ΗΠΑ: Ο Πάπας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο ποντίφικας κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να κάνουν «ουσιαστικά βήματα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εμπορίου όπλων, της κακοποίησης ανηλίκων - Πανζουρλισμός για τον ποντίφικα στη Νέα Υόρκη - Θα επισκεφθεί και το «Σημείο Μηδέν»

Ο Πάπας Φραγκίσκος έτυχε θερμότατης υποδοχής στη Νέα Υόρκη με χιλιάδες πιστών να έχουν κατακλύσει την 5η Λεωφόρο την οποία διέσχισε ο ποντίφικας με το παπα-μομπίλ για να φτάσει στην εκκλησία του Αγίου Πατρικίου.

Εκεί τον περίμεναν εκατοντάδες πολιτών, αλλά και εκπρόσωποι της εκκλησίας και καλόγριες, οι οποίες περίμεναν με ανυπομονησία και άκρατο ενθουσιασμό τον επικεφαλής της Αγίας Έδρας.



«Η κοντινή επαφή με τους φτωχούς, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους ασθενείς, τα θύματα εκμετάλλευσης, τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, τους φυλακισμένους και όλους τους ανθρώπους του Θεού, θα μας διδάξει έναν διαφορετικό τρόπο ηρεμίας, έναν τρόπο που είναι περισσότερο χριστιανικός και γενναιόδωρος», δήλωσε στην ομιλία του ο ποντίφικας.



Ανάλογος ήταν ο ενθουσιασμός, όμως, και για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου εκατοντάδες ανθρώπων είχαν εξασφαλίσει την πολυπόθητη θέση στο χώρο που επρόκειτο να μιλήσει ο Πάπας Φραγκίσκος.



Ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο φωτογραφήθηκε στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού.



Ο ΓΓ του ΟΗΕ τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια και, μάλιστα, τον καλωσρισε λέγοντας «ευχαριστώ» σε πολλές γλώσσες, εκ των οποίων αγγλικά, ισπανικά, κινεζικά, ρωσικά.

Νωρίτερα, μόλις το πλήθος είδε τον Πάπα Φραγκίσκο να καταφθάνει ξέσπασε σε χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού.

Ο ποντίφικας μόλις ανέβηκε στο βήμα για την πρώτη του ομιλία στο προσωπικό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αστειεύτηκε μαζί τους λέγοντας πως κέρδισαν το λαχείο, καθώς κατάφεραν να βρεθούν στο κτίριο του ΟΗΕ για να τον ακούσουν και να τον δουν από κοντά.



«Να σέβεστε αλλήλους, να αγαπάτε αλλήλους, ώστε να οδεύουμε όλοι με το πνεύμα της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Σας ευλογώ όλους από την καρδιά μου. Προσεύχομαι για εσάς και τις οικογένειές σας και σας ζητώ να θυμάστε να προσεύχεστε και για μένα. Θέλω να θέλετε το καλό μου, ακόμα και όσοι δεν πιστεύετε. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους», συμπλήρωσε ο ποντίφικας, με τους δεκάδες πιστούς να του φωνάζουν ότι τον αγαπούν.

«Te amiamo Papa», φώναζαν οι παρευρισκόμενοι και ο Πάπας χαμογελούσε ευχαριστημένος.



Κατά την αποχώρησή του δε, δεκάδες συγκεντρωμένα παιδιά του τραγούδησαν, με τον Πάπα να τα χαιρετά συγκινημένος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλωσόρισε τον Πάπα Φραγκίσκο μιλώντας του στα ισπανικά και τονίζοντας πόσο σημαντική τιμή είναι η επίσκεψή του στον διεθνή οργανισμό.

«Σας ευχαριστώ που γράφετε Ιστορία», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και απέσπασε θερμά χειροκροτήματα, ενώ εξήρε το έργο του ποντίφικα αλλά και την προσιτή του στάση απέναντι στους πιστούς.



Ο Μπαν Κι Μουν, λοιπόν, εξήγησε ότι ο ποντίφικας δεν προτιμά να ποζάρει με διασημότητες, αλλά να τραβάει selfies με παιδιά και νέους.




Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι η πέμπτη φορά που ένας Πάπας επισκέπτεται τον ΟΗΕ, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος και αναφέρθηκε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους ανάμεσα στους εργαζομένους του διεθνούς οργανισμού και όσους θυσιάστηκαν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η «δύναμη της τεχνολογίας στα χέρια εθνικιστικών ιδεολογιών προκαλεί τρομερές κτηνωδίες», ενώ κάλεσε τον ΟΗΕ να πολεμήσει το καταπιεστικό σύστημα που οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια. 

Έργο του ΟΗΕ είναι η ανάπτυξη και προώθηση της κυριαρχίας της δικαιοσύνης, που αποτελεί βάση για την παγκόσμια αδελφοσύνη.



Όσο για το περιβάλλον, δήλωσε πως οι άνθρωποι αποτελούμε μέρος του περιβάλλοντος και ζούμε σε αυτό, για αυτό «πρέπει να σεβαστούμε τα ηθικά όριά του. Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνο αν είναι ευνοϊκό το περιβάλλον».

Τόνισε, μάλιστα, πως κάθε ον έχει αξία κι ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να το καταστρέφει.

Πρόσθεσε δε, ότι οι διεθνείς σύνοδοι για την ανάπτυξη και το κλίμα αποτελούν ενδείξεις ελπίδας, αλλά «είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικά βήματα».

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως ο κόσμος θέλει από τους ηγέτες ουσιαστικά βήματα και για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της κακοποίησης ανηλίκων, του εμπορίου λευκής σαρκός.

«Είναι απαραίτητος ο σεβασμός στη ζωή σε όλες τις μορφές της και διαστάσεις της και χωρίς αυτόν δε θα σώσουμε τις μελλοντικές γενιές από τον πόλεμο», είπε και εξήγησε ότι ο πόλεμος είναι η άρνηση όλων των δικαιωμάτων και μία δραματική επίθεση στο περιβάλλον, ενώ τον αποφεύγουμε, όπως είπε, μόνο με την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της δικαιοσύνης και την διαπραγμάτευση.




Ειδική αναφορά, όμως, έκανε και στο δικαίωμα της εκπαίδευσης λέγοντας πως τα κορίτσια σε ορισμένη μέρη του κόσμου δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν. Μάλιστα, τη στιγμή εκείνη η κάμερα που κατέγραφε την ομιλία του, εστίασε πάνω στην Πακιστανή «ηρωίδα» Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό στην αίθουσα του ΟΗΕ.



Ο Πάπας Φραγκίσκος, όμως, έκανε λόγο για τα πυρηνικά όπλα, λέγοντας πως πρέπει να καταργηθούν, ενώ η κάμερα στράφηκε προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ. 

Αναφορά έκανε και στους «φρικτούς πολέμους» της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν, κλαίνε και πεθαίνουν. Επισήμανε, λοιπόν, πως πρέπει να γίνουν όλα για να προστατευθούν οι μειονότητες και οι αθώοι άμαχοι.

Ωστόσο, εξήγησε πως ένας ακόμα πόλεμος που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπων είναι και το εμπόριο ναρκωτικών, ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται όσο θα έπρεπε.

Αντίστοιχα, η εκμετάλλευση ανηλίκων, το εμπόριο λευκής σαρκός, το εμπόριο όπλων, η διαφθορά αποτελούν επιμέρους κομμάτια του εμπορίου ναρκωτικών.

Αναφερόμενος τέλος σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που έχει διχάσει τις Δυτικές χώρες από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, ο Φραγκίσκος κατήγγειλε την «ιδεολογική αποικιοκρατία» που επιβάλλει στους λαούς αφύσικους και ανεύθυνους τρόπους ζωής. Επρόκειτο για μια ξεκάθαρη αναφορά στη θεωρία περί φύλου και στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αυτό το στιλ ζωής «είναι ξένο στην ταυτότητα των λαών» είπε ο πάπας, ζητώντας από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει έναν ηθικό νόμο γραμμένο στην ίδια την ανθρώπινη φύση που περιλαμβάνει τη φυσική διάκριση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ποντίφικας δήλωσε πως ο ΟΗΕ μπορεί να εγγυηθεί για τις γενιές του μέλλοντος και αυτό θα συμβεί αν όλοι αναζητήσουμε το κοινό καλό, ενώ τόνισε πως ο ίδιος και η Καθολική Εκκλησία θα βρίσκονται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.




Μετά την ιστορική ομιλία του, ο ποντίφικας αναμένεται να επισκεφθεί το «Σημείο μηδέν» για να πραγματοποιήσει λειτουργία για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με παιδιά και οικογένειες μεταναστών στις 18.00 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr