Ισλαμιστές πίσω από το μακελειό στην Τυνησία

Λίγες ώρες πριν την ομηρεία στο μουσείο, ο ηγέτης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Τυνησία, Αμπού Ζακαρίγια αλ Τινίσι, σκοτώθηκε στη Λιβύη

Tα κίνητρα των δραστών της αιματηρίας ομηρείας σε μουσείο της Τυνησίας, όπως και οι ταυτότητές τους παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την «Αραβική Άνοιξη», όταν το 2011, άναψε το φυτίλι της εξέγερσης στη χώρα, που ανέτρεψε το δικτάτορα Μπεν αλί, η χώρα αποτελεί παράδειγμα μετάβασης από την απολυταρχία στη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες αραβικές χώρες των ιστορικών κινητοποιήσεων, όπως η Λιβύη και η Συρία, είναι βυθισμένες στο χάος. Όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, για την ομηρεία στο μουσείο Bardo ενοχοποιούνται πρώτοι από όλους οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, πιθανότατα Τυνήσιοι που μάχονται στο εξωτερικό.

Ένας μεγάλος αριθμός Τυνήσιων έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του για να προσχωρήσει στους κόλπους του Ισλαμικού  Κράτους και να βρεθεί στο πλευρό των ανταρτών που δρουν σε Συρία, Ιράκ αλλά και Λιβύη. Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι πολλοί από αυτούς τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη μόνο και μόνο για να σκορπίσουν το φόβο, αλλά και το θάνατο. Εκτός από τους τζιχαντιστές, υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί αναλυτές που «δείχνουν» εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στην Λιβύη και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ισχυροποιηθεί επικίνδυνα.


Νεκρός ο ηγέτης των τζιχαντιστών στη χώρα
Λίγες ώρες πριν την ομηρεία στο μουσείο, τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι, ο ηγέτης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Τυνησία, Αμπού Ζακαρίγια αλ Τινίσι, σκοτώθηκε στη Λιβύη. Ο Τυνήσιος Αχμέντ αλ Ρουίσι, ο οποίος απόκτησε το όνομα Αμπού Ζακαρίγια αλ Τινίσι ή Αμπού Ογάις αλ Τινίσι, όταν προσχώρησε στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ  σκοτώθηκε από κυβερνητικά πυρά κοντά στη Σύρτη της Λιβύης. Προτού ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ήταν ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης της Τυνησίας, που είχε ισχυρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα, την «Αnsar al - Sharia Tunisia».



Το 2013 οι αρχές της Τυνησίας είχαν εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης μετά τη δολοφονία δύο πολιτικών και τότε ο Αμπού Ζακαρίγια κατέφυγε στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στο λαό της χώρας  ενώ ο πρωθυπουργός, Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr