Το 2012 η Δύση αγνόησε ρωσική πρόταση για αποχώρηση του Άσαντ

Σύμφωνα με τον Φινλανδό Μάρτι Αχτισάαρι, το 2012 ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ παρουσίασε σχέδιο που περιελάμβανε την αποχώρηση του Άσαντ - Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ήταν τόσο βέβαιες ότι θα «πέσει» το καθεστώς Άσαντ, που αγνόησαν την πρόταση

Κι όμως, η Δύση είχε την ευκαιρία να «εκτοπίσει» τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και να τερματίσει τον εμφύλιο στη Συρία, όμως την έχασε. Αρνούμενη την πρόταση της Ρωσίας που παρουσιάστηκε το 2012, η Δύση δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα την ευκαιρία να βάλει στο περιθώριο τον πρόεδρο της Συρίας αφού ήταν πεπεισμένη ότι το καθεστώς του Άσαντ θα έπεφτε.   
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», η κυβέρνηση της Μόσχας είχε προτείνει στη Δύση την παραίτηση του προέδρου της Συρίας Άσαντ στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Και η Δύση έχασε την ευκαιρία της, γράφει η βρετανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι, από τότε,  δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Μπασάρ αλ Άσαντ


Όπως αναφέρει ο «Guardian», o πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μάρτι Αχτισάαρι, είχε συνομιλίες με απεσταλμένους των πέντε μόνιμων μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2012. Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, παρουσίασε ένα σχέδιο τριών σημείων, το οποίο  περιελάμβανε την πρόταση προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραδώσει την εξουσία κάποια στιγμή που θα είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Αχτισάαρι, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ήταν τόσο βέβαιες ότι θα «πέσει» το καθεστώς Άσαντ, που αγνόησαν την πρόταση.

«Υπήρξε μία ευκαιρία χαμένη το 2012», υποστήριξε ο Μάρτι Αχτισάαρι σε συνέντευξή του.

Ο Μάρτι Αχτισάαρι


Επισήμως, η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας καθ΄όλη την  διάρκεια του πολέμου, εμμένοντας στην άποψη ότι η απομάκρυνσή του δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ασαντ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ. Πρόσφατα, μάλιστα, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν  άρχισε να στέλνει στρατιώτες και άρματα μάχης σε συριακό έδαφος προκειμένου να σταθεροποιήσει το καθεστώς Ασαντ αλλά και να πολεμήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr