Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη μίνι Σύνοδο Κορυφής

Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις εξπρές που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει ανάσα - Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι το πιθανότερο σενάριο για την εφημερίδα Bild 


Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει αλλά και να εφαρμόσει πιο συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η ρευστότητα, σχολιάζει σήμερα το διεθνής Τύπος τις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στην μίνι Σύνοδο  Κορυφής στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν αλλάζει στην ουσία της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις εξπρές που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει ανάσα. Έτσι εξελίχθηκε το  "δράμα" στη χθεσινή Σύνοδο των Βρυξελλών, γράφει η εφημερίδα Bild επισημαίνοντας πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και η Μέρκελ να διαμηνύει πως αυτό θα πρέπει να γίνει τάχιστα. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, σε άλλο άρθρο της , δίνει την δική της εκδοχή για το πιθανότερο σενάριο που αφορά την Ελλάδα: ένα Grexit ή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας; διερωτάται η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει στο συμπέρασμα: "Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι το πιθανότερο σενάριο". Για το περιοδικό "Der Spiegel", το γεγονός ότι χτες στις Βρυξέλλες, Μέρκελ και Τσίπρας μίλαγαν επί ώρες, δείχνει αν μη τι άλλο, μια θεαματική πρόοδο στις σχέσεις των δύο  χωρών.  

Bild: 
Grexit ή τρίτο πακέτο στήριξης; , είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας. "Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα: Να βγει από την ευρωζώνη να ζητήσει και άλλη οικονομική βοήθεια τον Ιούνιο;". Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, το σενάριο ενός Grexit με βάση τις υπάρχουσες εξελίξεις αλλά και τη πορεία των διαπραγματεύσεων στο ευρωπαικό πεδίο είναι το πιθανότερο. Σε άλλο άρθρο που αφορά την χθεσινή σύνοδο, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για "δράμα" της Συνόδου, με τον Τσίπρα να δεσμεύεται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την Μέρκελ να τον προειδοποιεί ότι τελειώνει ο χρόνος κι ότι πρέπει ότι κάνει, να το κάνει γρήγορα.  

Die Welt:
Τώρα οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Υπό μεγάλη πίεση η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε φαστ τρακ μεταρρυθμίσεις. Η Μέρκελ πιέζει την Ελλάδα για την άμεση εφαρμογή της μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.  

Spiegel:
Για μία συμφωνία που σώζει τα προσχήματα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό σχολιάζοντας πως πέρασαν 28 μέρες από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αλλά χρειάστηκαν τέσσερις ώρες παρουσία της Μέρκελ και του Τσίπρα για να σημειωθεί κάποια πρόοδος, Το σχετικό άρθρο επισημαίνει επίσης ότι, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει την ολοκληρωτική λίστα για τις μεταρρυθμίσεις και όχι την αρχική που είχε καταθέσει. Τέλος το περιοδικό "Der Spiegel" σχολιάζει πως,  χτες στη μίνι Σύνοδος Κορυφής, Μέρκελ και Τσίπρας μίλαγαν επί ώρες με το Βερολίνο να ζητά από την Αθήνα την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή τους. Και αυτό μόνο είναι θεαματική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Le Monde:
H Eλλάδα, ελλείψει χρημάτων, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Washington Post:
Πως είδαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη συμφωνία. Όσοι βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης γύρω από το Αλέξη Τσιπρα, του είπαν πως ο χρόνος τελειώνει και ότι χρειάζεται άμεση δράση από την ελληνική κυβέρνηση. Όσοι δεν βρέθηκαν σε αυτό, του είπαν το ίδιο. 

Guardian:
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση έργο και μάλιστα τάχιστα. 


Financial Times:
Ο Τσίπρας δεσμεύεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Η συμφωνία της Ε.Ε. με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει τους όρους του deal που είχε επιτευχθεί πριν από έναν μήνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω των ελληνικών αντιδράσεων στις άμεσες συζητήσεις με τους επιθεωρητές. Ούτε κατάφερε να φέρει την Αθήνα πιο κοντά στην εξασφάλιση των 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα στήριξης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως δήλωσαν πως ελπίζουν ότι με αυτή την τρίωρη συζήτηση θα δοθεί η απαραίτητη ώθηση στις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, η οποία πρέπει να υπογράψει την τελική λίστα μεταρρυθμίσεων που ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες. Μόνο όταν συμφωνηθεί η λίστα και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις θα απελευθερωθεί ρευστότητα.

Bloomberg: 
Η Ε.Ε ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνει τη στήριξη Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. μετά από 4 ώρες συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που εμπόδιζε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα για να απελευθερωθεί η ρευστότητα, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο με δέσμευση για κατάργηση της λιτότητας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και δήλωσε ότι η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα ήταν «καλή και εποικοδομητική», είπε πως η συνάντηση αντικατόπτριζε «κάποια απογοήτευση» που η Ελλάδα δεν σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου και τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προκειμένου να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της Ε.Ε.

CBNC: 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους πιστωτές ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις   Μπορεί στην κοινή ανακοίνωση οι θεσμοί να μιλούν για "πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας" και ο κ. Τσίπρας να δηλώνει "πιο αισιόδοξος", όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν θα εκταμιευθούν χρήματα προτού η Αθήνα εφαρμόσει μέτρα προϋπολογισμού και άλλες μεταρρυθμίσεις που προς το παρόν διστάζει να κάνει.


Wall Street Journal:
Με τίτλο «Η Μέρκελ παρεμβαίνει στο ρήγμα της Ελλάδας με τους πιστωτές», η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει ότι η άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο όλο και βαθύτερο ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στο Βερολίνο πως η οξύτητα απειλεί την ενότητα της Ευρωζώνης. Οι συναντήσεις της Άγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης, καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο - δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική κρίση θεωρείται στη Γερμανία σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ώστε να παρέμβουν οι ηγέτες των χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα. Η καγκελάριος απέρριψε, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το αίτημα του κ. Τσίπρα για ταχύτερη πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη και τον πίεσε να δεχθεί ότι η μόνη ελπίδα για να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση, που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, είναι να συνεργασθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.

Η τελευταία ελληνική κρίση συνοψίζεται γρήγορα στο αν είναι δυνατός ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο βασικών πρωταγωνιστών: της κυρίας Μέρκελ και του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και αναλυτές, τονίζει το δημοσίευμα. «Η κυρία Μέρκελ εξακολουθεί να θεωρεί άκρως ανεπιθύμητη μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της. Μία έξοδος από το ευρώ θα καθιστούσε διαχρονικά εύθραυστη την Ευρωζώνη, καταδεικνύοντας ότι η συμμετοχή σε αυτή δεν είναι μόνιμη, προκαλώντας μελλοντικά χρηματοπιστωτικές κερδοσκοπικές επιθέσεις έναντι άλλων μελών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα μπορούσε, επίσης, να καταστήσει την Ελλάδα ανεξέλεγκτη εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις, από τη Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν τα πρόσωπα αυτά», σημειώνει η WSJ. «Αλλά, η κυρία Μέρκελ πιστεύει επίσης ότι μπορεί να 'πουλήσει' στους επιφυλακτικούς Γερμανούς βουλευτές και ψηφοφόρους τη βοήθεια προς την Ελλάδα με δάνεια μόνο αν η Αθήνα, με τη σειρά της, αναδιαρθρώσει την οικονομίας της για να γίνει περισσότερο βιώσιμη εντός του ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα. Αντίθετα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός βασίζει τις ελπίδες του στο να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι πρέπει να κάνει μία κατ΄ εξοχήν πολιτική επιλογή: Θέλει να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρώπης ή όχι; Εάν ναι, τότε θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα μαζί με χαλαρότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον τερματισμό των μέτρων τύπου ΔΝΤ, όπως υποστήριξε».


Ρόιτερς:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι έρχονται οι μεταρρυθμίσεις για να δοθεί η χρηματοδότηση», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Ρόιτερς Ο κ. Τσίπρας, σημειώνει το πρακτορείο, διαβεβαίωσε τους πιστωτές της ΕΕ στη συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλήρες σύνολο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να λάβει τη χρηματοδότηση που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία. Μετά από δύο μήνες αυξανόμενης απογοήτευσης και από τις δύο πλευρές, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα με την εντολή να βάλει τέλος στην λιτότητα ετών που είχαν επιβάλει οι πιστωτές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για να σπάσει το αδιέξοδο που δημιουργεί τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αλλά, ενώ ένα κοινό ανακοινωθέν των θεσμών της ΕΕ αναφέρθηκε στο "πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης" και ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι πιο αισιόδοξος, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν θα εκταμιευθεί νέα βοήθεια πριν η Αθήνα εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ήταν έως τώρα απρόθυμη» σημειώνει το Ρόιτερς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr