Γερμανός υπουργός ζητά την επανεξέταση της συνθήκης Σένγκεν

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere δηλώνει ότι είναι καιρός να κριθεί εκ νέου και με βάση τα σημερινά δεδομένα το καθεστώς της συνθήκης Σένγκεν

Μία από τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ελευθερία στην μετακίνηση μεταξύ των χωρών, φαίνεται ότι μπαίνει στο στόχαστρο αρκετών πολιτικών της Ευρώπης. Με πρόσφατο και πιο σημαντικό, τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με το πόσο είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η συνθήκη Σένγκεν όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Αν και κάποιο έσπευσαν να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις τους, κάνοντας λόγο ότι πρότεινε την άμεση επαναφορά των συνόρων εντός της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι τα ελεύθερα σύνορα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση χωρίς να υπάρχει παράλληλα ένα καθαρό καθεστώς για την παροχή πολιτικού ασύλου για μετανάστες, ίδιο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Αν οι άλλες χώρες της Ευρώπης δεν εφαρμόζουν το νόμο και η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν λειτουργεί, τότε χρειαζόμαστε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα που να αποδίδει. Τα ελεύθερα σύνορα δεν μπορούν να υπάρχουν σε μακρύ χρονικό ορίζοντα, αν δεν υπάρξει πρώτα μια πραγματική πολιτική για το άσυλο» ανέφερε στη δήλωσή του.

Αλλά για να αλλάξει το σύστημα ελεύθερης διακίνησης μεταξύ των κατοίκων της ΕΕ θα ήταν μία μεγάλη αλλαγή. Η περιοχή που καλύπτεται με την συνθήκη Σένγκεν ιδρύθηκε το 1995, και σύμφωνα με αυτήν κάθε μετανάστης που φθάνει στις ακτές μιας χώρας μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε μια άλλη χώρα και να ζητήσει άσυλο εκεί.

Για φέτος περίπου 800.000 άνθρωποι υπολογίζεται να φθάσουν στην Γερμανία και να ζητήσουν άσυλο εκεί. Ο Thomas de Maiziere λέει ότι η χώρα μπορεί να το αντέξει για φέτος, όμως μακροχρόνια, τέτοιοι αριθμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε για μια χώρα στο μέγεθος της Γερμανίας. Η χώρα του δέχεται για φέτος πάνω από το 40% των προσφύγων σε όλη την ΕΕ ενώ πολλά άλλα κράτη αρνήθηκαν σθεναρά να πάρουν έναν αναλογικό αριθμό στο έδαφός τους.

Από την άλλη, μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, ζητούν να επανεξεταστεί το καθεστώς της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο αρχηγός του SPD Thomas Oppermann δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία καινούργια πολιτική για τους πρόσφυγες. Και ότι η συνθήκη του Δουβλίνου έχει καταρρεύσει στην πράξη.

Και για παράδειγμα έφερε την Ελλάδα, όπου μόνο τον Ιούλιο εισήλθαν πάνω από 50.000 μετανάστες. Αν ισχύσει η συνθήκη του Δουβλίνου, η πτωχευμένη Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να κρατήσει στο έδαφός της όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όμως όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής κυβέρνησης Sigmar Gabriel, δεν είναι η ελληνική οικονομική κρίση το πρόβλημα. Αλλά η παντελής απουσία πολιτικής για τους μετανάστες είναι αυτή που απειλεί την ενότητα και την φιλοσοφία της Ευρώπης.

Ένα χρόνο πριν, η Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιούσε τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην Ευρώπη δεν ήταν κάτι διαπραγματεύσιμο. Όμως φέτος, με τους χιλιάδες μετανάστες να διασχίζουν χωρίς έλεγχο όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

 Και είναι σίγουρο, ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότερες φωνές θα ακούγονται που θα ζητούν την κατάργηση μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτυπώντας όχι το αληθινό πρόβλημα (την έλλειψη πολιτικής για τους πρόσφυγες) αλλά το σύμπτωμά της (τα ελεύθερα σύνορα).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr