Για ποιο λόγο η Μέρκελ άλλαξε γραμμή πλεύσης στο μεταναστευτικό

Επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων

Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα γερμανικά σύνορα στους πρόσφυγες, άρχισαν οι γκρίνιες. Κι όχι όπως θα περίμενε κανείς από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους ακόμα και από το κόμμα της Αριστεράς, αλλά οι τριβές ξεκίνησαν από το ίδιο της το κόμμα αλλά και το βαυαρικό της εταίρο στο «Μεγάλο Συνασπισμό» (Groko), τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
   
Η Γερμανία αποφάσισε να επανεισάγει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φθάνουν καθημερινά στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Η αδιάκοπη ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταποκριθούν, προκάλεσαν πολιτικές τριβές στη Γερμανία.
 
Πού να φανταστεί η Μέρκελ ότι οι γερμανικές αρχές θα δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ροή προσφύγων κι ότι το δικό της «στρατόπεδο» αλλά και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θα της ασκούσαν δριμύτατη κριτική; Δεν είναι τυχαίο, γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ότι πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές έσπευσαν να στηρίξουν τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες και μάλιστα τον κάλεσαν σε κομματική εκδήλωση.

Για τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, εκπρόσωπος του Βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε ότι ο Χορστ Ζέεχοφερ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ελεύθερη είσοδο των προσφύγων στη Γερμανία και ούτε ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα. Κι όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, με την απόφαση της Μέρκελ δεν αιφνιδιάστηκε μόνο ο Χορστ Ζέεχοφερ, αλλά και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων κρατιδίων, που έχουν επιφορτιστεί με το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Κι όταν οι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων και προειδοποιούσαν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά στη στέγασή τους, φαίνεται ότι η φωνή τους εισακούστηκε.

Αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές που θεωρούν ότι, με τη στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει: Πρώτον, να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν -χωρίς την πίεση των εξελίξεων- την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων, δεύτερον, επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: Στους πρόσφυγες να σταματήσουν να μεταβαίνουν στην πατρίδα της και στην Ε.Ε για να βρεθεί λύση στο θέμα της ποσόστωσης στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των "28". Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ,  η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr