Η ιστορία των παιδιών που η εικόνα τους «στοίχειωσε» όλο τον πλανήτη

Ονομάζονταν Γκαλίπ και Αϊλάν, δεν φορούσαν σωσίβια - Είχαν δεχθεί πρόσκληση από τη θεία τους στον Καναδά, αλλά η Τουρκία, που έχει κάνει το λαθρεμπόριο ψυχών βιομηχανία δισεκατομμυρίων, δεν εξέδιδε βίζα εξόδου!

Η εικόνα με τον διασώστη που κουβαλάει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού από τη Συρία, στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία, εξακολουθεί να προκαλεί σοκ στην Ευρώπη, με τον παγκόσμιο Τύπο να την προβάλει προκειμένου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να εγκαταλείψουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού.

Η Daily Mail αναφέρει λεπτομέρειες από το χρονικό του ναυαγίου και του δράματος των δύο μικρών παιδιών, ηλικίας πέντε και τριών χρόνων, τα οποία βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλικαρνασσού.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πολύ σκληρές εικόνες 



Τα δύο μικρά παιδιά ονομάζονταν Γκαλίπ και Αϊλάν Κουρντί. Πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Ήταν πρόσφυγες από τη Συρία και τα συνόδευαν οι γονείς τους, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τον πόλεμο. Ταξίδευαν με μία βάρκα – ερείπιο. Συνολικά 17 άτομα βρίσκονταν στο ίδιο σκάφος. Στην εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι το άψυχο κορμάκι του μόλις τριών ετών Αϊλάν.



Ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ δεν φορούσαν σωσίβια. Όταν αναποδογύρισε η βάρκα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν. Ήταν νύχτα και δεν γνώριζαν κολύμπι. Τριάντα λεπτά μετά, τα σώματά τους βρίσκονταν άψυχα στην παραλία του τουριστικού θέρετρου. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, τα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πνιγμό. Οι βαρκάρηδες της περιοχής τα εντόπισαν με το πρώτο φως της ημέρας και αμέσως ενημέρωσαν τις αρχές. Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε το χρονικό μίας ακόμη τραγωδίας. Πόσες ακόμα θα χρειαστούν για να συγκινήσουν τους ηγέτες του κόσμου;



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προορισμός της οικογένειας από τη Συρία ήταν ο Καναδάς. Είχαν κάνει τις ετοιμασίες τους για μία καλύτερη ζωή που επεδίωκαν. Η μητέρα των δύο παιδιών, μαζί με οκτώ άλλους πρόσφυγες, δεν τα κατάφεραν. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ονόματι Αμπντουλάχ. Όπως έγινε γνωστό από συγγενείς του, μοναδική του ευχή, πλέον, είναι να επιστρέψει στην πατρίδα του μαζί με τις σορούς των παιδιών και της συζύγου του.

Η Τέεμα Κουρντί, αδερφή του Αμπντουλάχ και θεία των δύο παιδιών, πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα στις πέντε το πρωί της Τετάρτης. Ο Αμπντουλάχ είχε ειδοποιήσει τον αδερφό του Μοχάμαντ με την εξής μία φράση: «Η γυναίκα μου και τα δύο αγόρια μου είναι νεκρά». Η Τέεμα Κουρντί ζει μόνιμα εδώ και 20 χρόνια στο Βανκούβερ του Καναδά. Η οικογένεια του Αμπντουλάχ είχε δεχθεί πρόσκληση, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα με τις βίζες της στην Τουρκία. Οι αρχές της τελευταίας δεν εξέδιδαν βίζα εξόδου από τη χώρα για τον Καναδά, κάτι, που όπως μάθαμε, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών. Η αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία, ωθεί τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους στη λύση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μέσω του Αιγαίου.



Για τον λόγο αυτό η οικογένεια του Αμπντουλάχ εξαναγκάστηκε να φύγει παράνομα από την Τουρκία μέσω θαλάσσης. Για τον λόγο αυτό εξαναγκάστηκε να πληρώσει τους «διακινητές», για να ακολουθήσει η τραγωδία με τον πνιγμό της συζύγου και των δύο μικρών παιδιών. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα δέχεται χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν παρανόμως από την Τουρκία, ακριβώς γιατί στη γειτονική χώρα δεν τους εκδίδουν άδειες εξόδου! Αλήθεια, πόσες ζωές θα είχαν γλιτώσει, αν οι τουρκικές αρχές ακολουθούσαν άλλη τακτική; Πόσοι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν κάποιοι στη γειτονική χώρα, δεν ωθούσαν - γιατί άραγε; - τους πρόσφυγες στη λύση των «διακινητών»;



Πρόκειται για εικόνες και ιστορίες που αναδεικνύουν τη σκληρότερη πτυχή της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο και δυστυχώς, δεν είναι οι μοναδικές. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, πτώματα ανθρώπων ξεβράζονται σε παραλίες. Το παιδάκι που κουβαλάει ο διασώστης στην Τουρκία δεν ήταν το πρώτο. Ήταν ένα από τα πολλά που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από τον πόλεμο και τα δεινά του.

Αν και αργά, αν και χρειάστηκε να βγει στην επιφάνεια το πλέον απάνθρωπο πρόσωπο των συνεπειών της τεράστιας αυτής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει, ο παγκόσμιος Τύπος «ξύπνησε» και καλεί επιτακτικά πλέον τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη, να ασχοληθεί σοβαρά,  ταχύτατα και με καίριες αποφάσεις να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα, το οποίο ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.



Η Sun «ενημερώνει» τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι... τελείωσε το καλοκαίρι και τον καλεί επιτακτικά να λάβει αποφάσεις και να ασχοληθεί με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Metro δηλώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει πλέον το μικρό αυτό παιδί. Οι Times γράφουν ότι διαιρείται η Ευρώπη και ο Guardian τονίζει το σοκ που προκαλεί η σκληρότερη πραγματικότητα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Daily News χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Η Νεκρή Θάλασσα», σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες ρισκάρουν τα πάντα για να καταφύγουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρώτο θέμα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες


Οι ηγέτες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, καλούνται να λάβουν αποφάσεις ΤΩΡΑ, αν όχι ΧΘΕΣ. Καλούνται να δώσουν σημασία και αξία στον θάνατο αυτού του παιδιού και δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων άλλων, που χάθηκαν, αλλά δεν προβλήθηκαν ποτέ, ακριβώς γιατί η δημοσιογραφική συνείδηση δεν επέτρεπε τη δημοσιοποίησή τους. Φτάνει η στιγμή, ωστόσο, που η συνείδηση και το σοκ πρέπει να παραμεριστούν και να αναδειχθεί η πλέον αποτρόπαια αυτή η εικόνα, ώστε να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει ολόκληρος ο κόσμος και ιδιαίτερα εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ότι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δράσουν και να δώσουν ένα τέλος στην τραγωδία που εξελίσσεται και που τόσο καιρό έκαναν πως δεν έβλεπαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr