Η Αίγυπτος μετατρέπεται ταχύτατα σε... έρημο

Η ξηρασία των τελευταίων χρόνων αλλά και η υπεράντληση των υδάτων του Νείλου από τους κατοίκους, έχουν μετατρέψει την χώρα σε μία έρημο χωρίς πόσιμο νερό

Η Αίγυπτος, η χώρα που κάποτε ονομαζόταν το «δώρο του Νείλου» βρίσκεται στην δίνη μιας μεγάλης κρίσης πόσιμου νερού. Με τον πληθυσμό να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και το νερό αντίθετα να μειώνεται, η χώρα έχει κάθε χρόνο λιγότερο νερό ανά κάτοικο.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: από 2.500 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο το 1947, έφθασαν στα 660 κυβικά μέτρα το 2013. Στοιχείο που κατατάσσει την Αίγυτπο στις χώρες που  βρίσκονται κάτω από το όριο «φτώχειας του νερού», ενώ μέχρι το 2025 η χώρα θα βρίσκεται στη δίνη μιας κρίσης νερού.

Για αρκετούς εκτός πόλεων αυτή η κρίση έχει φθάσει. Πολλά σημεία στο δέλτα του Νείλου έχει στεγνώσει εντελώς, ενώ σε άλλες πόλεις, όπως την Φαγιούμ το νερό παρέχεται ελάχιστες ώρες την ημέρα ακόμα και στα νοσοκομεία. Υπάρχουν δε πόλεις που ο πληθυσμός τους ζει χωρίς παροχή νερού για διαστήματα που περνούν την εβδομάδα.

Παρά το μέγεθος του προβλήματος, οι επικριτές της κυβέρνησης δεν κάνουν τίποτα για να ανασχέσουν την κρίση, ή ακόμα και να βοηθήσουν τους πολίτες. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο μετά την επανάσταση του 2011, όπου άρχισαν να χτίζονται εκατοντάδες πολυκατοικίες στα περίχωρα του Καϊρου, χωρίς καμία άδεια αλλά και με παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Αυτό δημιούργησε ένα ακόμα πρόβλημα, λόγω της κακής κατασκευής των δικτύων, που πλέον έχουν πάνω από το 35% της συνολικής παροχής σε απώλειες. Ενώ και η εταιρία ύδρευσης της χώρας, είναι τόσο αποδυναμωμένη και χωρίς χρήματα τα τελευταία χρόνια που δεν μπορεί να επέμβει σε καμία περίπτωση.

Η όλη κατάσταση έχει οδηγήσει σε μαύρη αγορά νερού. Κάτοικοι από χωριά που έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό φορτώνουν πωλούν το πολύτιμο αγαθό σε κατοίκους άλλων χωριών που δεν έχουν, με τις τιμές να ανεβαίνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα σε ασύλληπτους ρυθμούς. Ενώ και αυτό το ελάχιστο νερό που μπορούν να αγοράσουν είναι κάκιστης ποιότητας και συνήθως μολυσμένο, πράγμα που οδηγεί σε ασθένειες κάθε είδους. Αλλά και στις μεγάλες πόλεις είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνες, το 95,5% πίνουν νερό ακατάλληλο.
 
Το πόσιμο νερό των δικτύων της Αιγύπτου περιέχει βαρέα μέταλλα, και είναι τόσο τοξικό που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως η διάρροια και η ηπατίτιδα Α και Ε. Μόνο μέσα στον Ιούλιο έχουν διαπιστωθεί θάνατοι 4 παιδιών και 27 ενηλίκων από αρρώστιες που συνδέονται και κακής ποιότητας πόσιμο νερό.

Οι λύσεις που έχουν οι αρχές στην διάθεσή τους είναι τρεις. Η πρώτη είναι να καταφύγουν στα υπόγεια νερά. Μια μέθοδος όμως που είναι ακριβή και χρονοβόρα. Η δεύτερη είναι να μειωθεί η κατανάλωση για τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλάζοντας την μέθοδο που ακολουθούν ακόμα και σήμερα οι Αιγύπτιοι (της πλημμύρας των χωραφιών) με πιο σύγχρονες μεθόδους. Όμως και αυτή είναι μια λύση μακράς διαρκείας, που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μία νύχτα.

Η τρίτη μέθοδος είναι να βρεθούν τρόποι για να ανακυκλώνεται το νερό από τα σχεδόν αποξηραμένα κανάλια. Όμως αυτή την στιγμή τα κανάλια αυτά είναι τόσο τοξικά σε βιομηχανικά απόβλητα που και αυτή η μέθοδος δεν είναι άμεσα αποτελεσματική.

Πέρσι ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα στα επόμενα οκτώ χρονια. Όμως μέχρι να συμβεί αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων θα εξαρτώνται από την μαύρη αγορά του νερού ή θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά με το δελτίο για ελάχιστες ποσότητες νερού.

Και αυτό που ήταν κάποτε το «δώρο του Νείλου» σιγά σιγά μετατρέπεται σε «κατάρα του Νείλου», με τους ανθρώπους να έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερο κακό απ' ότι η ίδια η φύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr