Βρυξέλλες: Παρουσίαση του νέου σχεδίου κατανομής προσφύγων μέσω ποσοστώσεων

Αναμένεται πιθανή «διαμάχη» Βρετανίας και Βρυξελλών για το καυτό θέμα των μεταναστών

Η πρώτη κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα και αφορά το "καυτό" θέμα των προσφύγων. 

Εντός της ημέρας, αναμένεται να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Κομισιόν για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη της  ένωσης μέσω της εφαρμογής ενός συστήματος ποσοστώσεων.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θέλει να κατοχυρώσει πριν από το τέλος του 2015 ότι το βάρος της υποδοχής των μεταναστών θα το επωμιστούν όλες οι χώρες της Ε.Ε, σύμφωνα με δεσμευτικές ποσοστώσεις, οι οποίες θα στηρίζονται σε κριτήρια όπως η οικονομική ευρωστία και ο πληθυσμός.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία έχει στυλώσει τα πόδια ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η νέα μεταναστευτική "ατζέντα" που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, θα περιλαμβάνει,  μεταξύ άλλων, ακόμα και την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι παράνομοι διακινητές για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες.
 
Το σημείο  που έχει προκαλέσεις αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε είναι το νέο σύστημα ποσοστώσεων που θα υποχρεώνει  τα κράτη  - μέλη να δέχονται συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων ανάλογα με το ΑΕΠ τους, αλλά και τους ανθρώπους που ήδη φιλοξενούν.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Βρετανία μπορεί να υπολογίσει ως συμμάχους την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που είναι αντίθετες με αυτό το μέτρο. 

Υπενθυμίζεται ότι, το 2014, 185 χιλιάδες αιτούντες άσυλο έγιναν δεκτοί στην Ε.Ε  και το 80% αυτών απορροφήθηκαν σε έξι μόνες χώρες : Στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Γαλλία , τη Βρετανία και την Ολλανδία. 

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τους πρόσφυγες θα υποβληθεί και θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. 
"Δεν θα μετάσχουμε σε οποιαδήποτε νομοθεσία που θα επιβάλει ένα υποχρεωτικό σύστημα επανεγκατάστασης των προσφύγων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. 

Αν και η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των διακινητών προσφύγων, ξεκαθαρίζει  πως δεν πιστεύει ότι ένα υποχρεωτικό σύστημα ανακατανομής των προσφύγων είναι η απάντηση. 

"Θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε προτάσεις της Επιτροπής της Ε.Ε", επισημαίνει το Λονδίνο δεσμεύεται, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των διακινητών προσφύγων. 
  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr