Μιλάνο: Επεισόδια με διαδηλωτές κατά της Διεθνούς Έκθεσης Expo 2015

Πέταξαν αυγά, έβαψαν με σπρέι βιτρίνες καταστημάτων, σκαρφάλωσαν στο κτίριο της έκθεσης, άνοιξαν πανό που έγραφε «No Expo»

Επεισοδιακά αναμένεται να ξεκινήσει αύριο η Διεθνής Έκθεσης Expo 2015 που κάνει εγκαίνια στο Μιλάνο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.



Όπως ήταν αναμενόμενο δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Μιλάνο, αντιδρώντας για την διεξαγωγή της έκθεσης.



Οι νεαροί που οι περισσότεροι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν με αυγά σε κτίρια και ανθρώπους, έβαψαν με σπρέι βιτρίνες καταστημάτων στην καρδιά της πόλης, ενώ κάποιοι από αυτούς σκαρφάλωσαν στο κτίριο της έκθεσης και άπλωσαν πανό που έγραφε «No Expo» και «Μεγάλο γεγονός, μεγάλο ψέμα».



Στην πλατεία Καϊρόλι άγνωστοι πέταξαν καπνογόνα, ενώ η ομάδα των φοιτητών και διαφωνούντων με την πραγματοποίηση της έκθεσης κατευθύνθηκαν στον καθεδρικό του Ντουόμο.



Στο μεταξύ, ισχυρές ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν να διαλύσουν το πλήθος στην λεωφόρο Μάινο, όπου δεκάδες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κτίρια της εταιρίας ευρέσεως εργασίας Manpower πετώντας πέτρες και καπνογόνα.



Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε συμπλοκή ανάμεσα σε ομάδα φοιτητών και ομάδα διαδηλωτών, ενώ δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ενώ κάλυπταν τα γεγονότα δέχθηκαν χαστούκια από αγνώστους.



Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά των πολυεθνικών και για την παρουσία εθελοντών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην έκθεση, καθώς υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί με μισθό.



Προ ημερών είχε προκληθεί πρόβλημα καθώς λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης δεν είχαν καλυφθεί οι θέσεις εργασίας μια και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι αρνούνταν να εργαστούν εξαιτίας των πολλών ωρών απασχόλησης και του χαμηλού μισθού.

Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για περισσότερα και σοβαρότερα επεισόδια για αύριο 1η Μαΐου που πέραν της εργατικής Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια παρουσία του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, καθησυχάζει τους πολίτες λέγοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της έκθεσης.

«Όλα όσα κάναμε αυτές τις ημέρες δείχνουν ότι η ασφάλεια λειτουργεί, ότι το σύστημα πρόληψης λειτουργεί. Εμποδίσαμε ανθρώπους που δεν ήταν διαδηλωτές, αλλά ήθελαν να βλάψουν το Μιλάνο και την έκθεση», δήλωσε ο Αλφάνο, αναφερόμενος στην εντολή απομάκρυνσης τριών Γερμανών που είχαν φτάσει στο Μιλάνο για τις διαδηλώσεις.

Όσο για την ομάδα των «No Expo» ο υπουργός δήλωσε πως έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, αλλά όχι να καταστρέψουν και διαβεβαίωσε πως θα γίνουν τα πάντα ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr