Η Ιαπωνία μετατρέπεται σε εξοπλιστικό «αστακό» υπό τον φόβο της Κίνας

Η Ιαπωνία μετατρέπεται σε εξοπλιστικό «αστακό» υπό τον φόβο της Κίνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, θέλει να ξοδέψει πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς μέσα στην επόμενη χρονιά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις της Κίνας

Η Ιαπωνία μετατρέπεται σε εξοπλιστικό «αστακό» υπό τον φόβο της Κίνας
Η άλλοτε φανατικά αντιμιλιταριστική -και δια του Συντάγματός της- Ιαπωνία, φαίνεται να αλλάζει ρότα. Και μετά το νόμο που επιτρέπει την ανάπτυξη Ιαπωνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό (κάτι που έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων στην ιαπωνική κοινή γνώμη) έρχεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ότι πρόκειται να ξοδέψει το μεγαλύτερο στην ιστορία ποσό για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το κόστος το οποίο προβλέπεται για την χρονιά οικονομική χρονιά που θα αρχίσει στον Απρίλιο του 2016 προβλέπεται να φθάσει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Με στόχο -ή και άλλοθι- την έντονη κινητικότητα της Κίνας σε στρατιωτικό επίπεδο, με την δημιουργία τεχνητών βάσεων στην Νότια Θάλασσα της Κίνας και τις διαφωνίες που υπάρχουν για το καθεστώς στων νησιών Senkaku/Diaoyu στην Ανατολική Κινέζικη Θάλασσα.

Αν εγγκριθεί, θα είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ξοδευτεί ποτέ, για εξοπλισμούς στην Ιαπωνία, και η τέταρτη φορά που ανεβαίνει ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία έκανε περικοπές στα εξοπλιστικά της προγράμματα για πάνω από μία δεκαετία.

Και η αύξησή του τα τελευταία χρόνια δείχνει το άγχος που την έχει καταβάλει σχετικά με την άνοδο της Κίνας και στον στρατιωτικό τομέα. Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την πολιτική του συντηρητικού πρωθυπουργού Άμπε, που δημιουργεί μεταξύ άλλων και το τεράστιο θέμα που προαναφέραμε με την δυνατότητα των Ιαπωνικών στρατευμάτων να πηγαίνουν και στο εξωτερικό.

Η άνοδος στον προϋπολογισμό κατά 2,2% είναι μόνο η μία όψη. Από την άλλη αλλάζει και η δομή του στρατεύματος, αφήνοντας κατά μέρους τον προσδιορισμό της προς την ρωσική απειλή και κοιτάζοντας πλέον προς την Κίνα. Αντί λοιπόν να επενδύει σε βαριά όπλα όπως τανκς, το δόγμα πλέον είναι να δημιουργεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα, μιμούμενη αρκετά το αμερικάνικο στοιχείο, όπως την υιοθέτηση ενός πολύ δυνατού σώματος πεζοναυτών, το οποίο θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί το έδαφος της χώρας.
Κλείσιμο

Ανάμεσα στα όπλα που θέλει να αγοράσει η Ιαπωνία προβλέπονται πολύ εξελιγμένα συστήματα, όπως το νέο stealth αεροπλάνο των Αμερικανών, το περιβόητο F-35. Μαζί με μια σειρά προηγμένων όπλων και τηλεχειριζόμενων drones όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά και ελικόπτερα με μεγάλη ακτίνα δράσης έτσι ώστε να μπορεί να προφυλάξει όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.

Πάντως, όσα και να ξοδέψει η Ιαπωνία, θα είναι με διαφορά πίσω από την Κίνα, όπου ο προϋπολογισμός για εξοπλισμούς σημείωσε άνοδο της τάξης του 10%, φθάνοντας τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρώτη παγκοσμίως στην λίστα είναι φυσικά η Αμερική, με προϋπολογισμό της τάξης άνω των 450 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, ενώ η Ιαπωνία είναι μόλις έβδομη. Αξίζει επίσης να σημειωθείότι το 2010 η Κίνα αντιπροσώπευε το 28% των αγορών πολεμικού υλικού σε όλη την Ασία, όταν το 2014 το ποσοστό της ανέβηκε στο 38%. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης