Λιβερία: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του Έμπολα

Λιβερία: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του Έμπολα

Προκάλεσε περισσότερους από 4.700 θανάτους σε ένα σύνολο περισσότερων από 10.500 κρουσμάτων στη χώρα

Λιβερία: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του Έμπολα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λιβερία, καλώντας ωστόσο τη χώρα να παραμείνει σε επαγρύπνηση λόγω της παρουσίας του ιού στη γειτονική Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε.

Σήμερα "ο ΠΟΥ κηρύσσει τη Λιβερία εκτός της μετάδοσης του ιού Έμπολα. Σαράντα δύο ημέρες πέρασαν αφότου το τελευταίο επιβεβαιωμένο εργαστηριακά κρούσμα" απεβίωσε το οποίο ενταφιάστηκε στις 28 Μαρτίου", ως εκ τούτου "η επιδημία του Έμπολα στη Λιβερία έχει τερματιστεί", δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ, ο Άλεξ Γκαζαζίρα.

Κάνοντας λόγο για ένα "τεράστιο επίτευγμα", ο Γκαζαζίρα χαιρέτισε τη στάση της κυβέρνησης και του πληθυσμού της Λιβερίας απέναντι στην επιδημία –την πιο σοβαρή αφότου εντοπίστηκε ο ιός το 1976–, η οποία προκάλεσε περισσότερους από 4.700 θανάτους σε ένα σύνολο περισσότερων από 10.500 κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ στις 6 Μαΐου.

Η κήρυξη του τέλους της επιδημίας γίνεται έπειτα από 42 ημέρες επιτήρησης –δύο φορές η μεγαλύτερη διάρκεια επώασης του ιού– κατά τη διάρκεια των οποίων δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Η ανακοίνωση έγινε στη Μονρόβια στη διάρκεια μίας τελετής στην έδρα του πυρήνα της κρίσης κατά του Έμπολα, παρουσία της προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η οποία επευφημήθηκε κατά την είσοδό της στην αίθουσα.
Κλείσιμο

Η πρόεδρος Σίρλιφ εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την ανακοίνωση του τερματισμού της επιδημίας και απέτισε φόρο τιμής στους συμπατριώτες της, ιδίως στους εργαζομένους στην υγεία από τους οποίους 189 έχασαν τη ζωή τους σε σύνολο 375 προσβληθέντων από τον ιό.

"Ευχαριστώ όλους τους Λιβεριανούς για τις προσπάθειές τους" κατά της επιδημίας, τους επαγγελματίες της υγείας που "΄έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη", δήλωσε η Σίρλιφ, που ήταν ντυμένη με τα εθνικά χρώματα: κόκκινο, μπλε και λευκό.

Στη συνέχεια η Σίρλιφ περιόδευσε στα κέντρα νοσηλείας της πρωτεύουσας για να ευχαριστήσει τους εργαζομένους στην υγεία, επιβαίνοντας σε ένα λεωφορείο μαζί με τα μέλη του πυρήνα της κρίσης κατά του Έμπολα. Η ανακοίνωση του ΠΟΥ χαιρετίστηκε από πολλές οργανώσεις: "ένα πραγματικό σημείο καμπής για τη Λιβερία", σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), "νίκη εναντίον μίας μάστιγας η οποία προκάλεσε τόσους θανάτους και πόνο", σύμφωνα με τη Unicef.

Για τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρίστο Στυλιανίδη, είναι ένα "εξαιρετικό νέο" έπειτα από μία "απίστευτα δύσκολη μάχη" κατά του Έμπολα.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι "γιορτάζει" το νέο παραμένοντας "συγκρατημένα αισιόδοξος". "Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την υποστήριξη των οικογενειών και της χώρας έπειτα από το τέλος μίας επιδημίας του Έμπολα", υπογράμμισε.

Η επιδημία, που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 στο νότιο τμήμα της Γουινέας, έπληξε κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, γειτονικά κράτη όπου καταγράφεται η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 11.000 καταγεγραμμένων θανάτων σε ένα σύνολο 26.600 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Η ανακοίνωση της επίσημης εξάλειψης του ιού στη Λιβερία αποτελεί τον επίλογο σε έναν και πλέον χρόνο πόνου, περιορισμών, απογοητεύσεων και απάνθρωπων θυσιών για τη χώρα αυτή που συνέρχεται έπειτα από 14 χρόνια εμφυλίων πολέμων (250.000 θάνατοι μεταξύ 1989 και 2003).

Προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του ιού η Λιβερία είχε κλείσει για πολλούς μήνες τα σχολεία και τα σύνορά της και είχε επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων ριζοσπαστικών μέτρων. Κατά το υψηλότερο στάδιο της επιδημίας, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είχαν δει ασθενείς να κατακλύζουν τα κορεσμένα κέντρα νοσηλείας, αποτεφρωμένα πτώματα κατά δεκάδες στους δρόμους ή ακόμη οικογένειες παγιδευμένες στα σπίτια τους, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, όπως το 2014 στην Μπαλάτζα, κοντά στα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε.

Αν και η επιδημία έχει τελειώσει, η επαγρύπνηση θα πρέπει να παραμείνει λόγω της παρουσίας του ιού στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται ωστόσο, και η κινητοποίηση δεν πρέπει να μειωθεί, προειδοποίησαν διάφοροι ειδικοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης