Tέλος στη λιτότητα της Ολλανδίας βάζει ο Ντάισελμπλουμ

Kατήρτισε έναν προϋπολογισμό για το 2016 στον οποίο περιλαμβάνονται ένα πακέτο μειώσεων των φόρων για τους εργοδότες που θα ανέλθουν συνολικά σε 5 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα, τερματίζοντας τις πολυετείς πολιτικές λιτότητας καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γερούν Ντάισελμπλουμ κατήρτισε έναν προϋπολογισμό για το 2016 στον οποίο περιλαμβάνονται ένα πακέτο μειώσεων των φόρων για τους εργοδότες που θα ανέλθουν συνολικά σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και η αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά τρόπο ώστε να ωφεληθούν οικογένειες της μεσαίας τάξης. Για παράδειγμα, προβλέπονται αυξήσεις μισθών για τους εκπαιδευτικούς και τους αστυνομικούς.

Ο πιο γενναιόδωρος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, ένα ποσοστό το οποίο εάν επαληθευτεί θα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόβλεψη για την επάνοδο της ολλανδικής οικονομίας στην ανάπτυξη καταγράφεται έπειτα από επτά χρόνια μηδενικής πραγματικής ανάπτυξης (2008-2015), μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα είχε εισέλθει επανειλημμένα σε οικονομικές υφέσεις.

Ο Ντάισελμπλουμ —ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές των πολιτικών λιτότητας τόσο εντός της Ολλανδίας όσο και στην ΕΕ— επιχειρηματολόγησε στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναπόφευκτες μέχρι πρότινος στη χώρα, διότι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν αναλάβει δράση όταν οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκότερες. Αυτό «κατέστησε χειρότερη την κρίση στην Ολλανδία», τόνισε.

Ωστόσο ο Μπας Γιάκομπς, καθηγητής οικονομικών και δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως αν και οι περικοπές των δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια μπορεί να ήταν συνετές αποφάσεις, «δεν υπήρχε χειρότερη συγκυρία» για την εφαρμογή τους.

Για τον Γιάκομπς, οι πολιτικές λιτότητας στοίχισαν στην ολλανδική οικονομία ένα 7% του ΑΕΠ από το 2008.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει ιδιαίτερα χαμηλή δημοτικότητα και θα έχανε πάνω από τις μισές του έδρες στο κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ολλανδία.

Αλλά εάν ο Ρούτε καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του και οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2017, η ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο προϋπολογισμού αύριο Τετάρτη.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr