Το μυστήριο της εξαφάνισης ενός Ιρανού επιστήμονα
Παντού προσκυνητές . Στην ιερή πόλη της Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία , μουσουλμάνοι άνδρες και γυναίκες με μαντίλες και μπούργκες κατηφορίζουν σε ομάδες τον δύσβατο χωμάτινο δρόμο που οδηγεί προς τη Μέκκα , μουρμουρίζοντας προσευχές στον Αλλάχ και σηκώνοντας σύννεφα σκόνης στο πέρασμά τους. Ο ήλιος του Ιουνίου είναι καυτός και οι 45 βαθμοί κελσίου κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Όμως για τους πιστούς που συμμετέχουν στο προσκύνημα της Όμρα προς τη Μέκκα, ούτε η ζέστη, ούτε η σκόνη κι
Παντού προσκυνητές . Στην ιερή πόλη της Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία , μουσουλμάνοι άνδρες και γυναίκες με μαντίλες και μπούργκες κατηφορίζουν σε ομάδες τον δύσβατο χωμάτινο δρόμο που οδηγεί προς τη Μέκκα , μουρμουρίζοντας προσευχές στον Αλλάχ και σηκώνοντας σύννεφα σκόνης στο πέρασμά τους. Ο ήλιος του Ιουνίου είναι καυτός και οι 45 βαθμοί κελσίου κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Όμως για τους πιστούς που συμμετέχουν στο προσκύνημα της Όμρα προς τη Μέκκα, ούτε η ζέστη, ούτε η σκόνη κι ο ιδρώτας είναι λόγοι για να αποσπαστούν από την επικοινωνία με το θείο. Μέσα στη φασαρία , κάτω από τα μουρμουρητά και την διαπεραστική φωνή του μουεζίνη που ψάλλει προσευχές από το κοράνι, κανείς δεν ακούει την συμπλοκή , λίγα μέτρα πιο κάτω , κανείς δεν βλέπει την απαγωγή ενός σοβαρού μελαχρινού κυρίου με γυαλιά , ενός πολύ αξιόλογου Ιρανού επιστήμονα, ειδήμονα στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν.
Η εξαφάνιση του Shahram Amiri , τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στο προσκύνημα του περασμένου Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία, ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Είχε ο πυρηνικός επιστήμονας αυτομολήσει στη Δύση κι έδωσε πολύτιμα μυστικά για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν ? Ήθελαν κάποιοι να του κλείσουν το στόμα? Απήχθη για να μπει σε πρόγραμμα προστασίας κάποιας ξένης υπηρεσίας? Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν , Manouchehr Mottaki, κατηγόρησε πριν από λίγες ημέρες ανοιχτά τις ΗΠΑ , για εμπλοκή στην υπόθεση εξαφάνισης του επιστήμονα που εργαζόταν σε πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με τα ιρανικά σώματα υψίστης ασφαλείας. Οι συγγενείς του απαχθέντα επιστήμονα έχουν διαδηλώσει πολλές φορές έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, αλλά καμία απάντηση δεν έχει δοθεί για τις συνθήκες εξαφάνισης , ούτε για την τύχη του Amiri . Από την πλευρά τους οι Ιρανικές αρχές , αν και δεν αποκάλυψαν το πρόγραμμα στο οποίο εργαζόταν ο πυρηνικός επιστήμονας, αναφέρθηκαν ονομαστικά στον Amiri , τον οποίο αποκάλεσαν «Ιρανό πολίτη». Η σύζυγός του από την πλευρά της είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Shahram Amiri ήταν επικεφαλής έρευνας για την ιατρική χρήση πυρηνικής ενέργειας .
Ένας ιρανός πολίτης. Γι’ αυτόν τον ιρανό πολίτη , όπως αποκάλυψε η αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έκανε επισήμως «παράπονα» στον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Μπάνκι Μούν , ενώ την ίδια ώρα επανέφερε την υπόθεση ενός πρώην υπουργού αμύνης που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στην Τουρκία το 2007, ενώ ήδη υπήρχαν υπόνοιες πως είχε αυτομολήσει . Ο Ιρανός επιστήμονας εξαφανίστηκε λίγους μήνες πριν την αποκάλυψη ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στην πόλη Qom του Ιράν , αποκάλυψη που οδήγησε την Δύση να κατηγορήσει την χώρα ότι κατασκεύασε μυστικά την εν λόγω πυρηνική βάση . Από πού προέκυψε αυτή η πληροφορία? Μήπως σχετίζεται με την απαγωγή του Amiri?
Από την πλευρά του το Ιράν έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες για την λειτουργία μυστικής πυρηνικής εγκατάστασης , την ώρα που οι ξένοι πράκτορες προσπαθούσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ , ρίχνοντας σκιά στο μυστήριο της αποκάλυψης της βάσης , διέδιδαν πως η πληροφορίες έφθασαν μέσω φωτογραφιών από κατασκοπευτικούς δορυφόρους . Από την άλλη ,ιρανοί υπουργοί διέρρεαν πως δεν υπάρχει λόγος να ενημερώνονται τα Ηνωμένα Έθνη για κάθε επιστημονική δραστηριότητα της χώρας , ιδίως την ώρα που η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται –όπως υποστηρίζουν οι ιαρνοί- για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, λίγο αργότερα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ για την διαχείριση των πυρηνικών.
Με την υπόθεση της εξαφάνισης του επιστήμονα ασχολούνται πολλοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή , όπως ο ιρανικής καταγωγής Meir Javedanfar, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Amiri είχε εδώ και καιρό ξεκινήσει να διοχετεύει πληροφορίες για τα μυστικά πυρηνικά προγράμματα του Ιράν στη Δύση . Αν ισχύει αυτή η πληροφορία , είναι πιθανό ο ιρανός επιστήμονας να φυγαδεύτηκε σε λιμουζίνα κι όχι να απήχθη βιαίως . Ο Amiri ήταν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Malek Ashtar της Τεχεράνης .Είχε κάποια σχέση ο Amiri με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της πόλης Qom?
Πληροφορίες θέλουν τον Amiri να έχει φθάσει στη Σαουδική Αραβία στις 31 Μαΐου για να συμμετάσχει στο προσκύνημα της Όμρα , χωρίς να πάρει μαζί του τη σύζυγό του ή κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο. Τελευταία φορά επικοινώνησε με το σπίτι του στις 3 Ιουνίου από την ιερή πόλη της Μεδίνας.
Παρά την κινητοποίηση των ιρανικών αρχών , η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν προχώρησαν σε άμεση απάντηση , ενώ στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του State Department, Ian C. Kelly δήλωνε πως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την υπόθεση της εξαφάνισης του ιρανού. Όμως μαζί με την υπόθεση του Amiri ανασύρθηκε από τα διπλωματικά ερμάρια και η υπόθεση του Ali Reza Asghari, ενός αξιωματικού εν αποστρατεία της Επαναστατικής Φρουράς και πρώην υφυπουργού Αμύνης , ο οποίος εξαφανίστηκε επίσης μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Τουρκία , το Δεκέμβριο του 2007. Το Ιράν κατηγόρησε ανοιχτά τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι απήγαγαν τον αξιωματούχο . Ένας ακόμη ιρανός του οποίου η υπόθεση δόθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν προς διερεύνηση στα Ηνωμένα Έθνη, είναι ο Ardebili, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη στην περιοχή του Καυκάσου , στη Γεωργία. Ο μυστηριώδης Ardebili , του οποίου το μικρό όνομα δεν έγινε γνωστό , φαίνεται πως έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες και κατήγγειλε ο ίδιος την σύλληψή του από τις Γεωργιανές Αρχές και την παράδοσή του στις ΗΠΑ. Πληροφορίες θέλουν τον «επιχειρηματία» να είναι κι αυτός πυρηνικός φυσικός .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr