σερβική κυβέρνηση ξεκίνησε πέρυσι τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα εργασιακά θέματα, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις κατασκευές και τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε πως "οι αλλαγές ήταν δύσκολες, όμως αναπόφευκτες".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr