Σύστημα ποσόστωσης για την απορρόφηση των προσφύγων θα προτείνει η Κομισιόν

Η πολιτική της ΕΕ θα προτείνει επίσης την οργάνωση νομικών μέσων για την μεταφορά των μεταναστών στην Ευρώπη ώστε να μην καταφεύγουν σε διακινητές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της για τη μετανάστευση που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, πρόκειται να υποβάλει και την αμφιλεγόμενη πρόταση να καθιερωθεί ένα σύστημα ποσόστωσης για την απορρόφηση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του BBC.

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης την οργάνωση νομικών μέσων για την μεταφορά των μεταναστών στην Ευρώπη ώστε να μην καταφεύγουν σε διακινητές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αυτές τις προτάσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα τις δεχτούν.

Η έγκριση αυτών των προτάσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρά έντονα στην ιδέα της ποσόστωσης, τονίζει η Katya Adler, δημοσιογράφος του BBC για Ευρωπαϊκά θέματα.

Η ποσόστωση θα καθορίζεται με βάση έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο πληθυσμός μίας χώρας, οι οικονομικοί δείκτες και ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που γίνονταν παλαιότερα δεκτοί.

Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης λύσης, αφού μόνο πέρυσι έλαβε 200.000 αιτήσεις για άσυλο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, 60.000 άνθρωποι έχουν ήδη αποπειραθεί να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους. 

Οι φριχτές συνθήκες διαβίωσης στη Λιβύη ωθούν αρκετούς ανθρώπους να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πάνω από 1800 μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους, αριθμός 20πλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr