Μετά τα... πους απς, πέταξε και με ελικόπτερο η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας!

Μετά τα... πους απς, πέταξε και με ελικόπτερο η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας!

Τα... παρατράγουδα του τελευταίου ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της πρωθυπουργίας - Τι δεσμεύτηκε ο Κάμερον - Ποιες οι άτυπες συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων

Μετά τα... πους απς, πέταξε και με ελικόπτερο η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας!
Μπορεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον να έκλεψε την Πέμπτη τις καρδιές των Βρετανών κατά την τελευταία τηλεμαχία πριν τις εκλογές της 7ης Μαΐου, όμως η μεγάλη... σταρ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είναι εκείνη που κάνει προεδρικές εμφανίσεις, πετώντας στους αιθέρες με ελικόπτερο.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία εξελίσσονται σε σπαζοκεφαλιά για τους δημοσκόπους καθώς, για πρώτη φορά στη ιστορία της χώρας, το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνουν όχι οι δύο ιστορικοί «μονομάχοι» -συντηρητικοί και εργατικοί- αλλά οι επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.

Βγάζοντας τον... ελληνικό άσσο από το μανίκι του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιεί τους συμπολίτες του πως, αν του γυρίσουν την πλάτη,  «η Βρετανία θα γίνει όπως η Ελλάδα, μία τρομακτική χώρα». Την Πέμπτη, ο Κάμερον απέφυγε να αναφερθεί στο ελληνικό ζήτημα και, σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian, η απόδοσή του ήταν η καλύτερη.

Σε απευθείας μετάδοση από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο ηγέτης των Συντηρητικών δέχθηκε επί 28 λεπτά ερωτήσεις από πολίτες στο Λιντς, ενώ τον ακολούθησαν στη σκηνή ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, σε δείγμα 1.288 ενηλίκων που παρακολούθησαν την τηλεοπτική εκπομπή, έδειξε ότι το 44% των τηλεθεατών έκρινε πως η επίδοση του ένοικου της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν η καλύτερη. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Μίλιμπαντ με 38% και την τρίτη ο Κλεγκ με 19%.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κόντεψε να... γκρεμοτσακιστεί χάνοντας προς στιγμήν την ισορροπία του καθώς κατέβαινε από τη σκηνή, κάτι που ο δεξιός Τύπος της Βρετανίας έσπευσε να προβάλει. Οι πολίτες που υπέβαλαν ερωτήσεις στους τρεις πολιτικούς ηγέτες δεν δίστασαν να τους κατηγορήσουν ότι ψεύδονται, ότι καταχρώνται την εμπιστοσύνη τους ή ότι προσβάλλουν τη νοημοσύνη τους.
Κλείσιμο



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίλιμπαντ, ο οποίος φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, δεσμεύτηκε ότι δεν θα συνεργαστεί με το SNP. Δήλωσε μάλιστα πως πως θα προτιμούσε να παραμείνει στην αντιπολίτευση, παρά να συνεργαστεί με τους Σκωτσέζους. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θυσίαζε την ενότητα της χώρας για να κυβερνήσει.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του SNP, Νίκολα Στέρτζον σχολίασε ότι οι δηλώσεις του Μίλιμπαντ στην εκπομπή την έκαναν να φρίξει. «Ακούστηκε σαν να έλεγε ότι μάλλον θα προτιμούσε να δει τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους συντηρητικούς να παραμένουν στην κυβέρνηση, παρά να συνεργαστεί με το SNP», υπογράμμισε η Στέρτζον σε τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε λίγες ώρες αργότερα.«Εάν το εννοεί, τότε δεν νομίζω ότι ο λαός της Σκωτίας θα συγχωρήσει ποτέ τους εργατικούς για το ότι θα επιτρέψουν στους συντηρητικούς να παραμείνουν στην κυβέρνηση», πρόσθεσε η ίδια. 

Κι ενώ ο Κάμερον παίζει το «ελληνικό χαρτί», η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δείχνει πως ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στην εξουσία και την αξιωματική αντιπολίτευση, επιδεικνύοντας την αντοχή της, κυρίως όμως τη διπλωματική της μαεστρία. Η άτυπη συμφωνία που φέρεται να έχει συνάψει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς, προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Στο συγκυβερνόν κόμμα, υπό τον Κλεγκ, καταγράφονται αποσχιστικές τάσεις με πολλά στελέχη να διαμηνύουν ότι η συγκατοίκηση με τους Τόρις τους αιμορράγησε.



Ούτε οι Συντηρητικοί αλλά ούτε οι Εργατικοί αναμένεται να πετύχουν αυτοδυναμία στο βρετανικό κοινοβούλιο των 650 συνολικά εδρών. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι το κόμμα των συντηρητικών θα είναι η πρώτη δύναμη αλλά για να κυβερνήσει θα χρειαστεί συμμάχους. Κι ενώ στο στρατόπεδο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τους εταίρους του Κάμερον στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρατηρούνται αποσχιστικές... τάσεις, ο ηγέτης του, Νικ Κλεγκ, το παίζει «δίπορτο». Εμφανίζεται, δηλαδή, ανοιχτός σε συνεργασία και με τους συντηρητικούς αλλά και με τους εργατικούς. Το πρωτοκλασάτο στέλεχος των εργατικών, βουλευτής Άντριου Τζορτζ υποστήριξε ότι, όπως και πολλά στελέχη του κόμματος, έτσι και αυτός αντιτίθεται σε μία εκ νέου συνεργασία με τους συντηρητικούς.

Ο Τζορτζ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν ο πρώτος «αντάρτης» του κόμματος ο οποίος κάλεσε τα στελέχη των Εργατικών να τον ακολουθήσουν. Την ίδια ώρα, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ, δεν αναμένεται να ζήσει στιγμές δόξας, ανάλογες με αυτές που έζησε στις ευρωεκλογές Tο Ukip συγκεντρώνει κάτω από 13% στην πρόθεση ψήφου με τον σταρ των ευρωσκεπτικιστών να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς  ότι τα έχει βρει σκούρα αφού για να χάρη της προεκλογικής εκστρατείας αναγκάστηκε πολλές φορές να θυσιάσει το αλκοόλ. Ο ίδιος, πάντως, τείνει χείρα φιλίας στους συντηρητικούς, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να στηρίξει τους Τόρις σε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Με την Βρετανία να εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, την Ευρώπη να αγωνιά για το αποτέλεσμα και τους επικριτές του Κάμερον να διατυμπανίζουν ότι έφτασε η ώρα για «Brexit», οι επικεφαλής των κομμάτων ακονίζουν τα ξίφη τους. Ο Κάμερον προβάλλει την εικόνα ενός σωστού οικογενειάρχη και αφηγείται στους Βρετανούς πώς ξεμυάλισε τη σύζυγό του, Σαμάνθα, ενώ δεσμεύτηκε κοιτώντας στα... μάτια τους Βρετανούς ότι θα δημιουργήσει πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας εάν τον εμπιστευτούν για μία κόμη φορά στην πρωθυπουργία. Ο ηγέτης των εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, προβάλει το σεξ απίλ του, ειδικότερα στο νεανικό πληθυσμό, τη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων που φλερτάρει από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Κάμερον έχει ήδη δεσμευτεί πως εάν επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία, η χώρα του θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα έως το 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Παρά τις έντονες διαφορές στο προεκλογικό τους μανιφέστο, το μόνο κοινό που έχουν οι επικεφαλής των μεγάλων βρετανικών κομμάτων είναι ότι ασπάζονται τις ιδέες της σιδηράς κυρίας της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης