Απίστευτο: Οι διακινητές μεταναστών διαφημίζουν τις «υπηρεσίες» τους στο Facebook

Από 1.500 έως 7600 δολάρια η τιμή για ένα εισιτήριο - Δωρεάν ή μισή τιμή για τα παιδιά αν είναι πολλά - Στενή συνεργασία με πλαστογράφους για την παροχή διαβατηρίων και βίζα - «Ο κόσμος μπορεί να διασκεδάσει στη διαδρομή προς Ιταλία» γράφουν για να παραπλανήσουν τους υποψήφιους «πελάτες» τους

Τον δρόμο που άνοιξε το Ισλαμικό Κράτος με την στρατολόγηση που έκαναν οι τζιχαντιστές μέσω τόπων κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθούν οι διακινητές, οι οποίοι μεσολαβούν ώστε χιλιάδες μεταναστών να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας middleeasteye.net οι δουλέμποροι επιστρατεύουν κάθε μέσο ώστε να αποκτήσουν περισσότερους πελάτες.

Έτσι, δε θα μπορούσαν να πουν «όχι» στο Facebook μέσω του οποίου η προσέγγιση να είναι ακόμα πιο άμεση.

Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα, μία «βόλτα» στην σελίδα του Ιμπραήμ στο Facebook παραπέμπει σε προφίλ ταξιδιωτικού γραφείου, με φωτογραφίες από φέρι, βάρκες, πλοιάρια, αλλά και τιμές και εκπτώσεις για μεγάλες ομάδες ανθρώπων και παιδιά.

Σε μία από τις εικόνες που αναρτώνται στο προφίλ του απεικονίζεται ένα σκάφος που πλέει ενώ μπροστά του δεσπόζει το ηλιοβασίλεμα και η λεζάντα αναφέρει: «Ο κόσμος μπορεί να διασκεδάσει στη διαδρομή για την Ιταλία».

Ο Ιμπραήμ, όμως, δεν ασχολείται με τον τουρισμό αλλά είναι διακινητής και η σελίδα του είναι κατάλογος με τιμές, επιλογές και προσφορές για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και επιθυμώντας ένα εισιτήριο για την ελπίδα με το όνομα: Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει το middleeasteye.net ολοένα περισσότεροι είναι οι διακινητές που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν πελάτες.

Άλλωστε, η Frontex πριν ένα χρόνο είχε προειδοποιήσει πως το κύκλωμα δουλεμπόρων χρησιμοποιεί τα social media για να διαφημιστεί.

«Είμαστε μία ομάδα Σύρων στην Ευρώπη και αλλού και μπορούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα σχετικά με τη μετανάστευση στην Ευρώπη, ακόμα και δεν έχετε τα μέσα για να φτάσετε στην Ευρώπη. Επιπλέον, προσφέρουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας ώστε να ανανεώσουν ή να δημιουργήσουν ένα συριακό διαβατήριο και διευκολύνουμε τις διεθνείς συναλλαγές», γράφει χαρακτηριστικά ένα εισαγωγικό κείμενο σε σχετική σελίδα στο Facebook.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περισσότερα «ταξιδιωτικά γραφεία» για μετανάστες έχουν την έδρα τους στην Τουρκία, ενώ κάθε δίκτυο έχει τουλάχιστον έναν διακινητή και σε άλλες χώρες, όπως την Λιβύη, την Συρία, το Ιράκ.

Όσο για το κόστος του ταξιδιού αυτό κυμαίνεται, σύμφωνα με τον κατάλογο του Ιμπραήμ, από 1.500 δολάρια έκαστος μέχρι 7.600 δολάρια, ενώ για τα παιδιά είτε μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν αν είναι πολλά, είτε στη μισή τιμή.

«Καλός καιρός. Ήρεμη θάλασσα. Αναχώρηση για την Ιταλία στις 23.00», γράφει σε μία ανάρτηση ο διακινητής προετοιμάζοντας τους πελάτες του.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένας μετανάστης δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα; Ο διακινητής φροντίζει και για αυτό, καθώς συστήνει στον πελάτη του ένα δεύτερο κύκλωμα, το οποίο ετοιμάζει διαβατήρια, βίζα και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί έναντι αδράς αμοιβής.

«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Πρέπει μόνο να έχεις πολλά λεφτά για ξόδεμα. Μπορώ να σου βρω βίζα και διαβατήρια σε δύο ή τρεις ημέρες. Για όλη την οικογένεια θα κοστίσει 10.000 ευρώ. Θα σου παράσχω όλα τα έγγραφα που χρειάζεσαι. Σου εγγυώμαι ότι θα είναι τέλεια», υποστηρίζει ο Ιμπραήμ σε δημοσιογράφο που τον κάλεσε υποδυόμενος τον Σύρο που θέλει να φτάσει στην Ευρώπη.

Όσο για την πληρωμή των εγγράφων και για αυτό έχει φροντίσει ο διακινητής, καθώς στέλνει τον ενδιαφερόμενο στην Σμύρνη όπου εκεί θα συναντήσει έναν συνεργάτη του όπου μπορεί να του δώσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά, λοιπόν, το καλολαδωμένο κύκλωμα που «εξυπηρετεί» χιλιάδες ανθρώπων εκμεταλλευόμενο τον πόνο, την απόγνωση και την λαχτάρα για μία ζωή μακριά από πόλεμο και τρομοκρατία.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr